banner137
banner25

1 yılda tamamlanacak!

Eski Elektrik Fabrikası olarak bilinen tarihi yapı nihayet onarılıyor.Onarımı yılan hikayesine dönen ve bir türlü onarım konusunda Anıtlar Kurulundan projesi uygun olmadığı gerekçesi ile olur alamayan tarihi bina Edirne Belediyesinin girişimi ile onarılıyor.Dönemin Edirne Belediye Başkanlarından merhum Cengiz Varnatopu’nun Edirne K.T.V.K.B. Kurulunun 13.03.2003 gün ve 7536 sayılı kararı ile Rölöve-Restitüsyon Ve Restorasyon Projeleri onaylanan,sonrasında dönemin belediye başkanı Hamdi Sedefçi’ninde onarımı için kolları sıvadığı eski Elektrik Fabrikası,bugünkü Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın seçim bildirgesinde yer aldığı şekilde onarılarak kullanıma kazandırılacak.

1924 yılında İtalyanlar tarafından Elektrik Fabrikası olarak inşa edilen ve uzun süre kente elektrik dağıtımını bu noktadan yapan fabrika daha sonra belli bir süre Edirne Belediyesi Makine İkmal bölümü olarak hizmet vermiş, zaman içinde kullanılmadığı için kaderine terk edilmiş ve yıkılmaya yüz tutmuştu.

2 ana bölümden oluşan tek katlı atölye bölümü 16 X 25,4 m boyutlarında olup çatısı dairesel çelik makaslar üzerine metal levha kaplanarak oluşturulmuş. Basit tonoz görünümünde olan yapının galeri ve dehlizlerden oluşan kısmi bodrumu bulunuyor.

Onarımı yılan hikayesine dönen yapı hakkında açıklama yapan ve kurulun onayı sonrasında ilk kazmayı vuran Belediye Başkanı olarak binaya işlevsellik kazandırmayı görev edinen Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptığı açıklamada binanın kültür merkezi olarak faaliyet göstereceğini ve eski bir mezarlık üzerinde bulunduğu için alkol satışı yapılmayarak,müzikli bir etkinliğin burada yapılmasının söz konusu olamayacağını kaydetti.

Gürkan yaptığı açıklamada kendisinin seçim bildirgesinde yer alan bir proje olduğunu ve bazı kesimler tarafından eleştirilerek burasını yapmanın söz konusu olmayacağı yönünde tenkitler aldığını belirterek “ben bu elektrik fabrikasının çok ciddi bir açığını,eksiğini kapatacağına inanıyorum.Burası bir kültür merkezi olacak ve birden fazla fonksiyonuda olacak burasının.Burada eğlence olmayacak,alkol olmayacak.Çünkü burası aynı zamanda eski bir kabristan,eski bir mezarlık.O yüzden burada gürültülü eğlenceli işler olmayacak.Edirne bence muhteşem bir bina kazanıyor.Biz belediye olarak çok uzun bir süreden sonra ilk defa Edirne’deki tescilli eserlerden birini restore etmenin hazzını sevincini yaşıyoruz”dedi.

1 milyon 800 bin TL yaklaşık maliyetli onarımı gerçekleşmesi beklenen binanın yüklenici firma tarafından yapılan ihale sonucunda 1 milyon 287 bin TL’ye restore edileceği belirtildi.Onarımın bir yıl gibi sürede tamamlanması bekleniyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30