banner137
banner25

1922'de ilelebet Türk yurdu oldu!
Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı. Talatpaşa Asfaltı’nda gerçekleştirilen geçit törenine Edirneliler büyük ilgi gösterdi. Edirnelilere seslenen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Türkiye Cumhuriyeti dünya döndükçe ilelebet yaşayacaktır. Var olsun Mustafa Kemal Atatürk, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti; Ne Mutlu Türküm Diyene” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kutlama mesajı gönderdi.

Edirne Belediyesi tarafından 25 Kasım Kurtuluş Bayramı nedeniyle düzenlenen törenler, saat 09.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Anıttaki törenlere Edirne Valisi Günay Özdemir, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, siyasi parti temsilcileri, sendikalar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törenler sırasında Edirne Belediye Başkanlığı ve Türk Hava Kurumu işbirliğiyle Ulu Önder Atatürk’ün posteri ve Türk Bayrağı motorlu paraşüt eşliğinde Edirne semalarını selamladı.

TÜRK MUSEVİ TOPLUMU DA ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK SUNDU

Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen çelenk sunma programına Türk Musevi Toplumu da katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunan Türkiye Hahambaşısı Müşaviri, 2014-2010 Dönemi Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Edirnelilerin bu kutlu günü paylaşmak istediklerini söyledi.

Törenler, Talatpaşa Asfaltı’ndaki geçiş törenleriyle devam etti. Tören alanına gelen Edirne Valisi Günay Özdemir, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan halkı selamladıktan sonra protokoldeki yerini aldı.

KENT TEMSİLİ OLARAK TESLİM ALINDI

Türk Ulus’nun bağımsızlık simgesi olan Türk Bayrağı’nı temsili törenle teslim alan dönemin valisi Şakir Bey’i canlandıran genç daha sonra Türk Bayrağını Vali Günay Özdemir’e sundu.

Kentin temsili olarak teslim alınmasının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kurtuluşun 94. yılında Edirnelilere seslendi. Gürkan Edirne’nin bundan 94 yıl önce Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Devlet Adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşının zaferle taçlanmasının ardından cumhuriyetin serhad şehri, sınır şehri, kahraman şehri, Osmanlı İmparatorluğu’nun imparatorluk başkenti olan Edirne’nin 25 Kasım 1922’de son kez ilelebet olmak üzere kurtarıldığını söyledi.

EDİRNE 25 KASIM 1922’DE SON KEZ VE İLELEBET TÜRK YURDU OLDU

Edirne’nin tarih boyunca birçok kez işgale uğradığını ifade eden Başkan Gürkan, “Başta Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Malazgirt’ten Edirne Savaşları’na; İstanbul’un Fethinden Çanakkale’ye; Çanakkale’den Kurtuluş Savaşı’na; Kurtuluş

Savaşı’ndan 15 Temmuz’a bu toprakları vatan yapmak ve bu aziz vatanı korumak için canını, kanını, gözünü kırpmadan veren tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Allah gani gani rahmet eylesin. 1919’da başlayan Kurtuluş Savaşımızın 1922’de büyük zaferle taçlanmasının ardından Edirne’de Misak-i Milli Sınırları içerisinde kalan tüm şehirler gibi ebedi Türk Yurdu olarak kalmış ve kalmaya devam edecektir” diye konuştu.

Cumhuriyetin ilelebet payidar kalması için canını, kanını vermekten bir an bile tereddüt etmeyen tüm kahramanları, tüm şehitlerin sonsuza kadar hatırlanacağına değinen Gürkan, “Atalarımızın bunca mücadele ettiği topraklarımızı, vatanımızı, dilimizi, dinimizi, bayrağımızı ve bizi biz yapan geleneklerimizi, göreneklerimizi, adetlerimizi her ne pahasına olursa olsun koruduk, korumaya da devam edeceğiz. Türk milletinin birliği karşısında, vatan ve millet birliği karşısında hiçbir terör örgütü başarılı olamadı, olamayacak da. Çünkü Çanakkale Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, 15 Temmuz da gördük ki, bu millet bağımsızlığı, istikbali tehlikeye düştüğünde aynı o 1919 ruhu gibi Kuvaimilliye ruhuyla bir olmasını, iri olmasını, diri olmasını bilen bir millettir. Bu millet bağımsızlığını, bölünmez bütünlüğünü korumak için her türlü siyasi düşünceyi, her türlü ayrışmayı, her türlü fikri, düşünceyi bir tarafa bırakarak, söz konusu vatansa gerisi teferruattır diyen büyük bir millettir” dedi.

