banner78
banner25

Çeşme
2012 Vakıf Medeniyeti ve Balkan Vakıfları temalı Vakıflar Haftası kutlamaları kapsamında Edirne Mimar Sinan Vakfı tarafından gerçekleştirilen Balkan Vakıfları ve Edirne konulu programın açılışında konuşan Vakfın mütevelli heyet başkanı Av. Şükrü Çeşme “Geçtiğimiz aylarda Trakya Üniversitesine bağlı bir İlahiyat Fakültesi açılmasının kararı alındı. Edirne’de bir vakıf eseri bünyesinde Edirne İlahiyat Fakültesi bir an önce hayat bulmalıdır.” dedi. 11 Mayıs 2012 Cuma günü Balkan Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen programda Bulgaristan, Batı Trakya ve Edirne’den katılan konuşmacılar birer sunum yaptılar. Programa başta Vakfın kurucu başkanı Hasan Gümüş olmak üzere Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, İl Genel Sekreteri Ahmet Çetin, Ak Parti İl Başkanı Av. Müjdat Kahve, İl Gençlik ve Spor Müdürü Serhat Ocak, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği İkinci Katibi Sinan Cem Baş ile çok sayıda dinleyici katıldı.
 
            Açılışta yaptığı konuşmada Edirne’nin Balkanların başkenti olduğunu belirten Edirne Mimar Sinan Vakfı mütevelli heyet başkanı Av. Şükrü Çeşme “Bir asra yakın bir süre Osmanlı Devletine başkentlik yapmış, sonrasında da Balkanların tabii başkenti olma özelliğini sürdürmüş olan Edirnemiz Balkanların olduğu gibi Balkan Vakıflarının da başkentidir. Baş mimar Mimar Sinan’ın, başkent Edirne’de yaptığı, medeniyetimizin baş eseri Selimiye’nin gölgesinde, adını Mimar Sinan’dan alan Vakfımızın çatısı altında Balkan Vakıflarını konuşmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi. Geçtiğimiz yıl Vakıf Medeniyeti ve Eğitim temalı programda Vakfın kurucusu Hasan Gümüş’ün bir vakıf eserinde faaliyet gösterecek İlahiyat Fakültesi açılması gerektiğini söylediğini hatırlatan Av. Şükrü Çeşme şunları söyledi: “Bu temenninin bir bölümü gerçekleşti. Trakya Üniversitesine bağlı bir ilahiyat fakültesi açılmasının kararı alındı. Biz bu sene burada Balkan Vakıflarını konuştuğumuz Balkanların Başkenti Edirne’de ilgililerin, yetkililerin ve kamuoyunun huzurunda konuya tekrar işaret etmek istiyoruz. Edirne’de bir vakıf eseri bünyesinde Edirne İlahiyat Fakültesi bir an önce hayat bulmalıdır.”
 
            Vakfın tanıtımını içeren slayt sunumunun ardından kürsüye gelen Bulgaristan Başmüftülüğü Vakıflar birimi görevlisi İslam Tarihçisi Osman İbrahimov Bulgaristan vakıflarının dünü ve bugünüyle ilgili bilgiler verdi. İbrahimov Bulgar hükümetine karşı vakıf eserlerinin geri alınması için davalar açtıklarını, bunlarda sonuç elde edemediklerini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmak için süreci takip ettiklerini söyledi.
 
            Daha sonra konuşan Gümülcine seçilmiş müftü yardımcısı Fehim Ahmet vakıf müessesinin dini ve tarihi durumu hakkında özlü bilgiler verdikten sonra Yunanistan hükümetinin uluslararası hukuk ve kendi iç hukukuna dair kuralları hiçe sayarak vakıflara yönelik olumsuz tavırlar sergilediğini belirtti.
 
            Edirneli arkeolog ve sanat tarihçisi Hakan Akıncı da yaptığı konuşmada Edirne’de bulunan vakıf eserlerine dair bilgiler vererek “16. yüzyılda binleri aşan vakıf eseri sayısı, günümüzde merkezde 100, ilçelerle beraber 125 taneye düşmüştür” dedi.
 
            Programın sonunda konuşmacılara Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Vakıflar Haftası kutlamalarına yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür plaketi verildi.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30