banner137
banner25

Bulgar makamları uyardı!

Geçtiğimiz ay yaşanan nehir taşkının bir benzerinin birkaç gün içinde yine yaşanması gündemde.

Bulgaristan’dan doğarak topraklarımıza dökülen Arda,Meriç ve Tunca nehirlerinin havzalarının olduğu bölgelerde yoğun kar yağışının olması ve kar yağışının yerini yağmura bırakması ani kar erimesine neden olacağından Arda nehri üzerinde bulunan Kırcaali,Soğuk Pınar ve İvaylovgrad barajlarının savaklarından su tahliyesine başlandığı belirtildi.

Bulgar haber kaynaklarına göre gece yarısı itibari ile İvaylovgrad barajı savaklarından gelen suyun 420 metreküp/saniye seviyesinde olduğu,ancak enerji üretimi konusunda salınımın yapıldığı kapaklardanda ortalama 280 metreküp/saniye suyun bırakıldığı Dolusavak salınımının ise 117 metreküp/saniye olduğu ifade edilirken,yine Arda nehri üzerinde bulunan Kırcaali barajından eriyen karların yarattığı etkiden dolayı yaklaşık 225 metreküp/saniye su bırakıldığı ifade edildi.

Söz konusu değerlerin DSİ ölçüm istasyonu verilerine görede 2 saat içinde anormal bir şekilde artış yaşanması ile gözlemlendiği görülürken Arda nehrinden gelen suyun Meriç nehri ile birleşmesi ile Meriç nehrindeki debininde Karaağaç yoluna taşacak olan 1350 metreküp/saniye seviyesine ulaştığı görüldü.

Yetkililer yarın sabah saatlerinde suyun Edirne’de etkisini göstermesinin beklendiğini ve geçen ay yaşanan taşkına benzer bir taşkının yaşanabileceğini beklirtirken, toprağın doygun olması ve ilerleyen günlerde gelecek olan suyu toprağın absorve edememesinden dolayı büyük bir taşkının yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydettiler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30