banner78
banner25

5 bin 3 aileye mektup!

Edirne Belediyesi ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından yürütülen ortak proje ile,Çanakkale savaşında yaralanarak Edirne’de ki askeri hastaneye tedavi için getirilen ancak burada yaşamını yitirerek şehitliğe defnedilen 5 bin 3 şehidin ailesine mektup yazılarak dedenizin veya babanızın mezarı burada mesajı verilecek.

Türkiye hatta Balkanların dört bir yanında Çanakkale savaşında cepheye gelen ve burada savaşırken yaralanan ancak kaldırıldıkları hastanede yaşamını yitirdiği için o günkü şartlarda bir daha kendilerinden haber alınmayan 5 bin 3 kişi, Edirne Belediyesi ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin yöneticileri tarafından yapılan yoğun çalışmalar sonrasında isimlerden yola çıkılarak tek tek ulaşılmaya çalışılıyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne Asker Hastanesi Şehitliği Projesi” nin hayata geçirilmesi ile Türkiye’nin en büyük ikinci şehitliğinin Edirne’ye yapılacağını ve burada yatan şehitlerin adlarının tespit edilerek tek tek şehitliğe yazılacağını söyledi.

Yapılan kapsamlı çalışma ile soy isimleri ve memleketlerinden yola çıkarak bulundukları yerlerin Vali,Kaymakam,Muhtarlara mektup yazan Edirne Belediyesi ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri babalarının yada dedelerinin mezarlarının artık köhne bir yerde değil yeni yapılacak ve eski mezarlık olarak bilinen şehitlikte yer alacağının bilgisini ulaştırarak sahip çıkılması anlamında bir projeyi hayata geçiriyorlar. 1889'da yapılan Edirne Asker Hastanesinin, Balkan ve Birinci Dünya Savaşı'nın Makedonya, Romanya, Galiçya ve Çanakkale cephelerinde yaralanan askerlerin tedavisi açısından önemli bir işlev gördüğünü belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan “Çanakkale'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük şehitliği Edirne'de yapılacak. Tespit edilen 5 bin 3 şehidimiz var. Oradaki şehitlerimizin o dönem soyadı kanunu olmadığı için genellikle lakaplarıyla baba adları ya da adlarıyla biliyoruz”diyerek yazılan mektupla yakınlarının olup olmadığını araştırdıkların ve bu sayede yakınları varsa baba veya dedelerinin mezarlarının Edirne’de var olduğunun bilinmesini istediklerini kaydetti.

Gürkan, Mimar Taner Tuna'nın şehitliğin projesini hiç bir ücret almadan çizdiğini, şehitlikteki abidenin ortasından bakıldığında Selimiye Camisi'nin görülebileceğini ve şehitliğin temelinin 19 Eylül 2014 te  TBMM'nin Mustafa Kemal Atatürk'e "gazilik" unvanını verdiği gün olarak bilinen günde atacaklarını belirtti.

Proje Komisyon Başkanı Faruk Çiftçi ise hastanede hayatını kaybeden şehitlerin bazılarının doğum yerinin yurt dışı olduğunu ve Dimetoka, Selanik, Serez, Manastır, Kırcaali, Bosna-Hersek, Romanya ve Kosova'ya da mektup göndereceklerini söyledi.

Çiftçi, Suriye ve Filistin doğumlu şehitler de olduğunu ancak oradaki yakınlarına ulaşma sorununa henüz bir çözüm üretemediklerini belirtti.

Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Vardar da şehitlik sayesinde ecdadın, atalarının Edirne'de yattığını bileceğini vurguladı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30