banner137
banner25

Bulgaristan’a kaçırılan 19 tarihi eser Türkiye’ye getirilecek
Kaçak yollardan başka ülkelaere çıkarılan çok sayıda eseri Türkiye’ye getiren Bakan Günay, Türkiye’ye aidiyeti tespit edilen 19 adet tarihi eseri Bulgaristan’dan getirecek.
 
Tarihi eserlerin iadesi konusunda protokol Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Reşidov’un Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında imzalandı.
 
Karşılıklı kültür merkezlerinin açılması protokolünü imzalamak ve bu ülkedeki tarihi eserlerin bir bölümü teslim almak üzere Bulgaristan’a karayolu ile giden Bakan Günay, bu kapsamda öğle yemeği molası için Edirne’ye geldi.
 
Lokanta çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Ertuğrul Günay, Bulgaristan Kültür Bakanı Raşidov’un birkaç kez Türkiye’ye geldiğinive kendisiyle çok faydalı görüşmeler yaptıklarını ve bazı protokeller imzaladıklarını söyledi.
 
Günay, “İstanbul’da imzaladığım protokol yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarılan tarihi eserlerin iadesi konusunda işbirliğini içeriyordu. Bu çerçevede daha önce Bulgaristan’ın çeşitli sınır kapılarında yakalamış olduğu ve Türkiye’ye aidiyat konusunda anlaştığımız çok sayıda tarihi eserimiz var. Bunların bir miktarını bu akşam itibariyle teslim alacağız ve onları ülkemize getireceğim. Geri kalan kısmını da sonraki süreçlerde getireceğiz.” dedi.
 
Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay, bu çerçevede tüm komşu ülkelerle işbirliği yapmaya çalıştıklarını belirterek açıklamasını söyle sürdürdü: “Şu anda 19 adet eserin iadesi olacak. Eserlerin niteliği ile ilgili olarak onları getirdikten sonra paylaşacağız. Ayrıca yılbaşından sonra yeni tarihi eserlerle ilgili sizlere güzel haberlerimiz olacak. Yunanistan, Bulgaristan ve diğer ülkelerle işbirliği yapıyoruz. Çünkü bizim coğrafyamızda geçmiş yıllarda haksız yöntemlerle çok sayıda eser götürülmüş. Bu işbirliği işimizi daha da kolaylaştıracak. Daha önce de Sırbistan’dan bizzat giderek çok sayıda eseri alıp Türkiye’ye getirmiştik. Kültür merkezinin açılması da önemli bir adım. Ayrıca biz Türkiye’de herhangi bir dönem ayırımı yapmaksızın bütün tarihi eserlere sahip çıkmaya ve onları restore etmeye çalışıyoruz. Komşu ülkelerden de aynı dikkati ve özeni bekliyoruz. Bu çerçevede Bulgaristan’ın yaptığı bazı örnekler var. Onları paylaşacağız. Önümüzdeki süreçte karşılıklı yapacağımız restorasyon çalışması var. Bu konuları da müzakere edeceğiz.”
 
BÜTÜN DÜNYADA TÜRK DİZİLERİ İLGİ GÖRÜYOR
 
Bir gazetecinin “Türk dizilerinin Bulgaristan’da yoğun ilgili gördüğü” yönündeki tespiti üzerinde Bakan Günay, Türk dizilerinin dünyaya büyük ilgi gördüğünü belirtti.
 
Günay, “Dün Özbekistan’dan geldim. Muhteşem Yüzyıl Rus televizyonlarında yayımlandığı için Özbekistan’da rahatlıkla izlenebiliyor. Orada da aynı şeyleri duydum. Arap ülkelerinde “Gümüş”le başlayan bir serüven var. Şu anda sadece Arap ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler ve Balkan ülkelerinde değil orta Avrupa ülkelerine kadar Türk dizileri bir olay haline gelmiş vaziyette. Umarım ki, bu ilgi bizim şevkimizi teşvik eder daha nitelikli ve Türkiye’yi her bakımdan doğru anlatan yeni öykülerin filmleşmesi konusunda daha başarılı ve güzel örnekler sergileriz. Bunun ötesinde filmcilik alanında önemli başarılarımız var. Uzun metrajlı film alanında biliyorsunuz geçenlerde bir filmimiz montreal’de en iyi film ödülünü almıştı. Ateşin düştüğü yer. Bu film oskar yolculuğuna çıkıyor. Bu da bizi sevindiriyor. Umarım iyi bir sonuç alırız.” açıklamasını yaptı.
 
Bir gazetecinin “Komşu ülkelerin Türkiye’nin bazı tatlarına sahip çıktığı” şeklindeki sorusuna Bakan Günay, bu girişimleri dünyada dikkatle takip ettiklerini vurguladı.
 
Günay, “UNESCO’da dünya miras alanları, aday alanları, son yıllarda Türkiye’de envanter hızla artıyor. Bunun dışında somut olmayan kültür mirasımız var. Orada çeşitli tatları ve ritüelleri dünya mirası listesine yazdırıyoruz. Bunları bazen Türkiye adına yazdırmaya çalışıyoruz. Bazen de nevruz gibi komşu ülkelerle belki bu tür lezzetleri ortak yazdırmak çünkü un bir ülkeden yağ bir ülkeden ve ustası başka bir ülkeden olabiliyor. Bunları birlikte yazdırmak galiba daha doğru bir yöntemdir. Bu alanda eskisi kadar sorunumuz yok. Ve Türkiye bu konuda hiçbir bölge ülkesinden geri kalmıyor.” diye konuştu.
 
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30