banner137
banner25

Ciğerciler 500 ton Biber tüketiyor!

Edirne’nin geleneksel tatlarından olan “Edirne Ciğeri”ne ilgi her geçen gün artıyor.İstanbul başta olmak üzere çevre illerden gelen çok sayıda yerli turistin ilgisini çeken Edirne ciğeri kentin bir çok yerinde açılan yeni işyerleriyle kentte adeta ekonomik bir kazanç kapısı olarak görülmeye başlandı.

50’yeyakın iş yerinin bulunduğu kent genelinde ciğer ustaları kızgın tavada Edirne’nin geleneksel tadı dana ciğerini gelen konuklara sunmak için yarış verirken sektöre paralel gelişen bazı ürünlerde adından sıkça söz ettirmeye başladı.

Edirne Ciğerinin olmazsa olmazı olarak bilinen ve yanında ikram edilen Karaağaç sivri biberi ise kente ayrı bir sektör olma yolunda.Bilinen adıyla sivri biber olan ancak Edirne’de ayrı bir özellikte yetiştirilen Sivri biber (Edirne Ciğeri Biberi) kentte faaliyet gösteren tüm ciğercilerin ihtiyacını ekili alanlardan karşılamaya çalışıyor.

Edirne’de faaliyet gösteren ciğer ustası ve iş yeri sahibi Uğurcan Imrak, meşhur Edirne Tava Ciğerinin yanında Edirne Sivri Biberini yetiştirip kurutan ve sofraya servisini sunan isimlerden biri.

Sivri biberin tarladan toplanarak kurutulması ve sofraya kadar olan evresini anlatan Imrak Edirne’de sadece tava ciğerin yanında tüketilen biberin yaklaşık 500 ton olduğunu ifade etti.

Tarladan aldıkları yaş sivri biberi hazırladıkları özel sundurmalarda kuruttuklarını belirten Imrak 45-50 civarında Edirne Tava Ciğeri dükkanı bulunduğunu ve bunların her birinin tava ciğer yanında olmazsa olmazı olan Edirne sivri biberininde verilmesi gerektiğini belirterek her sene olduğu gibi bu yola biber kurutma işlemlerine Temmuz ayı itibariyle başladıklarını belirtti.Imrak “bu sene biz 15 ton biber kuruttuk.Edirne’deki diğer ciğerci esnafınıda baz aldığımız aman yıllık ortalama 450-500 ton biber kurutuluyor”diyerek biberlerin komşuların yardımı ile sap kısımlarından geçirilerek ipe dizildiğini ve kurutulmaya bırakıldığını kaydetti.

Biberin dizilmesi işininde ayrı bir gelir kapısı oluşturduğunu belirten Imrak işçilerin yevmiye karşılığı çalıştığını kaydetti.

Biberlerin Meriç nehrine yakın Yunanistan sınırında bir noktada yetiştiğini belirten Imrak; tarlada çalışan çok sayıda işçinin olduğunu ve biber toplama işinde çalıştıklarını ifade ederek “gün geçtikçe ciğerin ünü dahada artıyor.Buna istinadende biber tüketimi daha fazlalaşıyor.Bu sene biraz daha arttırdık biber üretimini.Bu sene 15 ton biberimiz kurudu ve tüketimi hazır olarak bekliyor.Sıcaklar bu yıl etkili olduğu için daha da kısa bir zamanda kurudu. Bu sıcaklar biraz da bizim biberlerimize yaradı. 20-25 gün civarında biberlerimiz bu hali aldı”diye konuştu.

Edirne’deki sivri biber ihtiyacını karşılayan Karaağaç Sivri Biberi ise Karaağaç’ta bulunan tarlalarda yetişiyor.Yunanistan sınırında ekimi yapılan biberin üretimini yapan üretici Yılmaz Ule “Bu biber bir tek Karaağaç 'ta yetişiyor. Biberlerimiz ince kabuklu bir özelliğe sahip. Biberleri yetiştirebilmek için arazi çok önemli. Düz ovada yetişmiyor, biraz bayır olması gerekiyor. Yılda biz yaklaşık 40-50 ton ciğerciler için biber üretiyoruz”dedi.

Tarlada biber toplayan işçiler ise 12 saat süre ile güneş altında biber topladıklarını günde ortalama 3 ton biberin hasadını yaptıklarını belirterek kazanç kapısı olarak gördükleri işlerini çok sevdikleri belirttiler.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30