banner137
banner25

Altın göl kuruluyor mu?

Geçtiğimiz yıl Bulgaristan tarafından kurulan ve araç başı geçişlerden sınır kapısında alınan para sonrasında alınan tepkilerden dolayı kaldırılan ve üç ay önce yine kurulan “Altın Göl” uygulaması Türk tarafınında iştahını kabarttı.

Bulgaristan tarafı ile karşılıklı yapılan ve illegal olduğu gerekçesi ile kaldırılması istenilen altın göl uygulaması Bulgaristan tarafının kaldırmayacağız cevabını vermesi ile adeta restleşmeye girdi.Gurbetçi sezonu nedeniyle dezenfekte ücreti adı altında alınan 3 auro paranın Bulgaristan’da çeşitli yerlerde harcandığı ve iyi bir gelir kapısı olarak görülmesinin ardından Edirne Valisi Dursun Ali Şahin tüm yönetmeliklere göz atarak, Kapıkule sınır kapısında da altın göl’ün kurulması için girişimlere başladı.

İlk olarak bazı kurumların yetkililerinin bir araya gelmesi ile başlayan çalışmalarda bazı kurum yöneticileri yapılması düşünülen işin mevzuat ve yönetmelikler yönünden uygun olmadığının belirtilmesi üzerine Vali Şahin konunun derinlemesine araştırılmasını istedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mevzuatına göre ise bulaşıcı ve salgın hastalık riski olan noktalardaki gümrük kapılarında dezenfekte havuzlarının kurulabileceği ancak alınacak olan ücretin sadece dezenfekte konusu ile ilgili harcamalarda kullanılabileceği ifade ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Edirne Valiliği tarafından alınan dezenfekte ücretleri çok sayıda dernek,sivil toplum kuruluşu,amatör spor kulübü ve çeşitli harcamalarda  kullanılmış ancak çıkan dedikodu ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın talebi ile uygulama kaldırılmıştı.

Özelikle yapılması düşünülen uygulamanın karşılıklı restleşme şeklinde düşünülmesinin doğru olmayacağını ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin böylesi basit bir paraya tenezzül edecek bir devlet olmadığının konuşulduğu ve uygulamanın devreye sokulması ile günübirlik gelen Bulgar vatandaşlarının gelişlerinde azalma yaşanacağı iddia ediliyor.

Bulgaristan tarafının Eylül ayı başı itibari ile uygulamayı kaldırmayı düşündüğü, ancak Türk tarafının da böyle bir uygulamaya başlaması durumunda altın göl uygulamasından vazgeçmeyecekleri ifade ediliyor.

Öte yandan Kapıkule Gümrük Sahasının tüm işletme gelirlerinin Gümrük Ticaret İşletmeleri GTİ şirketine ait olduğu ve gümrük sahası içinde düşünülen ve gelir getirici her türlü yatırımın parasının GTİ tarafından alınacağı maddelerle belirlenirken,düşünülen altın göl uygulamasında ise parayı kimin tahsil edeceği veya harcayacağı muamması da sürüyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkileri ise böyle bir uygulamanın doğru olmayacağını kurulması durumunda bazı sorunlarında beraberinde gelebileceğini ifade ediyorlar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30