banner78
banner25

2016 yılında tamamlanacak!
 Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, DSİ 11'inci Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı devam eden Edirne İçme Suyu (Kayalıköy Barajı) Arıtma Tesisi ve İsale Hattı sayesinde kentin 2050 yılına kadar içme suyu sorunun çözülmesinin plânlandığı söyledi.

Vali Şahin, Arıtma Tesisi Şantiyesi'nde yaptığı toplantıda, Edirne'nin toplamda 70 milyon TL yatırımla gerçekleştirilecek iki tesisin tamamlanması halinde çeşmelerden su içilebileceğini de belirterek, “pet şişeler ve damacanalar dama atılacak” dedi.

Lalapaşa yolu üzerinde bulunan şantiyede gerçekleştirilen toplantıyla her ikisi de 2016 yılında bitirilmesi plânlanan arıtma tesisi ve isale hattı hakkında değerlendirme toplantısı yapan Vali Şahin'e burada Belediye Başkanı Recep Gürkan ve DSİ 11'inci Bölge Müdürü Adil Sabancı eşlik etti.

Hali hazırda Süloğlu Barajı'ndan şehrin su ihtiyacının karşılandığı boruların ve Bağlık mevkiinde bulunan Arıtma Tesisi'nin teknolojik ve tarihi açıdan ömrünü yitirmesi üzerine hareket geçen Edirne Belediyesi DSİ 11'inci Bölge Müdürlüğü'yle bir protokol imzalamıştı. Protokol çerçevesinde geçtiğimiz aylarda yeni isale hattı ve arıtma tesisi yapımına başlayan DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri de Vali Şahin'in toplantısında mevcut inşaat hakkında teknik bilgi verdi.

ÇALIŞMALARIN 2016'DA BİTİRİLMESİ PLÂNLANIYOR

Toplantıda DSİ 11'inci Bölge Müdür Yardımcısı Kadir Durmaz çalışmalar hakkında açıklama yaptı. Durmaz, yapımına 15 Mart'ta başlanan 58 kilometrelik İsale Hattı'nın geçen zaman içerisinde 20 kilometrelik bölümünün tamamlandığının belirtirken kalan kısmının tamamlanması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Öte yandan suyun arıtılacağı tesisinin de çalışmalarının aralıksız sürdüğünü kaydeden Durmaz, Haziran 2016 tarihinde tamamlanması beklenen çalışma sonucunda Edirne’nin 2050 yılına kadar içme suyu problemi giderilmiş olacağını aktardı.

VALİ ŞAHİN: “DAMACANALAR DAMA ATILACAK”

Vali Dursun Ali Şahin ise her iki tesisin de tamamlandığında 70 milyon TL yatırım ile Edirne'nin 2050 yılına kadar içme suyu sorunun çözüleceğine işaret ederek; “Sevincimiz dorukta. Çeşmelerimizden şu anda da su içilebiliyor ama bu tesis yapıldıktan sonra, hele ki il içerisindeki borular da yenilendiğinde Edirne'nin geleceği tam değişecek. Artık o saatten sonra bu pet şişeler ve damacanalar dama atılacak. 2050 yılına kadar yetecek olan bu tesis bütün Edirneliler'e hayırlı olsun diyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN GÜRKAN: "2015 YILINA KADAR SU SORUNU YAŞANMAYACAK"

Başkan Gürkan ise DSİ ile yaptıkları protokol çerçevesinde 30 yılda 30 eşit taksitle her iki çalışmanın da bedelini ödeyeceklerinin altını çizerek mevcut sistemin oldukça eskidiğini söyledi. Gürkan şöyle konuştu;

“Edirne’de hâlihazırda Süloğlu Barajı’ndan 800’lük borularla getirdiğimiz 38 kilometrelik isale hattımız var burası günlük 30 bin metreküp kapasiteli. Bunlar çalışıyor. Tabii çok eski bir teknoloji, eski bir boru. Biliyorsunuz iki gün önce Buçuktepe’deki iki depo arasındaki transfer borumuz basınçtan dolayı patladı. Edirne içme suyu şebekesinin ilk çekirdeği 1934 yılından kalma. Tabii Edirne geliştikçe ilaveler olmuş. 500 metrelik bölümde patlaklardan dolayı 10 civarında kelepçe takılmış yerler var. Bu sisteminin bunu taşıması mümkün değil. Çünkü şehir farklı kotlardan oluşan bir yerleşim düzenine sahip.”

“TESİS BİTTİĞİNDE YİNE KİMSE ŞEBEKEDEN SU İÇMEYECEK”

Halen Bağlık mevkiinde faaliyet veren arıtma tesisinde arıtılan suyun günlük ve bazen de saatlik tahlillerinin yapıldığını kaydeden Gürkan, Edirne'nin içme suyunun şu anda içilebilir olduğunu söyledi. Gürkan; “Şu an isteyen çeşmeden su içebilir. Ama bunda tabi artık psikolojik duvarlar var. Neredeyse pet girmeyen ev kalmadı. Ama ben şunu görüyorum ki, bu tesis bittiğinde de yine hiç kimse şebekeden su içmeyecek. Çünkü artık alışkanlık haline gelmiş” dedi.

“ESKİ TESİSİ REZERV OLARAK KULLANABİLİRİZ”

Gürkan öte yandan mevcut arıtma tesisi hizmete alınana kadar Bağlık mevkiindeki eski tesisin hizmetine devam edeceğini sözlerine ekleyerek; “Hizmete aldıktan sonra ihtiyaca göre bakacağız. Belki onu rezerv olarak tutabiliriz” şeklinde konuştu.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30