banner137
banner25

Ağa karşılandı,pehlivanlar çayıra salındı!

Bu yıl 654'ncüsü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin geleneksel ağa karşılama töreni Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın altın kemerli ağa Seyfettin Selim’i karşılaması ile gerçekleşti.

Talatpaşa asfaltı üzerinde kurulan özel platformda yapılan karşılama töreninde Ağa Seyfettin Selim şehrin doğu noktasından gelirken,Başkan Recep Gürkan ise beraberindeki protokol üyeleri ile Ağa Selim’i şehrin Doğu noktasından davul zurnalarla gelerek karşıladı.

Ağalığın en önemli sembolü 22 ayar altından yapılan ağalık kemerini 654’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin ağası Seyfettin Selim’e takan Belediye Başkanı Recep Gürkan burada yaptığı konuşmada “bugün bitmeyen güreşin devam eden efsanesi Kırkpınar yağlı güreşlerimizin açılış törenindeyiz.Sevgili ağam Kırkpınar’a Edirne’ye hoş geldin”dedi.

Geçtiğimiz yıl yapılan ağalık ihalesini 522 bin TL rakamla alan ve 6’ncı kez Kırkpınar Ağası olan Seyfettin Selim ise “Ata sporumuzu bize yakışır şekilde yapacağız,inşallah Pazar günü Başpehlivanı belirleyip güzelce uğurlayacağız.Ben burada bütün pehlivanlarımızın kendisine yakışır güreş yapacağına inanıyorum”dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın ve Kırkpınar’da ağalık yapmış eski ağalarında yer aldığı bir hatıra fotoğrafı çektirildi.

Karşılama ve konuşmanın sonrasında ise protokol üyeleri hep birlikte Edirne Belediyesi önüne yürüyerek kortej oluşturdular.Oluşturulan kortej yaya olarak buradan Atatürk anıtına gelerek Anıta çelenk sundu ve saygı duruşunda bulundu.İstiklal marşımızın okunması ve Kırkpınar marşının çalınmasının ardından ebediyete intikal eden Cihan pehlivanları Adalı Halil ve Kara Emin’in mezarlıkları ziyaret edilerek 654’ncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri anısına çelenk bırakıldı,il müftü yardımcısı tarafından dua okundu.

Bu sabah saat 09:00 itibari ile kayıt yaptıran bin 923 pehlivan çayıra salınarak değişik boylarda ilk güreşlerine başladılar.

Pazar günü yapılacak olan Başpehlivanlık müsabakalarında final yapan Başpehlivana Edirne Belediyesi tarafında 37 bin TL para ödülü verileceği belirtilirken,bin 923 pehlivanın yolluk bedellerinin ise 1 milyon TL’ye mal olacağı ifade ediliyor.

Öte yandan her yıl geleneksel olarak düzenlenen törenlerde Türk Bayrağını taşıyan Başpehlivan’ın kortejde olamaması ve bayrağımızı taşımaması dikkatlerden kaçmadı.

Son günlerde ülkemizde meydana gelen terör saldırılarından ve içinde bulunulan durumdan dolayı açılışın sade bir şekilde yapıldığı belirtildi. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30