“BUGÜN CUMHURİYETİ SONSUZA KADAR YAŞATMA GÜNÜDÜR”

Edirne’nin kurtuluş törenlerine Yunanistan’dan, Bulgaristan’dan, Kosova’dan, Makedonya’dan gelen misafirlerin de yer aldığını belirten Gürkan, “Artık bugün medeniyetimizi, cumhuriyetimizi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de işaret ettiği gibi muasır medeniyetlerin üzerine çıkartma zamanıdır. Bugün Türkiye Cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatma, ilelebet payidar kılmak için çalışma günüdür. Edirne’miz son kez 25 Kasım 1922’de kurtuluşa kavuştu. Dostlarımız gurur duysun; terör örgütleri, Türkiye’yi bölmek, parçalamak isteyenler dursun düşünsün, korksun. Türk milleti Atasının izinde, cumhuriyetin ışığında asla ve asla her ne şartta olursa olsun, bu milletin her bir ferdi göğsünü bu topraklar için bu vatan için feda etmekten bir an dahi çekinmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti dünya döndükçe ilelebet yaşayacaktır. Var olsun Mustafa Kemal Atatürk, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti; Ne Mutlu Türküm Diyene” dedi.

Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından geçit törenine geçildi. Geçit töreninde kurumlar, okullar, Edirneli esnaf yer aldı. Geçit töreni büyük ilgiyle izlendi. Kurtuluş Bayramı 7’den 70’e Edirnelilerin katılımı ile gerçekleşti.

EDİRNE’Yİ BAĞIMSIZLIĞININ 94. YILINDA YALNIZ BIRAKMADILAR

Edirne’nin Kurtuluşu’nun 94. yıldönümü kutlamalarına katılması beklenen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adana’da gerçekleşen, dünkü saldırı sonucunda hayatını kaybeden 2 şehidin cenaze törenine katılacağı için Edirne’ye gelemedi. Bakan Soylu’nun Edirnelilere selamını Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan iletti.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYİP ERDOĞAN, EDİRNELİLERİN BAYRAMINI KUTLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentin kurtuluşunun 94. yılı nedeniyle mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında şunları söyledi.

“Edirne İlimizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünde vatandaşlarımıza tebriklerimi iletiyorum. İstiklal mücadelesi, vatanı canlarından üstün tutan kahramanlıklarıyla, tarihe mal olan tüm şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıkları, aziz milletimizin bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıkma kararlılığı sayesinde, zaferle neticelenmiştir. Böyle kutlu bir anlayışla, kadim medeniyetimizin mirası üzerine cumhuriyetimizi kazanımlarıyla korumak, yaşatmak, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak, yeni başarılarla daha da güçlendirmek suretiyle, geleceğe taşımak için büyük bir azimle çalışmaya devam ediyoruz. Bu inançla, İstiklal savaşımızın bütün kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum.

Edirne’nin bu gurur gününü tekrar kutluyor, tüm vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum”

BAŞBAKAN YILDIRIM; “EDİRNELİLERİN ONURLU GÜNÜNÜ KUTLUYORUM”

Başbakan Binali Yıldırım ise, Edirnelilere gönderdiği kutlama mesajında, “Vatan topraklarının işgali karşısında şanlı bir direniş gösteren Edirneli vatandaşlarımızın bu onurlu günlerini kutluyorum. Tarih boyunca sürdürdüğü eşsiz zaferlerini; Kurtuluş Savaşı ile taçlandıran milletimiz, bağımsızlığını, vatanını ve sahip olduğu değerlerini, canından, malından, aziz bilmiş ve bu yolda tüm varlığını feda etmiştir. Milletçe kahraman şehitlerimizin bize bıraktığı bu mukaddes emaneti, her geçen gün aynı şuur ve inaçla daha da yükseklere taşımakta kararlıyız. Kahramanca yurdunu savunarak Hakk’a yürüyen aziz şehitlerimizi, bu anlamlı gün vesilesiyle rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Şahsınızda değerli tüm vatandaşlarımıza, sevgi selam ve muhabbetlerimi sunuyorum” dedi.

KILIÇDAROĞLU DA KURTULUŞUN 94. YILINI KUTLADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise gönderdiği mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94.yıl dönümünü kutluyorum. Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; milletimizin bağımsız ve özgür yaşama iradesiyle şekillenen istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyor, tüm değerli Edirneli hemşehrilerimi saygıyla selamlıyorum”

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30