banner137
banner25

Bu rapor çok

Edirne Birinci Murat Mahallesi’nde yeşil alana yapılmak istenen inşaat ile ilgili sergilediği duruş sonrasında bir anda Türkiye’nin gündemine oturan ve Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın mazbatasını bile almamasına rağmen “burası yeşil alan kalacak” diyerek söz verdiği parkın mahkemece istenilen bilirkişi raporu nihayet geldi.

Kıymet Peker isimli yaşlı teyzenin iş makinelerinin önüne oturarak eylem yapması ve sonarsında mahalle halkının da desteği ile sergilediği duruşu ile bir anda dikkatleri üzerine çeken Kıymet teyzenin merakla beklediği rapor geldi.

Yapılan eylemin ardından mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı sonrasında dava kapsamında keşif yapıldı. Bölge İdare Mahkemesi’nin görevlendirdiği Selçuk Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi’nden iki mimar ve bir şehir plancısı parkın konumuyla ilgili olarak öyle bir rapor sundu ki; rapor artık isteyenin istediği yeşil alana inşaat yapamamasına dair adeta emsal teşkil ediyor. Bilirkişiye göre, bölgenin yeşil alana ihtiyacı var; yapılan işlem imar, kamulaştırma ve medeni kanunun genel kurallarına uygun değil görüşüne yer verildi.

Bilirkişi raporuna göre;

Parselin sahip olduğu donatı fonksiyonu ile bulunduğu bölgede ihtiyaç duyulan kamu alanı ihtiyacını karşılaması nedeni ile ticaret fonksiyonuna dönüştürülmesinin uygun olmadığı,

Yoğun meskun alan bölgesinde bulunan parselin bulunduğu alanda plan standartları ve erişebilirlik şartları gereği yeşil alan ve park ihtiyacının olduğu,

Yapılan işlemlerin imar hukuku, kamulaştırma kanunu, ve medeni kanunun genel kurallarına uygun olmadığı,

Gerçekleştirilen plan revizyonu 1/25000 çevre düzenine uygun olmakla birlikte plan yapım hiyerarşisi, imar kanunu ve şehircilik ilkeleri ve kamu yararına uygun mütalaa edilmediği bilirkişi heyetinin ortak görüş, bilgi ve kanaatidir”denildi ve buna göre inşaatın yapılması artık imkansız hale geldi.

Belediye ise o dönemde yaptığı işte menfaat düşüncesini burada da ön plana çıkardığı için imarda kamu yararından ziyade kişisel yararları göz önünde bulunduğunu bir kez daha tescillemiş oldu. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30