banner78
banner25

Bakanlık “katılmayacaksınız” dedi.
Kırcaali Bölgesel Tarih Müzesi bir hafta süre ile açık kalacak muhteşem bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Edirne Müzesinin Kırcaali Bölgesel Tarih Müzesiyle ortak yürüttüğü AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog-Müzeler Hibe Programı kapsamındaki “Arda Nehri Aynasında Müzelerimiz” adlı projesi kapsamında sağladığı finansmanla açılan serginin ilk ayağı Edirne’de İkonların sergisi olarak açılmış ve büyük ilgi görmüştü.
Projenin ikinci ayağı kapmasında ki açılışta ise bu sefer ev sahipliğini Kırcaali Bölgesel Tarih Müzesi yaptı.Uzun süren uğraşlar sonrasında sergilenecek olan eserlerin Kırcaali’ye getirilmesi ve burada hazırlanması her iki müze görevlilerinin büyük emeği sayesinde oldu.
 “Hilye-i Şerif Sergisi” adı verilen sergi açılışında Mehmet Çebi’nin özel koleksiyonundan oluşturulan 30 İslâm hat sanatı eserleri görücüye çıktı. Dünyanın birçok yerlerini gezmiş Türkiye’nin seçkin hattatlarının Peygamber Efendimiz (sas)'in fiziksel özelliklerini ve vasıflarını anlatan hat sanatı eserlerinden oluşan Hilye-i Şerif sergisini Kırcaali’de Müslümanlarla birlikte çok sayıda Bulgar Hıristiyanlarının da ziyaret etmesi bekleniyor.
Serginin açılış kurdelesini Kırcaali Valisi İvanka Tauşanova, Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Elisaveta Kehayova, Balkan Kültür Sanat Eğitim ve Tanıtım Derneği Başkanı Salih Şenol, Edirne Müzesi Müdürü Hasan Karakaya, Kırcaali Bölgesel Tarih Müzesi Müdürü Pavel Petkov kestiler.
Açılışta Vali Tauşanova konukları selamladıktan sonra Edirne Müzesi Müdürü Hasan Karakaya, “Hilye-i Şerif Sergisi” Kırcaali Bölgesel Müzesiyle gerçekleştirilen ortak proje kapsamında son sergi olduğunu kaydetti. Daha sonraki aşamada profesyonel anlamda müzecilerin karşılıklı çalışma ziyaretleri gerçekleşeceğini açıkladı. İstanbul’dan Mehmet Çebi’nin koleksiyonundan getirilen sergiyi Kırcaalilerin dikkatine sunmaktan gurur duyduğunu ifade etti.
 Resmi açılıştan sonra serginin organizatörleri ziyaretçilere müze bahçesinde Türk millî giysileri ile dikkati çeken kızların yardımıyla tatlı, meyve ve içeceklerden ibaret ikramda bulundular.
Sergi açılışına son anda Türk Dış İşleri Bakanlığının uyarısı damgasını vurdu.Bakanlıktan gelen uyarı sonrasında sergiye katılmak için Kırcaali iline gelen Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Nihan Akdere başta olmak üzere diğer yetkililerde kurdele kesim töreni sonrasında sıradan bir ziyaretçi gibi müzeyi gezerek sessizce etkinlikten ayrıldı.SEgiye Yaşanan bu olay Bulgar medyası tarafından da hoş karşılanmadı.Sergiye üst düzeyde katılımın olmama nedeni ise yetkililer tarafından açıklanmadı ve Filibe konsolosluğunun da hiçbir yetkilisinin katılmaması dikkat çekti.
“Hilye-i Şerif Sergisi”, Arda Nehri Aynasında Müzelerimiz” proje kapsamında açılan ikinci sergidir. Daha önce Mayıs ayında Edirne’de Devecihan Kültür Merkezi'nde aynı proje kapsamında Kırcaali Bölgesel Tarih Müzesinin “Rodoplar'dan İkonlar" adlı sergisi açılmıştı.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30