banner137
banner25

40 Balkan derneği tek çatı altında!

Yaklaşık 9 ay önce Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in destek ve önerisi ile Trakya’da bulunan Balkan Derneklerinin tek çatı altında toplanması fikri oluşturulan Trakya –Balkan Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ile hayata geçti.

40 Balkan derneği tarafından oluşturulan Platformun açılışı Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Milletvekili Erdin Bircan, Büyükelçi Murat Ahmet Yörük ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Edirne’de göreve geldiği günden buyana Balkan coğrafyasına yönelik yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Vali Şahin açılışta yaptığı konuşmada Balkanlar’ın çok önemli olduğu vurgusunu yaparak “buralar bizim kökümüz,oradaki insanlarımız bizim orada olduğumuzun teminatıdr”dedi.

Vali Şahin Edirne’ye her hafta Bulgaristan’dan otobüslerle gruplar getirdiklerini ve bu sayede orada yaşayan insanların Edirne’yi görme fırsatı bulduklarını belirterek “biz her hafta Bulgaristan’dan 55-60 kişilik grupları Edirne’ye getiriyoruz. Köylerden Bulgar otobüsleri kiralanarak Edirne aşıkları kentimize getiriliyor. Pasaportlarının alımında da yardımcı oluyoruz. 150 levayla geçinen insan nasıl pasaport parası alacağız. Bir kısmının pasaport ücretini de ödedik. Onların sevinçleri beni çok duygulandırdı”diyerek görev süresi 5 sene daha olsa 5 sene boyunca bu insanları Edirne’ye getirmeye devam edeceklerini ifade ederek 4 aylık sürede 2 bin 500’ün üzerinde insanı taşıdıklarını belirtti.

Bulgaristan’da gerçekleşen yerel seçimlerde Türk adayların bazılarına açıkça destek olduğunu esprili bir dille anımsatan Vali Şahin “nasıl olsa yakında gidiyoruz.Bunuda söylemekte sakınca görmüyorum.geçenlerde Haskova’nın eski Valisi şimdiki Belediye Başkanı seçilen arkadaşımı ziyaret ettim. Belinov, “Türkleri Bulgarlardan üstün tutacağım” dedi. “Aman belediye başkanım sen Türkleri de Bulgarları da eşit tut yeter” dedim. “Türkler sayesinde seçildim”dedi memnuniyetini söyledi, daha önceki belediye Meclisi tarafından kabul edilen sözde Ermeni tasarısını meclis kararıyla tekrar kaldırmak için gerekli çalışmayı yapacağım dedi”diyerek ikili ilişkilerin önemine dikkat çekti.

Açılışa katılan bir diğer isim Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise yaptığı konuşmada kendisininde bir Evladı Fatihan evladı olduğunu belirterek siyasilerin veya devlet büyüklerinin kullandığı bir ifadenin Rumeli insanında yarattığı rahatsızlığı dile getirdi. “Trakyalıların şöyle bir rahatsızlığı vardır, devlet büyüklerimiz, siyasi liderlerimiz bu hatayı yaparlar Anadolu ifadesi çok kullanılır, bunda bir art niyet yoktur, Ulu Önder Atatürk'ün Misak-ı Milli'sinden hareketle Anadolu ve Rumeli'ni bir bütün gördükleri için böyle konuşurlar, biz Rumelililer, Trakyalılar bundan biraz alınırız. Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği batı medeniyetidir, Osmanlı döneminde de yöneliş batıya doğrudur. Bir aykırılık söz konusu değildir, Bu anlamda baktığımızda mitolojideki Janus gibi iki tarafta yüzü olan bir toplumuz. Bir tarafımız doğuyu bir tarafımızda batıyı temsil ederken geçişi sağlamakta. Edirne bunun en jeopolitik somut örneği bir kenttir. Batı ile doğu arasında hem yaşayış tarzı, insan tipi, folklorü ve sosyal yaşamıyla bunu temsil eder”diyerek bu topraklarda yaşayan Muhacirlerin yapısından bahsetti ve şöyle devam etti. “Muhacirler dürüst insanlardır, devletini kandırmaz, insanları kandırmaz aldatmaz. Bunda her bir muhacirin kendinin yada atalarının doğup büyüdüğü toprakları kaybetmiş ve anavatanı ebedi yurt olarak sahiplenmişliğinin büyük etkisi vardır. Biz muhacirler için birbirinin mütemmim cüzi olan 5 temel ögemiz vardır. Bunların biri şanlı bayrağımızdır, ikincisi güzel dinimiz İslamiyet'tir, üçüncüsü Türkçemiz'dir, dördüncüsü bizi biz yapan coğrafyadır, şehit kanlarıyla vatan toprağıdır ve beşincisi Mustafa Kemal Atatürk'tür”diyerek birliğin kurulmasında katkısı olanlara teşekkür etti.

Platform Başkanı Ali Soydan ise Balkanların Anadolu’dan daha eski bir toprak olduğunu ifade ederek Balkanların yüzyıllar boyu gözyaşı,savaş ve kanla anıldığını belirterek “bu topraklara sadece Osmanlı dönemindeki 500 yıllık süreçte barışın hakim olduğunu söyledi.Soydan “İlk yerleşim MÖ 44 binler varsayılırsa yaklaşık 46 bin yıldır, Balkanlar'da yaşam var. 46 bin yıldır da Balkanlar'da savaş var, göz yaşı var. Yalnızca iki dönem huzurla yaşamış Balkanlar birisi Pax Romana ve Pax Ottomania dönemleri. Osmanlı'yla birlikte evlad-ı Fatihan dediğimiz Anadolu'nun çeşitli yerlerinden vatan evlatları gitmiş. Balkan Savaşları'yla Türkler'in Balkanlar'daki gücünü kaybetmesinden sonra pek çok insanımız geri dönmüş aileleri arkalarında bırakarak, Ulu Önder Atatürk'ümüzün de doğduğu topraklar yine Balkan topraklarıdır”dedi.

Konuşmaların ardından Platform merkezinin açılışı kesilen kurdeleyle gerçekleşti. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30