banner78
banner25

41 yıl sonra kızları

Avrupa’nın ayaktaki en büyük Sinagog’u olan Edirne Yahudi Sinagog’u 41 yıl aradan sonra bir ilke ev sahipliği yaptı.Çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşen nikah töreninde 41 yıl önceki heyecan yaşandı.

1975 yılında Edirne’de yaşayan Yahudi ailelerinden Rifat Mitrani ile Sara Mitrani’nin nikah töreni Büyük Sinagog’da yapılmış,aradan geçen 41 yıl sonra Mitrani ailesinin kızı Güneş Mitrani’de Sinagog’un onarımından sonra ilk nikahı bugün binlerce davetlinin huzurunda gerçekleştirmiş oldu.

Yıllar önce Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı Edirne’nin Kaleiçi semtinde 1975 yılı Ocak ayında kıyılan son nikah sonrasında cemaatin azalması ile Yahudiler yavaş yavaş Edirne’den ayrılmaya başlamış ve 1907 yılında 2. Abdülhamid'in fermanıyla yaptırılan Sinagog 1983 yılına kadar kullanıldıktan sonra bakımsızlık ve dış etkenlerden dolayı kaderine terk edilerek yıkılmıştı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen restorasyon sonrasında 5 milyon 750 bin TL harcanarak yeniden ayağa kaldırılan Sinagog’ta 41 yıl sonra gerçekleşen ilk nikah töreni öncesinde geniş güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti.

Edirne’de yaşayan tek Musevi olarak bilinen ve Sinagog yıkılmadan önce kıyılan son nikahın sahibi Sara ve Rifat Mitrani bu kez de kızlarının nikahını onarımı yapılan Sinagog’ta ilk defa yapmanın gururunu yaşadılar.

Sinagog’a ilk olarak gelenek gereği damat tarafı İstanbul Musevi cemaatinden,Anita ve Selim Esentürk ailesi ve damat Harun Esentürk geldi.Ardından Sara ve Rifat Mitrani çifti ile ailesi ve sonrasında kızları Güneş Mitrani gelerek kendilerine ayrılan yere oturdular.

Duahanlar Nesim ve Viktor Beruhiyel, tarafından okunan duaların ardından Yahudi inanışına göre nikah gerçekleşti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası ve yücelmesi için Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan adına dua okundu.Duahanların bir sözü salonda bulunanlar tarafından büyük alkış aldı.Duahan “kim ne dersen desin! Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi kurduğu Cumhuriyetin ilelebet payidar kalacaktır”dedi.Tören Tevrat’ta okunan dualarla devam etti.

Dini törenin ardından resmi nikah törenine geçildi.Törende Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in, çifte mutluluk dilediği mesajı Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren tarafından okundu. Çiftin nikahını  Edirne Belediye Başkanı  Recep Gürkan kıyarken şahitliklerini ise  Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan ve Vakıflar  Edirne Bölge Müdürü Güneren, Melisa Toker, Nisya Behar yaptı.

Resmi nikah töreni sonrasında nikah defteri geline verilirken,damadın ayağına yine gelin Güneş Mitrani tarafından basıldı.

Nikahta konuşma yapan Edirne Valisi Dr.Mehmet Tekinarslan İstanbul’un Fethi’nin 563’ncü yıl dönümü olduğunu ve Fatih o yıllarda verdiği mesajda da din ve inanç özgürlüğünü sağladığının hatırlatarak “Fatih Sultan Mehmet ve tüm ecdadımızı hayır ve rahmetle anıyoruz. iyi ki o günleri bize yaşatmışlar, iyi ki bir arada yaşıyoruz. Gönüllerinizin Edirne'den ayrılmadığını biliyorum inşallah buralar çocuklarınızın çocukluklarının yetiştiği yerler olur. Sizleri bekliyoruz”dedi. 



banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30