banner137
banner25

25 Milyon TL'lik yatırım!

Türkiye’nin hayvancılıkta giderek yurt dışına bağımlı olmasının altında yatan gerçeğin et ve süt fiyatlarındaki artış olduğu belirtildi.

Edirne’nin merkez köylerinden Küküler köyü’nde geçtiğimiz yıllarda faaliyete geçen ve bin 500 hayvan kapasitesi ile Türkiye’nin sayılı büyük baş hayvan merkezlerinden biri haline gelen üretim çiftliği Avrupa’da da tek olma yolunda.

2014 yılında iki ortakla kurulan çiftliğin ortaklarından Fatih Murat Necef 180 dönüm alan üzerine kurdukları tesiste,büyük baş hayvanların doğumhanesinden, sağmal ağırına kadar her şeyini düşündüklerini ifade etti.

Dezenfekte kurallarının tam anlamıyla uygulandığı tesiste,hayvanlara hastalık bulaşmasına karşı tüm risklerde minimize edilmiş durumda.

Süt sağımlarının özel bir sistemle yapıldığı tesiste sağım saati gelen hayvanlar dönerli bir sistem üzerine alınarak burada sağılıyor.Sağımı biten hayvan ise işlem tamamlandıktan sonra tekrar yerine kendisi dönüyor.

Tesisi 5 bin hayvan kapasitesine çıkaracak şekilde inşa ettiklerini belirten Fatih Murat Necef

Hayvanlarının bin 600’ünün sağmal gerisinin ise küçük ve erkek hayvanlardan oluştuğunu kaydetti.

Bu amaçla 5 tane sağmal ağırları olduğunu aktaran şirket ortağı Makine Mühendisi Fatih Murat Necef “Şu anda kapasitemiz bin 500 hayvandır. 2017 sonunda sağmal kapasite olarak tam kapasiteyi ulaşmayı hedefliyoruz.Çiftliği kurarken en büyük hedefimiz hayvancılık teknolojisinin geldiği son noktayı kullanmak ve onu Türkiye hayvancılığına kazandırmaktı”diyerek hayvanların yediği yemin dahi sayıldığını ve buna oranla alınan süt veriminin kıyaslandığını ifade etti.

Tamamı simental cinsi olan büyük baş hayvanların geviş getirme sayısının boyunlarında takılı olan cihaz yardımı ile sayıldığını ve hayvanların sağlık durumları ile verimlerinin buradan ölçüldüğünü belirten Necef “Bu tasmalar kızgınlık ve inovasyon amacıyla kızgınlık takip cihazı kullanıyoruz hayvanlarımız da.Bu tasmalar bugün hayvancılık teknolojinin geldiği son noktadır.Nasıl çalışıyor diyecek olursak?Hayvanlar yedikleri yemi geviş sayısını cihaz sayıyor ve bu bilgiyi bilgisayara aktarıyor.Hayvanın normalde 500 dakika civarı geviş getirmesi gerekiyor.Eğer bunda düşüş veya artış olursa bunu size sistem bilgi olarak geçiyor ve veteriner hekimlerimiz bu hayvanlara bakıyor”dedi.

Seçtikleri hayvan ırkının simental ırk olmasının hem ete hemde süte verimli bir ırk olduğunu aktaran Necef; Türkiye’de yıllarca Holstein ırkının yetiştirilmeye çalışıldığını ve bunda hata yapıldığını belirterek Simental ırkının Türkiye’ye daha yatkın olduğunu aktardı.

Türkiye'de et ihtiyacının yüzde 60'ının bu tür dana ve büyükbaş hayvanlardan sağlandığını belirten Necef “biz hayvan ırkını simental olarak belirledik ve özellikle Almanya ve Avusturya gibi ülkelerden getirdik.Bunu belirlemekteki ilk hedefimiz, amacımız kombine bir ırkla çalışarak hem ete hem de süte hizmet etmektir.Yıllardır Türkiye Holstein hayvanlarıyla bugüne gelmiş,fakat bu tür ırklar da süt veriminin düşük olduğu ve üretici için getir getirmediği düşünülüyor.Şu anda bizim çiftliğimiz için bu geçerli değil.Bizim günlük ortalama süt verimi 25, 30 litre civarındadır.Günlük ortalama bu 600 hayvandan 15 ton süt alıyoruz.Bizim yapmış olduğumuz hesaplarda simental ırkının hem süt hem ete bu oranda çalışması karlı bir yatırım olduğunu düşündürüyor”şeklinde konuştu.

