banner137
banner25

600 tarihi evin röntgeni çekilecek!

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin tarihi Kaleiçi semtinde bulunan yıkılmaya yüz tutmuş ahşap binaların ayağa kaldırılması için önemli bir çalışmaya imza attı.

Geçmiş yıllarda çok sayıda Yahudinin yaşadığı Edirne Kaleiçi semtinde bu kişiler başta olmak üzere Edirne’nin önde gelen zenginlerinin ikamet ettiği tarihi evler bakımsızlık ve ilgisizlikten kaderine terk edilirken, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin yaptığı bir çalışma ile bu binaların yeniden ayağa kaldırılması için Valilik bünyesinde kurulu olan ETUR AŞ. üzerinden binaların rölöve projelerini çıkarttırıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan özel bir firma tarafından uygulanan ve Tarihi evlerin adeta röntgenini lazerle çeken cihazın Edirne’ye getirilmesi ile yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binaların rölöveleri çıkartılarak yeniden yapılması durumunda projeleri hazır halde bulundurulacak.

Kaleiçi semtinde bulunan çok sayıda evin yıkılmak üzere olması üzerine harekete geçen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin getirttiği ölçüm cihazı sayesinde yüzde 0.03’lük hata payı ile binaların rölövelerinin çıkartılarak hazırlanmasını hedefliyor

Binaların bakımsızlıktan dolayı zaman içinde yıkıldığını veya etrafa tehlike saçtığı için alınan izinler doğrultusunda yıkıldığını aktaran Vali Şahin Anıtlar Kurulu'nun kararıyla yıktırılacak metruk haldeki tarihi binaları yıkılsa bile bu sayede yeniden restore etmek adına rölövelerinin çıkartıldığını kaydetti.

Edirne'nin taşınmaz envanterinde bin 600 civarında bu tarzda tarihi ev olduğunu ancak bunların en yoğununu 600'e yakının tarihi Kaleiçi semtindeki eski konaklar olduğunu kaydeden Vali Şahin  ilk etapta söz konusu ölçüm cihazı ile 16 yapının elden geçeceğini belirterek şunları söyledi. “yıkılmaya yüz tutan binaların ölçümlerini 0.3 mm hata ile şu anda röntgenini çekiyoruz.Mimarlarımız daha sonra oturup bunu eski haline dönüştürerek rölövesini çıkartıyorlar.Biz bu binaların sadece rölövesini yaparak değil rölöveden sonra bunun kuruldada takibini sağlayacağız ve bu konuda bir arşiv oluştıracağız.Bu nitelikte bugün 600 kadar bina bulunmakta.Bu binaların 90 adedi büyük ölçüde hasar görmüş veya yıkılmaya yüz tutmuş durumda.Bunların içinde 16 tanesi kış şartları ağır olursa tamamen yıkılacak durumda.Bizde bu binaların ölçülerini tarayıcı marifeti ile alıyoruz”dedi.

Bu tür binaların yıkılsada rölövesi çıktıktan sonra önemi olmadığını hatırlatan Vali Şahin “artık bu sayede bu binaların aynısını yapmak alınan ölçüler sayesinde yapmak mümkün olacak”dedi.

Vali Şahin ayrıca 500 bin TL civarında bir rakama mal olan cihazın satın alınması için gereğini yapacaklarınıda söyledi.

Cihazı kullanan harita teknikeri Osman Çetinpolat ise laser scanier cihazı ile tarama yaptıklarını belirterek binaların yüzey ve iç mekanları tarayarak katı model oluşturduklarını ifade ederek klasik yöntem ile binanın rölövesini 1.5,2 ay içinde alacaklarını,bu cihaz sayesinde 2 saatte taramanın yapıldığını kaydetti.Cihaz 360 derece dönerek yaptığı konumlama ile bulutlama adı verilen bir yöntemle fotoğraflama yapıyor ve saniyede 500 ile 1 milyon arasında nokta atabiliyor.

Madam Clara adı verilen tarihi binayı satın alan Gül Ercan isimli yatırımcı ise restorasyon işlemi tamamlandıktan sonra söz konusu binanın butik olarak hizmet vereceğini söyledi. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30