banner78
banner25

Amerikalı gurmeler Edirne'den memnun ayrıldı!

Uluslararası Gastronomi Birliği “Chaine Des Rotisseurs” (Şan dö Rötisör)'ün Amerika temsilciliğinden gelen 45 kişilik Gurme heyeti Edirne'de saray mutfağından günümüze gelen yerel lezzetleri tattı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Ticaret Borsası, Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) ve Edirne Sanayici İşadamları Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Edirne'ye gelen 45 kişilik heyet bir yandan yerel lezzetleri tadarken kentin kültürel mimarisinin yapıtaşları olan Selimiye Camii ve Edirne Sinagogu'nu da ziyaret etti.

Mutfak sanatları, şarap ve yüksek kaliteli yemekle ilgilenen amatör ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlayan, dünyanın en eski ve en saygın Gastronomi Birliği olan Chaine Des Rotisseurs üyeleri Edirne turuna ilk olarak ETSO'dan başladı. ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Meclis Başkanı Mehmet Eren ve EDSİAD Başkanı İsmet Açıkgöz'ün karşıladığı gruba burada Edirne'nin tarihi ve kültürel dokusuyla ilgili tanıtım filmi izletildi.

ETSO Başkanı Zıpkınkurt burada yaptığı açıklamada, Edirne'de gurme turizmi oluşturmak istediklerini ve bu anlamda ilki 2013 yılında yapılan organizasyonun ikincisini düzenlediklerini söyledi. Zıpkınkurt şöyle konuştu;

“Misafirlerimize Edirne'nin hem yöresel yemeklerini hem de Osmanlı Saray mutfağından seçme yemeklerimiz var, onları ikram edeceğiz. Edirne'yle çok ilgililer. Dolayısıyla biz de Edirne'yi bir gurme kenti yapmak istiyoruz. Amacımız biraz da saray mutfağını öne çıkarmak, bununla ilgili bildiğiniz gibi saray mutfağımızın tadilatı bitti, çalışmalar yapıyoruz onunla da ilgili. Edirne'de bir saray mutfağını nasıl genişletebiliriz ve günlük yaşamın içinde saray yemeklerinin sunumunu nasıl yapabilirizi tartışıyoruz, zannediyorum ki seneye bunu başarırız.”

Etkinliğin diğer bir ortağı EDSİAD Başkanı İsmet Açıkgöz ise dışarıdan gelen turistlere alternatifler sunmak üzere, Edirne'nin saray mutfağını öne çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizerek şunları söyledi;“Biz yurtdışına gittiğimiz zaman oranın yöresel yemeklerini görüyoruz. Ama Edirne'de bir tek ciğer ve köfteye bağlı kalmamak lazım çünkü insanlar bir gün gelip gittikten sonra ertesi gün köfte ve ciğer yemek istemeyebilir. Bir de bizim gücümüz var Osmanlı saray mutfağı ve yemekleriyle ilgili. Anadolu'dan Balkanlar'a gelen Osmanlı burada bir sentez oluşturmuş, Balkan ve Anadolu yemekleri burada bir kültür oluşturmuş. Bu kültürü takdim etmek üzere bu organizasyonu yapıyoruz.”

Edirne ve saray mutfağıyla ilgili bilgi veren Edirneli yemek araştırmacısı Müşerref Gizerler de Edirne'nin tarih öncesi topluluklara ev sahipliği yapan bir kent olduğuna işaret ederek; “Ayrıca imparatorluk dönemlerini görkemli bir şekilde şenliklerle yaşadığı için ben diyorum ki; bu bölgede saray yemeklerinin merkezi Edirne'dir. Saray buralardan başlıyor. Onun için Türk mutfağının, Orta Asya, Anadolu ve Balkanlar doğrultusundaki farklı kültürlerin ve yapıların yaşadığı mutfakların etkileşimiyle oluşan bir sentez Edirne mutfağı” dedi.

Heyet ETSO'daki sunumdan sonra Meriç Nehri kenarında bir restoranda ciğer ve köfteyle öğle yemeği yedi. Daha sonra şehir turunda Edirne Sinagogu ve Selimiye Camii'ni ziyaret eden grup ardından Saraçlar Caddesi'nde yer alan peynir ve badem ezmecileri de tek tek gezerek kentin meşhur lezzetlerini yerinde tattılar. Ayrıca şarap tadımı konusunda da uzman kişilerden oluşan grup, Arda Şarapçılık'ın şaraphanesini de ziyaret ederek Trakya'ya özgü üzümlerden yapılan şarapların da tadına baktılar.

Öte yandan heyet günün yorgunluğunu ise Tunca nehri kenarında bulunan Dönertaş Tesislerinde attı. Yemek Araştırmacısı Müşerref Gizerler'in katkılarıyla oluşturulan Osmanlı Saray Mutfağı'ndan birçok lezzetin titizlikle sunulduğu akşam yemeğinde bir araya gelen Gurmeler hazırlanan yemek ve tatlılara hayran kaldı.İş yeri sahibi Zehra Ağaoğulları’nın mutfağını açtığı gecede katılımcılara günün anısına plaket ve teşekkür belgeleri verildi.

Geceye Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın katılmaması eksiklik olarak görülürken eleştirilere neden oldu.Katılımcılar Vali ve Başkanın sıradan etkinlilere katıldığını böylesi önemli bir organizasyona katılmamalarını büyük bir eksiklik olduğunu belirterek sitem ettiler.

Geceye katılan Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Yener Yörük ise grubun lideri olan gurmelere Karaağaç’ta bulunan eski tren garının minyatürünü hediye etti. Misafirler Edirne'de bulunmaktan büyük keyif aldıklarını ve kendileri için unutulmaz bir deneyim olduğunu dile getirerek Edirne’den mutlu bir şekilde ayrıldılar.






banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30