banner137
banner25

463 kişi tedirgin!

Edirne’de yaşanan nehir taşkınları sonrasında gündeme gelen taşkın sahası içerisindeki izinsiz yapıların yıkılacağı yönündeki karar taşkın sahası içerisinde bulunan 463 izinsiz yapının sahibini tedirgin etti.

Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü’nün Meriç ve Tunca Nehirlerinin taşkın sahasına yapılan sosyal tesis ve işyerlerinin yıkılması yönünde başlattığı tebligat sonrasında nehir kenarı başta olmak üzere taşkın sahası içerisinde yapılaşma izni olmamasına rağmen,izinsiz olarak bağ evi veya depo adı altında yüzlerce inşaat yapan özel şahıs ve bazı resmi kurumlar kararın uygulanıp uygulanmayacağı konusunda tedirgin oldu.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Meriç nehri kenarında bulunan ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt’a ait olduğu bilinen iki katlı ev bugün Belediye ekiplerinin gözetimi altında yıkıldı.

Edinilen bilgiye göre 2 yıl öncesine dayanan ve mahkeme kararının “Yıkılması” yönünde Bölge İdare Mahkemesinin kararı olmasına rağmen Temmuz 2015 yılından bu yana yıkım kararını yürürlüğe koymayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan bugün ekipleri göndererek yıkım işlemini gerçekleştirdi.

Edinilen bilgiye göre Edirne’de görev yapan bir gazetecinin yaptığı haberler başta olmak üzere,kişisel olarak ta durumu kendisine görev edinmesi sonrasında başlayan şikayet sürecinde özellikle ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt’un evinin yıkılması için özel uğraş verildiği ortaya çıktı.Özellikle Zıpkınkurt’a ait olduğu bilinen ruhsatsız ev ile ilgili belediye başta olmak üzere Cumhuriyet Savcılığına şikayet dilekçeleri verildiği,yıkım kararını uygulamayan ve sözde bu karardan kaçan Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı da Cumhuriyet Savcılığına “görevi ihmal” başta olmak üzere  “Mahkeme Kararını uygulamadığı” gerekçesi ile şikayetçi olduğu belirtildi.

Tüm bu gelişmeler sonrasında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan daha önceki dönemde alınan ve Belediye Encümeni tarafından da yıkım kararı bulunan bahse konu bina için “yıkın” talimatını verdi.

Sabah saatlerinde Jandarma, Emniyet ve Belediye ekipleri yıkım işlemi için Meriç nehri kenarında bulunan evin olduğu alana geldi.Belediye iş makinesinin yetersiz kaldığı yıkım,Recep Zıpkınkurt tarafından kiralanan bir başka iş makinesi ile gerçekleştirildi.Yıkım öncesinde iki katlı ev içinde bulunan tüm eşyaların çıkartılması için yaklaşık 4 saat süre verildi.Eşyalar, cam,kapı ve pencerelerin yanı sıra kullanılabilecek tüm malzemeler alındıktan sonra iş makinesi yıkım çalışmasına başladı.

Yıkım öncesinde bahse onu gazetecinin ise hesap sorarcasına Belediye Yetkilisini “görevinizi neden yapmıyorsunuz?Neden bekliyorsunuz?” gibi azarlar nitelikteki sorgusu ise bahse konu gazetecinin asli işinden ziyade özelikle bu konuyu takip ettiğini açıkça gösterdi.

Yıkımı meraklı gözlerle izleyen nehir kenarındaki ev veya depo vasfında inşaatı bulunan vatandaşlar ise “herkesin evleri yıkılacak mı? Şimdi sırada hangi ev var? Belediye eski Başkanı Hamdi Sedefçi’ye ait yapı var!Acaba o yıkılacak mı?Resmi kurum ve kuruluşlara ait yapıları da yıkacaklar mı? Bizim evlerimizde yıkılacak mı?” diyerek beklemeye başladılar.

Yetkililer ise bahse konu ev ile ilgili mahkeme kararı olduğunu ve bu kararı uyguladıklarını belirterek “eğer şikayet olursa yıkım kaçınılmaz” diyerek tedirginliğin artmasına neden oldular.

Bilindiği gibi Meriç ve Tunca nehirlerinin taşkın sahası havzası içerisine yapılaşma yapılamayacağı 1958 tarihinden sonra alınan “Taşkın sahası koruma planı”çerçevesinde el alınmış ve denetim yapılmıştı.

DSİ tarafından nehir kenarında bulunan 33 adet resmi kurum,kuruluş ve özel şahsa ait restoran ve işletmelerin kaçak yapı olduğu gerekçesi ile yıkılacağı yönünde tebligat yapılmış, ancak yıkım konusunda DSİ’nin mi yoksa Belediyenin mi yetkili olduğu konusunda belirsizlik yaşanmıştı.Yaşanan bu belirsizlikten dolayı kurumların yetki karmaşası içerisinde olduğu ifade edildi.

Taşkın sahası içerisinde 463 adet irili ufaklı yapının bulunduğu ise Ankara’dan gelen DSİ müfettişleri tarafından tespit edilmiş ancak yıkım konusunda bir netlik sağlanamamıştı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30