banner78
banner25

Bin 800 dolayında pehlivan bekleniyor!

Bu yıl Edirne’de 654’ncüsü düzenlenecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı güreşleri için kayıt işlemleri başladı.Mimar Sinan Kapalı Spor salonunda başlayan kayıtlara değişik boylarda çok sayıda pehlivanın kayıt yaptırması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen 653’ncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine Bin 725 pehlivan katılım göstererek bir rekora imza atılırken bu yıl, sayının bin 800’ün üzerinde olması bekleniyor.

Cuma gününe kadar devam edecek kayıtlar öncesinde şu ana kadar 14 ayrı boy ve kiloda 600’e yakın pehlivanın kayıt yaptırdığı belirtiliyor.Oluşturulan kayıt masaları başında bulunan Güreş Federasyonu temsilcileri gözleminde önce lisansları kontrol edilen sporcular hassas tartılar sayesinde tartılarak belirlenen kilo sınıfına göre gruplara ayrılıyorlar.

Kilolara göre gruplara ayrılan pehlivanların ise en büyük sıkıntısı ise boyu küçük olmasına rağmen kilogram farkı ile bir üst yaş kategorisinde yarışacak olması.Aynı yaştaki pehlivanların bazılarının boyu uzun olurken bazılarınında kilosunun farklı olması adaletsiz gibi görünsede,kayıt işlemi sırasında tartıda gram farkı ile bir üst yaş sınıfına dahil olacak olan sporcu kısa bir idmanla terini atarak uygun olduğu yaş grubuna kayıt yaptırabiliyor.

Türkiye’nin değişik illerinden gelen değişik yaş gruplarındaki sporculardan biri olan 13 yaşındaki Kocaeli-Karamürsel Pehlivanı Yalçın Kılıçarslan tartı sırasında 500 gram fazlası olduğu gerekçesi ile Minik 2 boy yerine Teşvik boyuna girmemesi için terleme çalışması yapmaya başladı.Tartıdan iner inmez koşmaya başlayan sporcu yaklaşık 30 dk sürecek ter  idmanının ardından 500 gram fazlayı vermeyi başardı.idman sonrası tartıya binen Yalçın, verdiği 500 gram ile kendinden büyük ve iri olan teşvik boy yerine minik 2 boy kategorisinde güreşmeye hak kazandı.

Bir başka pehlivan 17 yaşındaki Enes Yalçınkaya ise 600 gram fazlası olduğu gerekçesi ile Deste Orta Boyda güreşmesi gerekirken fazlalığı vermesi durumunda deste küçük boyda güreşmeye hak kazanacak.Güreşlere İzmit’ten gelen Enes Yalçınkaya yaptığı 15 dakikalık idmanın ardından fazlası olan 600 gramı vererek deste küçük boyda güreşmeye hak kazandı.

Kayıt işlemine lisansları ve sağlık raporları ile gelen sporcuların haricinde tartı işlemi sırasında sağlık raporu veren sağlık görevlileride bulunuyor.Yapılan muayene sonucunda güreşe elverişli olduğu anlaşılan ve sağlık sorunu bulunmayan sporcular kısa süre içinde cilt başta olmak üzere solunum sorunu olup olmadığı yönünde yapılan kontrol sonrasında sağlık raporunu alarak güreşlere katılabiliyor.

Sağlık kontrolünde  en çok dikkat edilen husus ise bulaşıcı cilt hastalığının olmaması.Güneş altında yağlanan pehlivanların tenlerinde bulunan açık bir yara veya bir cilt hastalığı söz konusu ise kesinlikle güreşmesine izin verilmiyor.

Pehlivanlar kayıt işleminin ardından yarın sabah saat 09:00 itibari ile Sarayiçi Er Meydanına çıkarak ilk güreşlerine tutuşacaklar.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30