banner137
banner25

Belediye’den kimse yoktu!
Son yıllarda yaygınlaşan ve günden güne giderek artan bir kullanımla binalarımızı çevreleyen mantolama sistemleri başta olmak üzere binalardaki asansör bakımı ve LPG’li araç bakımlarının yanı sıra enerjide akıllı binaların anlatıldığı seminer Edirne Makine Mühendisleri odasında anlatıldı.
Makine Mühendisleri Odasının yeni binasında gerçekleşen seminere Edirne’de bulunan site ve bina yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.
Enerji yöneticisi Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, Enerji Verimliliği Danışmanı Elektrik Mühendisi Birsen Bakır, Makine Yüksek Mühendisi Emre Dereli ve Makine Mühendisi Haluk Tekbaş’ın konuşmacı olarak katıldığı semineri Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi adına Yaver tetik yönetti.
Binalarda enerji performansı yönetmeliği konusunda konuşma yapan ve katılımcıları geniş çapta bilgilendiren Enerji yöneticisi Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin binaların ortak bir şekilde alınan karlar doğrultusunda doğalgaza geçişi ile başlayan sorunlar zincirinin birbirini takip ettiğini ve binaların projelerinin dışına çıkılarak bazı uygulamaların yapıldığına dikkat çekti.Erkin konuşmasında mantolama firmalarının bir bir çoğaldığını ve bilerek yada bilmeyerek yönetici yada bina sahiplerinin bu işlemleri ilgili firmalara yaptırdıklarını kaydetti.Isı yalıtımı konusunda yönetici yada bina sahibinin ekonomik faktörleri göz önünde bulundurduğunu aktaran Erkin “vatandaş ısı yalıtımı konusunda ucuz olması için arayış içinde ve binaya uygulanan teknik yetkili birileri tarafından denetlenmeden monte ediliyor.Ekonomik kaygılar önde tutularak yaptırılan teknik, ısı yalıtımında da verimsizliğin başlıca nedeni oluyor”dedi.
Düzenlenen seminerde bu tür denetimleri yapacak kurumun belediye olması gerektiğine vurgu yapan Erkin “şu an salonda belediyeden bir yetkili olmaması düşündürücü”dedi.
Konuşmanın ardından Enerji Verimliliği Danışmanı Elektrik Mühendisi Birsen Bakır kürsüye gelerek binalardaki enerji tasarrufuna ilişkin bilgiler vererek enerjinin verimli kullanılması için yeni tip binalarda akıllı (yeşil) bina uygulamalarının başladığını bununda eski binalara uygulanmaya başladığını belirtti.
Asansör yönetmeliği konusunda ise Makine Yüksek Mühendisi Emre Dereli kürsüye gelerek bilgi verdi.Ardından konuşma yapan Makine Mühendisi Haluk Tekbaş ise LPG li araçların standartları ve denetimleri konusunu katılımcılarla paylaştı.
Enerjinin verimli kullanımı konusunda ise somut bir örnekleme yapan makine Mühendisi Yaver Tetik’te yeni binalarında enerjinin verimli kullanılması konusunda her türlü çalışmayı yaptıklarını ama buna rağmen a sınıfı enerji karnesi yerine b sınıfı enerji karnesine sahip bir binaya kavuştuklarının altını çizdi.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30