banner78
banner25

Atatürk'ün evi yine yenilendi!
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881yılında doğduğu Yunanistan’ın Selanik şehrindeki evi yapılan ilaveler ile manevin ruhun yaşandığı bir ev halini almaya başladı.
Yaklaşık 1 yıl süre ile kapalı kalan ve iç kısmı tamamen yıkıldıktan sonra restorasyon için rölevesi çıkarılarak yeniden yapılan ev, 16 Ağustos 2013 günü resmi bir törenle hizmete açılmış ancak eski ruh halini yansıtmadığı gerekçesi ile gelen eleştirilerin ardından yapılan bazı ilavelerle Cumhuriyetin 91’nci kuruluş yıldönümü olan bugün yeniden sembolik bir açılışla ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
İlk halinde Atamızın o dönemde yaşadığı evin iç görünümünün yanı sıra,kullandığı bazı kişisel eşyalarında yer aldığı ev gerçekleşen restorasyon sonrasında yapılan açılış ile ilk görüntüsünden tamamen uzaklaştığı gerekçesi ile gelen ziyaretçiler tarafından yoğun eleştiri almış ve bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı yeniden yaptığı bir çalışma ile Atamızın evine kişisel eşyalarını göndererek,annesi Zübeyde hanım ve Atamızın çocukluk dönemini anlatan silikon heykelini ilave ederek bambaşka bir boyut kazandırmayı hedeflemişler.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle sabah saatlerinde Selanik Başkonsolosluğu bahçesinde düzenlenen açılışla yeniden gelen ziyaretçilerin beğenisine sunulan tarihi ev, ilk defa yeni yüzü ile görücüye çıktı.Eski halini yansıttığı kansında olan bazı ziyaretçiler duygulu anlar yaşayarak göz yaşlarını tutamadılar.
Yapılan çalışma hakkında bilgi veren T.C.Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin; 50’ye yakın objenin yer aldığı yenilenen Atatürk evinde Atatürk’ün annesi Zübeyde hanımın ve Atamızın gençlik yılların anlatan iki adet silikon heykelin ilave edilerek,o günün anlatılmaya çalışıldığını belirtti ve ilerleyen günlerde yapılacak yeni ilavelerle evin dahada güzel bir hal alacağını kaydetti.
Başkonsolos Biltekin “Atatürk evinin 2013yılında restorasyonunu ilk evresi tamamlandı.Bundan sonra ise eser toplama bölümüne geçildi.Atamızın gençliğinin ve annesinin alaşım silikon heykelleri hazırlanmaya başlandı.Yunan makamlarınında desteği ile yaklaşık 50 parça Atamıza ait kullandığı eşyalar ve malzemeler ile bazı replikalar buraya geldi.Bu eserler çok büyük bir özenle seçildi.Seçilirkende Cumhuriyet değerlerini öne çıkaran Osmanlı İmparatorluğundan Cumhuriyete geçişi gösteren bazı malzemeler seçildi”dedi.
Konulan objelerle zenginleşen evin Selanik turizmi açısından önemli bir yeri olduğu ve gelen eleştirilere rağmen Selanik Belediyesinin önemli katkılar sağladığı biliniyor.











  
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30