banner137
banner25

Bulgaristan tel örgü işini hızlandırdı!

Yasa dışı göç’ün karadan en çok yaşandığı il olan Edirne’de Suriyeli sığınmacılar sınırları aşarak Avrupa’ya geçmek için her yolu denerken, AB üyesi ve AB’nin sınır bekçisi Bulgaristan sınırdan yasa dışı geçişleri önlemek için sınır hattına 30 km’lik tel örgü çekme çalışmalarını hızlandırdı.

Ekonomik zorluklardan dolayı Türkiye-Bulgaristan ortak sınırının 274 km’lik bölümünde sadece 30 km’lik bölümüne tel örgü çekme kararı alan Bulgaristan,AB’den gelen ödenekle tel örgü işine hız verdi.

Daha önceden yasa dışı göçün yoğun yaşandığı ve geçişe elverişli noktaları termal kameralarla donatan Bulgaristan tarafı,nehirlerde yaşanan su seviyesindeki artış ve Yunanistan’ın çektiği tel örgü sonrasında kaçakların Bulgar sınırına yönelmesi ile eksik kalan noktalarada tel örgü çekmeye başladı.

Edirne’nin Bulgaristan’a açılan kara sınır kapısı Hamzabeyli-Lesova sınır kapısının kuzey bölümündeki 30 km’lik hatta jiletli tel örgü çeken Bulgaristan illegal geçişi bu noktalarda sonlandırmaya kararlı.3 metre yüksekliğindeki tel örgünün 2.5 metresi sabit kalan 50 cm lik bölümü ise üçlü burma olarak bilinen jiletli telden oluşuyor.Tel örgünün üzerine kurulan özel sistem sayesinde termal kameraların aktif rol alacağı ve ısıya duyarlı sistemin 36 derece üzerindeki her türlü sıcaklığı algılayarak alarm verebilecek duyarlılıkta hassas sensor takıldığı belirtildi.

2015 verilerine göre sınırları yasa dışı yollarla geçmek isterken yakalanan kişi sayısının 122 olduğunu belirten Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise, sınıra tel örgü çekilmesinin anlamsız olduğunu kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak geçen yıl sınırda illegal geçiş yaparken yakalanan kişi sayısının 389 olduğuna dikkat çeken Vali Şahin “Biz bir gecede 450-500 kişiyi Göç İade merkezinde bakımını üstleniyoruz.Kaldı ki;bu tel örgüleri çekmekle neticenin pek değişeceğini şahsen zannetmiyorum.Şimdi 10 km’lik Kapıkule hattına da tel örgü çekeceklerdi ama duydum ki; bu tarafa değil Dereköy tarafına tel örgü çekmeye başladılar.Bu onların bileceği bir durum”diyerek Berlin duvarının ortadan kaldırıldığı günümüzde sınırların tel örgü çekilerek ayrılmasını doğru bulmadığını belirtti.

Türkiye’nin askeri ile Jandarması ile bu göçmenlerin Yunanistan’a ve Bulgaristan’a geçmemeleri konusunda iyi bir çalışma yaptığını belirten Vali Şahin “Bizim göçmen iade merkezinde şu güne kadar 400 sayısının altında kişi çok azdır.Bunların bütün iaşeleri sağlanırken bu sınırları biz elimizden geldiği kadar uğraşı sarf edilirken bu insanların geçecek diye tel örgü nasıl olur bilmiyorum! Ama tel örgü olmayan yerlerde geçişler çok az oluyor.Zaten kendi polisleri bir şekilde bunu engelliyor.Engellenenlerin bir kısmı gelince burada hastanelerde yoğun bakımlarda yatıyor. Doğrusu ben bu kişilere şahsen çok acıyorum”diyerek bu insanlara bir el uzatılması gerektiğini kaydetti.

Sınırları yasa dışı yollarla geçmek isteyen ve yakalanan kişilere görüşen Vali Şahin “Kendileri ile görüştüğümüzde “biz illa Avrupa’ya gideceğiz” diyorlar.Bizde Avrupa’nın yolu sizin için Edirne’den geçmez diyerek ikna etmeye çalışıyoruz.Gelen Suriyelileri Ankara ile görüşerek bunları göçmen kamplarına göndermeye çalışıyoruz ve bu işi engellemeye çalışıyoruz”şeklinde konuştu.

Yaşanan soruna çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Vali Şahin Suriyeli mültecilerin sınırlara yakın olan illere serbest dolaşım izninin kaldırılması gerektiğini söyleyerek “Buna bir çözüm bulunması gerekir diyorum.Bilmiyorum; Edirne’ye veya sınır illerine bunları yaklaştırmamak lazımdır diyorum.Sınır illerinden bunların uzak tutulması en doğru harekettir.Çünkü bunlar canlarını veya sağlıklarını kaybediyorlar.Buna bir çözüm bulunmalı”dedi.

Daha öncede AB üyesi ülkesi olan Yunanistan sınırdan kaçak geçiş önlemek adına sınırın 12 km’lik hattına dikenli tel örgü çekmiş ve buna paralel su kanalı kazarak bu noktadan geçişi imkansız hale getirmişti.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30