banner137
banner25

Baba Mart Karşılanıyor!

Mart ayının başı ve Baharın gelişini simgeleyen “Baba Marta” kutlaması Edirne’deki Bulgar Ortodoks kilisesinde gerçekleşti.

Turizm için oldukça önemli bir yere sahip olan ilimizde bulunan Bulgar Ortodoks kiliseleri Sveti Georgi ve Sveti Konstantin ve Elena Kiliseleri sabah saatlerinde ziyaretçi akınına uğradı.

Baharın gelişini müjdelemek adına Ortodoks aleminde var olan ve Bulgar halkları arasında yaygın durumda “Baba Marta” için Bulgaristan’dan çok sayıda turist Edirne’de bulunan kiliselere geldi.Özellikle Kültürel Etkinliklerin yoğun bir şekilde yapıldığı Kirişhane semtinde bulunan Sveti Elena ve Konstantin kilisesi açılan sergi ilede büyük ilgi gördü.

Baba Mart yani baba Marta kültürünü yaşatmak için inanışa göre kırmızı ve beyaz iplerden oluşan bilekliklerin yapılması ve bileğe takılması ile başlayan süreç havada uçan bir leykleğin görülmesi ile son buluyor.İnanışa göre beyaz sağlık ve mutluluğu temsil ederken dünyaya yeni gelmiş bir kadını,kırmızı ise barış ve sevgiyi sembolize ederken dünyaya yeni gelmiş bir erkeği temsil ediyor.

Sabah çok sayıda otobüs ile komşu ülke Bulgaristan’ın Svilengrad kasabası başta olmak üzere yakın illerden gelen Bulgar vatandaşları kilisede dua edip mum yaktıktan sonra sunulan ikramlardan aldılar.Svilengrad Tarih Müzesi Müdürü Elana Mite tarafından açılan sergiyi dolaşan Bulgar vatandaşları sergi hakkında kendisinden bilgi aldılar.Gelen herkesin bileğine kırmızı beyaz renklerden oluşan bileklikleri takan ve uçan bir leyleği gördükleri zaman dilek tutarak yeni çiçek açan bir ağaca Marteniçka adı verilen bilekliğin asılması gerektiğini vurgulayan Elena Mite “bu bir inanış.Biz barışa ve sevgiye inanıyoruz.Tüm dünyaya bunun gelmesini istiyoruz.Marteniçkaları herjes birbirine hediye olarak takdim eder.Bazende birçok kişinin bilekleri adeta bunlara kaplanır ve buda o kişinin ne kadar çok sevildiğini gösrterir”dedi.

Tüm Bulgaristan’da Mart ayının gelmesi ile çeşitli etkinlikler düzenlediği

Yapılan etkinliğe Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosu Lubomir Popov ve eşleride katılarak gelen konuklarla ilgilendiler.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30