banner78
banner25

Batmamak için direndi!

ESTAB (Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği)’ın Saros Yapay Resif Projesi kapsamında hazırladığı Su Altı Tarih Müzesi’nin en önemli aşaması olan Nusrat Mayın Gemisi’ne benzetilen 47 yıllık N-16 adı verilen TCSG 22 borda numaralı emektar gemi bugün düzenlenen törenle Saroz körfezinde batırıldı.

İbrice limanında demirli olarak bekleyen ancak sabah saatlerinde batırılacağı batık alanına çekilerek götürülen eski sahil güvenlik gemisi ,yıllarca hizmet verdiği deniz altına yaklaşık 3 saatte batırılabildi.

İbrice limanında ilk olarak düzenlenen törene Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Keşan kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu ve su altı sporları meraklısı çok sayıda kişi katıldı.Programın ardından batık alanına doğru hareket eden protokol ve su sporları meraklıları Erikli sahili açıklarında batırılmayı bekleyen Nusrat adlı eski savaş gemisin yanına gelerek burada batırma işlemlerin yapılacağı anı tekne ve gemilerden izlediler.

Profesyonel dalgıçlar tarafından önce geminin kıç tarafında bulunan dip kapakları açılarak geminin su alması sağlandı.Uzun süren bekleyişin ardından batmayacağı anlaşılan gemiye bu defa Çanakkale Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı U-23 Sahil Güvenlik Gemisi su sıkarak içinin dolması sağlandı.Bundanda sağlıklı sonuç alamayan ekipler bu defada geminin kıç kısmında kaynak makinesi ile bir başka yer açarak suyun dolmasını sağladılar.Üstten Sahil güvenlik gemisinin suyu ile alttan açılan kapaklardan dolan suyun yardımı ile yaklaşık 3 saat süren bekleyişin ardından adeta batmamaya direnen gemi,kıç tarafının tamamen batması sonrasında burun kısmı dikildi ve son selamını uzun süre verdikten sonra Saroz körfezinin 30 metrelik mavi derinliklerinde yerini aldı.

Konu hakkında açıklama yapan Keşan Belediye Başkanı ve ESTAB (Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği)başkanı Mehmet Özcan; “Saros Körfezi bölge için ok değerli. Bu proje ile kaçak, gemi ile avcılığın önüne geçmek, yerel balıkçılığa katkıda bulunmak ve dalış turizmini canlandırmak istedik. Bu işte su altı görselliğini kattık. Denize görsel bloklar attık ve geri dönüşümünü çok kısa sürede aldık. Görsellik kapsamında Seyit Onbaşı’nın heykellerini yaptık. Anzak ve Türk askerler yaptık.Çanakkale Savaşı’nın anısına bir de Nusrat Mayın Gemisi batırma işine giriştik. 2012’de Sahil Güvenlik Komutanlığı’na başvurduk ve onay çıktı. Projemizde harcamalarda çok kısıtlı imkanlarla çok güzel işler yaptık. Bu projenin arkasında Keşan Belediyesi çok sağlam bir şekilde durdu. Biz bir adım attık ve ileride bölgeye menfaatlerini hep birlikte yaşayacağız”diye konuştu.. İleride burada deniz canlıları ile ilgili bir müze de oluşturmayı hedefliyoruz.  Projede katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum.”

Özcan konuşmasından sonra Proje Koordinatörü Savaş Yapman’a katkılarından dolayı plaket takdim etti.

Proje koordinatörü Savaş Yapman  ise Saros Körfezi’ni ve bölgenin geleceğini yapay resif projesiyle koruma hedefiyle yola çıktıklarını belirterek “Bu projede esas amacımız su altı canlılarına yapay barınaklar sağlamak. Bu proje Türkiye’nin 15. Ve en kapsamlı projesi.  Dünyadaki projelerden farkı da var. Dünyada yapay resifler sadece beton bloklardan oluşuyor. Biz bu işe görsellik katalım dedik ve beton künkler yerine denize Seyit Onbaşı’yı attık. O dönemin askerlerini attık. Dünyada müze niteliği taşıyan ilk proje bizimkisi. Nusrat’e benzetilen gemi konusunda Sahil Güvenlik Komutanlığı bize çok yardımcı oldu”diyerek batırılan geminin tarihçesini okudu.

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı ise Yapay Resif Projesi’nin ülkenin diğer yerlerinde görev yaptığı yerlerden farklılık ve farkındalık açısından ayrıldığını belirtti ve “Projeye emek veren herkesi kutluyorum. 64 kilometre sahilimiz var. Yaklaşık 12 bin yazlığımız var.  Ama biz 2014-2015 turizm sezonunu şimdiden planlamalıyız”dedi.

Yapay resif projesine destek veren çok sayıda su altı sporları okulları ise kendileri adına oluşturulan alanın önemine değinerek her şeyden önce denizin altında canlıların yaşaması için önemli bir alan oluşturuldu.Dahası trol avcılığının önüne batırılan malzemeler sayesinde geçilmiş oldu”diyerek yetkililere teşekkür ettiler.

Savaş gemisinin batış anına kadar ise Çanakkale Sahil Güvenlik komutanlığına bağlı ekipler bir hücum bot ve bir zodiac botun yanında sahil güvenlik gemisi ile sürekli olarak çevre güvenliğini sağladılar.

 

Geminin tarihçesi;

22 Şubat 1967 tarihinde denize indirilerek Türk bayrağı çekilmiş ve 18 Şubat 1968 tarihinde J-22 adı ile hizmete girmiştir. 1983 yılına kadar Jandarma Genel Komutanlığı bağlısı olarak önce Giresun bilahare Samsun’da konuşlanmış ve Karadeniz jandarma Deniz Bölge Komutanlığı emrinde Sahil Muhafaza Botu olarak görev yapmıştır. 1982 tarihinde kabul edilen 2692 Sayılı Kanun ile kurulan Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde TCSG-22 borda numarasıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı ana ast Komutanlıklardan birisi olan Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı emrinde görev yapmış,14 ağustos 2001 tarihinden itibaren borda numarası TCSG-122 olarak değiştirilmiştir. 26 Haziran 2013 tarihinde ise hizmet dışına çıkarılmıştır. Ülkemizde 47 yıl hizmet eden TCSG-122 botu bu günden itibaren su altı dalış alanı olarak Saros Körfezi’nin deniz turizmine katkı sağlayacak, aynı zamanda yapay resif olarak deniz canlılarına barınak olarak görevine devam edecektir.



banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30