25 milyon TL’lik yatırımda hiçbir Devlet desteği almadıklarını ifade eden Necef “Bu işletmede herhangi bir devlet desteği yok.Yalnızca KDV teşvik sisteminden yararlandık.

Burası yaklaşık 25 milyon TL'lik bir yatırımdır.Edirne bölgesinde kurulan ilk çiftliğiz.40 kişi çalışmakta ve bölge hayvancılığında iyi bir konumdayız.Sürekli düve yetiştirmesi ve bu düve ve buzaları çevre köylere ve Türkiye'ye kazandırıyoruz.Özellikle ithalatın belli bir oranda azalmasına katkı sağlıyoruz. Öncelikle Trakya'nın Ari bir bölge olması ve Pazara yakın olması bizi bu bölgede bu Çiftliği kurmamıza itti”dedi.

Avrupa’nın en iyi tesisi olduklarını belirten Necef, Avrupa’dan çok sayıda sektörde söz sahibi kişinin tesislerine gelerek gezdiğini ve hayran kaldıklarını belirtti.

Avrupa'da yaklaşık 600’ün üzerinde tesis gezdiğini belirten Necef “Açıkçası böyle bir tesisi Avrupa'da bile bulamazsınız.Hayvan refahının bu oranda yüksek olduğu bir tesisi Avrupa'da veya Amerika'da bulmak çok zor.Buraya Türkiye'den ve Avrupa'dan çok ziyaretçimiz var. Avrupa'dan Amerika'dan gelen uzmanlar özellikle hayretle bakıyorlar.Elde ettiğimiz başarı 370 günde bir buzağı almamız.Süt verimimizin bu kadar yüksek olması 25 litre civarında olması ve buzağı ölüm oranlarının çok çok düşük olması hayret uyandırıcı noktada”ifadelerini kullandı.

Hayvancılığın bir Devlet politikası olduğuna dikkat çeken Necef  tüketicin pahalı et ve süt yemsinin altında yatan ana nedenleri şu şekilde sıraladı. “Beklentilerimiz özellikle bize tarım yapabilmemiz için toprak tahsis edilmesini bekliyoruz.Hayvancılık sektöründe en büyük sorun açıkçası Et ve süt fiyatlarının yüksek olmasıdır. Et ve süt fiyatlarının yüksek olması Avrupa ve dış dünyayla rekabet şansımızı düşürüyor.Bunu geliştirebilmenin en önemli ve en kritik noktası tarım toprağının ve meralarımızın en uygun ve doğru şekilde kullandırılmasıdır. Eğer tarım yapabilecek araziler tahsis edilirse emin olun ki bu ülke halkı çok daha ucuza süt ve et yer”dedi.

Tesisin parmakla gösterilecek bir tesis olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı “Biz Devletin imkanlarını Tarım Bakanlığı’nın bütün desteklerini kendilerine sunmaya çalışıyoruz. Burası ayrıca ari bir işletme statüsünde.Buradaki hayvanlardan sürekli olarak kan numuneleri alınarak Bakanlığımız laboratuvarlarında tahlil ve kontrolleri sağlanıyor ve hastalıklardan ari bir yer burası.Trakya bölgemizde Edirne ilimizde hastalıktan ariliğe çok dikkat ediliyor. Süt verimlerini sürekli olarak görüşüyoruz.İşletmenin süt verim ortalaması 25 litre civarında.Bu da bu ırklar için çok üst düzey.Protein değerleri her türlü, hayvan sağlığına,refahına çok dikkat ediliyor.Simental ırkı kombine bir ırktır.Hem süt verimi hemde et verimi yüksektir.”diyerek çiftçilerin simental ırkına dönmeye başladığını kaydetti.

 


 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sinan vural 7 yıl önce

Öncelikle selamın aleyküm sevgili abilerim ben 32 yaşında genç biriyim hayvancılık hakkında yeteri kadar tecrübem var diyemem bundan 20 yıl önce Hayvan baktık ama pek başarılı değildik satmak zorunda kaldı alem bu işi seviyorum ama nereden başlıyacağımı bilmiyorum ama bildiyim birşey sağmal değilde genelde et üzerine yetiştiricilik yapmak bunun için en uygun simentel cinsi çok uygun et için çifliyinizden erkek buza temin etmek ve bana bilgilerinizle yardımcı olmanızı istiyorum saygılarımla 0537 570 91 82

banner30