banner78
banner25

Akademi Rumeli 2 başladı!

İlki geçtiğimiz yıl Edirne eski Valisi Hasan Duruer tarafından düzenlenen ve 150 üstü yetenekli öğrencinin katılımı ile gerçekleşen "Akademi Rumeli" projesi’nin ikincisi yine Edirne Valiliği’nin ev sahipliğinde 200 kadar Balkan ülkesi mensubu,Türk kökenli gencin katılımıyla başladı.

Halk Eğitim Merkezi'nde bugün düzenlenen törenle başlayan “Akademi Rumeli 2” Balkan ülkelerinden gelen yaklaşık 200 öğrencinin katılımıyla start aldı.

Edirne Valiliğinin önderliğinde Başbakanlığa bağlı olan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukluları başkanlığı desteğiyle hayata geçen projede 200 öğrenci yeteneklerine göre sınıflandırılarak oluşturulan sınıflarda usta sanatçılar tarafından eğitime tabi tutulacaklar.

Eğitime tutulan öğrenciler yaşadıkları ülkede farklı bir dili konuşuyor olsalar bile, eğitmenleri tarafından Türkçe başta olmak üzere gelenek ve görenekler konusunda gelecek kuşaklara ışık tutabilecek şekilde eğitim alacaklar.

Balkanlarda edebiyattan düşünceye, güzel sanatlardan sahne sanatlarına, lise ve üniversite kuşağındaki 8 Balkan ülkesinden üstün yetenekli gencin katılımıyla başlayan etkinlik Edirne'de 10 gün süreyle, sürecek.

Edirne Halk Eğitim Merkezi ASO Müdürlüğü Mimar Kemaleddin Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılışa, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin,İl Emniyet Müdürü Dr.Rahmi Baştuğ,Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Yener Yörük, il protokolü üyeleri ve projede yer alan sanatçılar ve öğrenciler katıldı.

            Sunuculuğunu yazar-akademisyen Dr. Mustafa Hatipler’in yaptığı açılış programı saygı duruşunun ardından okunan istiklal marşı ile başladı.  Projede yer alan ülkelerden gelen öğretmenler ile atölyelerde eğitim verecek yazarlar ve sanatçıların konuşmalarının ardından Edirne Valisi Dursun Ali Şahin “Akademi Rumeli II” açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye geldi.

Her zaman olduğu gibi etkili konuşması ile Akademi Rumeli’ye damgasını vuran Vali Şahin “Buraya Kosova, Gagauz Yeri, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve Kırım’dan gelerek bize katılan ay yıldızlı bayrağın minarelerin gölgesinde yaşama hissini duyan değerli öğrencilerimize ve öğretmenlere hoş geldiniz diyorum. Akademi Rumeli devam edecek. Daha farklı bir şekilde devam edecek. Bundan sonraki Akademi Rumeli toplantıları farklı olacak. Daha fazla gruplara, kişilere hitap edecek. Halkla buluşmaya, Türklerle buluşmaya, bu öğrencilerin gönüllerini fetih etmeye yönelik olacaktır.  Bugün sizler Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları dahilinde bizlerin misafirisiniz. Bu şehir sultanların şehri, bu şehir İstanbul’u fetih eden komutanları yetiştiren şehir. Sadece Edirne'yi değil, İstanbul'u ve Çanakkale'yi, önümüzdeki yıl Bursa'yı da bu kapsamda değerlendirerek, Osmanlı'nın gerçekten mührünü bastığı yerlerde dolaşmak sizin de hakkınızdır. Atölye çalışmalarıyla tanınmış sanatçılarla bir araya gelme fırsatı bulacaksınız. Yaşları 17 ile 25 arasında değişen bu üstün yetenekli, becerikli öğrenciler bugünden itibaren 10 gün süre ile bizim misafirlerimiz; bu misafirlikleri süresince sadece misafirlik değil güzel beyinlerini dolduracaklar. Ne ile ilimle, fenle; onlar fikri hür, vicdanı hür, aklı hür insanların yetiştirdiği kişiler olacak. Geleceğin valisi, genel müdürü, müsteşarı, müşaviri, bakanı ve başbakanı olacak. Buradaki 150 öğrenci sadece bilgi dağarcıklarını doldurmak değil, birbirlerini tanımak, Türkiye’yi tanımak, birbirleriyle kaynaşmak için bir araya geldiler. Bu kişiler ileride biz Edirne’de bulunmuştuk diyecekler, anılarını tazeleyecekler. Türkçelerinin gelişimlerini burada sağlayacaklar. Bazı insanlar parmaklarıyla konuşur, bazı insanlar güzel sesleriyle konuşur, bazı insanlar düşünceleriyle konuşur, bazı insanlar da hitabetleriyle konuşur. Gayet güzel Türkçeyle bizlerle hislerini paylaştılar. Yunus Emre ne güzel söylüyor, “gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevilelim.” Dünya kimseye kalmaz, kime kaldı ki 44 sene hükümdarlık süren Kanuni Sultan Süleyman’a da kalmadı. En güzel sevmek sevilmek. Bir Alman düşünür, “çiçekler bir gün solar, önceleri güzeldir ama bir gün solar, demir çok güçlüdür, çelik çok güçlüdür ama bir gün gelir kırılır. Gerçek dostluklar ne solar nede kırılır” demiş. Hep iç içe olun birbirinizle kaynaşın dedi.”

Açılış programı Türk Halk Müziği sanatçısı Yasemin Göksu’nun seslendirdiği birbirinden güzel Rumeli şarkılarının ardından sona erdi.

Akademi Rumeli II kapsamında oluşturulan atölyelerde ilk dersler 18 Ağustos 2014 Pazartesi günü saat 14.00’da başlayacak olup, kapanış programının yapılacağı 23 Ağustos 2014 Cumartesi gününe kadar her gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere ikişer eğitim gerçekleştirilecek.

 


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30