banner78
banner25

Daha iyi bir Kırkpınar için

Bu yıl 655.’si düzenlenecek olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ulusal ve uluslararası basında daha fazla yer bulmasını sağlamak, yağlı güreşleri sevdirmek, Edirne’yi bu vesile ile gündemde tutmak ve hafızalara yerleştirmek amacıyla yola çıkan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin” bugünü ve geleceğini Edirneliler ve Kırkpınar’a gönül verenler ile tartıştı.

655 yıllık kültürel miras olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni tarihinden gelen doğal yapısına dokunmadan değiştirmeyi ve geliştirmeyi hedefleyen Başkan Gürkan, Edirne ve Kırkpınar Tarihi’nde bir ilke imza atarak, Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin artılarını, eksilerini, bugününü ve geleceğini Edirne Halkıyla masaya yatırdı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) düzenlenen toplantıyla 655. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, 1991-1992-1993 yıllarının Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu, önceki dönem belediye başkanları, cazgırlar, hakemler, güreş ağaları, akademisyenler ve Edirne Halkı katıldı. Programın moderatörlüğünü ise, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni geleceğe daha sağlam taşımak adına yola çıktıklarını anlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Ulusal ve uluslar arası platformlara taşımak istediğimiz Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni bu işe gönül verenler ve Edirne Halkıyla masaya yatırmak istedik. Hep birlikte beyin fırtınası yapacağız. Belki de olağanüstü fikirler ortaya çıkacak” sözleriyle toplantıyı açtı.

KIRKPINAR’I GELECEĞE TAŞIYACAK PROJELER

Kırkpınar’ı geleceğe taşımak adına Edirne Belediyesi bünyesinde Kırkpınar Bilgi, Belge ve Dokümantasyon Merkezi’nin kurulduğunu ifade eden Gürkan, “Bu merkezin hem geçmişten, hem de bugünden ve yarından topladığımız ve derlediğimiz bilgileri elektronik ortama aktararak, gelecekte tüm dünyanın ve araştırmacıların hizmetine sağlam kaynaklar sürecek olması da ayrı bir önem arz etmektedir. Kırkpınar’la ilgili bir başka hazırlığımız ise; 1,5 yıldır çalışmalarını yürüttüğümüz Edirne Kent Belleği Müzesi’dir. Öte yandan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’ne farklı bir vizyon katacağına inandığımız Sarayiçi Rekreasyon Projesi’nin tüm hazırlıkları bitti, tüm izinleri alındı, finansmanı hazırlandı, hibe kredi bulundu. Yakında o projenin de uygulanmasına başlıyoruz” diye konuştu.

TANITIMI PROFESYONEL BİR EKİP YAPMALI

Tanıtım, festival gibi uluslararası faaliyetlerin amatörce yapılmaması gerektiğine değinen Gürkan, “Bizler bu anlamda amatörüz. Demek ki bizim bu tanıtım işinde, bu işte uluslararası düzeyde başarılı olmuş profesyonel insanlara ihtiyacımız var. Kırkpınar’a yüz lira harcıyorsak, buraya da 50 lira harcamamız gerekiyor. Bu işin başka çözümü yok. Profesyonel fikir, profesyonel çalışanlar, profesyonel pazarlama” ifadesini kullandı.

Daha sonra söz alan 655. Tarihi Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Kırkpınar’a ve yağlı güreşlere sahip çıkacaklarını belirterek, Kırkpınar’ın tartışılacağı tek yerin de Edirne olduğunu söyledi.

YAĞLI GÜREŞ FEDERASYONU KURULMALI

Eski Belediye Başkanlarından Eczacı İbrahim Ay, yağlı güreşin özünden uzaklaştığını öne sürerek, “Kırkpınar yağlı güreşi adeta yağlı minder güreşine döndü. Bunun önüne geçebilmek için Yağlı Güreş Federasyonu kurulmalı” önerisinde bulundu.

Kırkpınar’ın Altın Kemerli Ağalarından Alper Yazoğlu, Yağlı Güreş Federasyonu’nun kurulması için bir an önce girişimlerde bulunulması gerektiğini söyledi.

Eski Kırkpınar Ağalarından Murat Köse, Edirne’nin yağlı güreşin zirvesi olduğunu söyleyerek, “Yıllardan beri konuşulan, Yağlı Güreş Federasyonu kurulması için bir arpa boyu yol alınmıyor” dedi.

Çardak Güreşleri Eski Ağası Ramazan Güven, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Edirne’den alınmak istendiğini belirterek, buna izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Kırkpınar Yağlı Güreşlerine bilimsel açıdan yaklaşan Trakya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. İlhan Toksöz, Kırkpınar’ın bir kültür mirası olduğunu, bu mirası yaşatma çabası içinde olduklarını söyledi.

Gazeteci ve Kırkpınar Marşı Yazarı Beyazıt Sansı, Eski Güreşçi ve emekli tarih öğretmeni Halis Erdem, Ciğerci Bahri Dinar, Eğitimci Hüseyin Koç, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Üyesi Ecem Gürkan, Çanakkale Çardak Güreşleri Ağası Ahmet Acar, T.Ü Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Güler Dalgıç, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Erkan Demir, Puan Hakemi Şükrü Akıllı ve T.Ü Tıp Fakültesi Spor Fizyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Arzu Vardar ile çok sayıda vatandaş, Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili fikirlerini ve önerilerini paylaştı.




banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30