banner137
banner25

Yorulmaz isyan etti!

Buğdayda gümrük vergisinin sıfırlanması uygulamasına tepki gösteren EZO Başkanı Cengiz Yorulmaz, TMO'nun bir an önce müdahale alım fiyatını açıklaması gerektiğinin altını çizerek; “Eğer köyde köylüyü tutmak istiyorsanız köylüye yaşamını idame ettirebilmesi için para kazandıracaksınız. Burada mağdur olan bir tek abalıdır. Yeter artık bu abalıya bu kadar vurmayın” dedi…

Edirne Ziraat Odası (EZO) Başkanı Cengiz Yorulmaz, Buğday'da gümrük vergisinin sıfırlanması uygulamasıyla Türk çiftçisinin katledildiğini söyleyerek, söz konusu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bir an önce fiyat açıklaması gerektiğinin altını çizen Oda Başkanı Yorulmaz, “Eğer köyde köylüyü tutmak istiyorsanız köylüye yaşamını idame ettirebilmesi için para kazandıracaksınız. Burada mağdur olan bir tek abalıdır. Yeter artık bu abalıya bu kadar vurmayın” dedi.

Oda Başkanı Yorulmaz konuyla ilgili dün basın açıklaması gerçekleştirdi. Buğday hasadının başladığı dönemde gelen Buğday'da gümrük vergisi sıfırlanması haberi 'talihsiz' olarak yorumlayan Yorulmaz şöyle konuştu;

“BU UYGULAMAYLA TÜRK ÇİFTÇİSİ KATLEDİLDİ”

“Harman başladı. Ama ne yazık ki talihsiz bir açıklama oldu. Harmana başladığımızda ortalama fiyatlarımız 990 ile 985 lira arasındaydı. Hükümetin açıklamasıyla şu an ortalama fiyatımız 850 lira gibi bir civara düştü. Aradı bir 120-30 kuruşluk fiyat düşüklüğü yaşandı. Bu durum bizleri çok rahatsız etti. Çiftçi olarak çok büyük bir zarara uğradık. Gümrük vergisi talihsiz bir açıklama ve olmaması gereken bir uygulamaydı. Bu uygulamayla Türk çiftçisi katledildi. Bu uygulamanın yanlış olduğunu ve bilhassa harman zamanı yapılması çok üzücüdür.

“ÇİFTÇİ BİTİRİLDİĞİNDE KIYMETİ ANLAŞILACAK”

Bu açıklamayı kabul etmiyoruz ve geri kaldırılmasını talep ediyoruz. Çünkü biliyorsunuz Türkiye dışarı bağımlı bir hale geliyor. Türk çiftçisi bitirildiğinde kıymetini anlayacağız ve iş işten geçmiş olacak. Bu da insanların yok olması ve borçlarını ödeyememesi gibi büyük etkenler oluşturmakta. Burada yapılması gereken şuydu. Harman zamanı enflasyonu tetikliyorsa bizim de girdilerimizi düşürsünler. Mazotta bu yıl yüzde 30’luk gübrede yüzde 30’luk, ilaçlarımızda bu yıl yüzde 50’lik bir artış var. Biz ne yapalım. Kime isyan edeceğiz. Kime bağıracağız. Bizi koruması gereken siyasi iktidar çıkıp gümrük vergisini düşürdü.”

“TMO BİR AN ÖNCE ALIM FİYATINI AÇIKLAMALI”

TMO'nun bir an önce müdahale alım fiyatını açıklaması gerektiğinin altını çizen Yorulmaz şöyle devam etti;

“TMO bir an önce alım müdahale fiyatlarını açıklamalıdır. Üzerine basa basa söylüyorum. TMO Pazartesi gününe kadar alım müdahale fiyatlarını açıklaması gerekiyor. Bu insanların mağduriyetlerini gidermesi gerekiyor. Alım kampanyasında günlük 1 ton alıyorsa bunu 3-4 bin tona çıkarmalıdır. Borsadaki bu kıyımın, çiftçinin mağduriyetlerinin giderilmesi için taban fiyatının bir an önce açıklanması şarttır. Biz nasıl üretiyorsak ofis de almakla mükelleftir.

“ARTIK ABALIYA VURMAYIN!”

Eğer köyde köylüyü tutmak istiyorsan köylüye yaşamını idame ettirebilmesi için para kazandıracaksın. Para kazanamazsa köylü köyünü terk eder. Genç nüfusu ülkede tutamazsınız. Tüm bu kararların bir an önce gözden geçirilmesi, gümrük vergilerinin eski duruma getirilmesi ve TMO’nun taban fiyatlarını açıklamasıyla alımlarını arttırması gerekiyor. Çiftçinin çıkardığı ürünler mi sadece bu ülkede enflasyonu etkiliyor. Burada mağdur olan bir tek abalıdır. Bu abalıya bu kadar vurmayın. Yeter artık bıktık. Herkes bize vurmasın.”

“TÜRKİYE'NİN BUĞDAY İTHALATINA İHTİYACI YOK”

Oda Başkanı Yorulmaz ayrıca, şu anda Trakya'da son 10 yılın en kaliteli buğdayının olduğuna da vurgu yaparak; “Türkiye’nin ihtiyacı aşağı yukarı 17-18 milyon ton. Türkiye’de şu anda 22 milyon ton buğday bekleniyor. Arpada yine bir artış var. Türkiye’nin ithalata bağımlı hale gelmesi yanlıştır. Bu ürün bizde var. Biz üretiyoruz bunu. Birilerinin kesesini doldurmak mıdır artık bu uygulama yapılıyor. Edirne merkez ilçede 400 bin dönüm ekili buğday var. Verim ve kalite olarak çok iyiyiz. Türkiye de çok iyi. Geçen yıl 18 milyon ton üretim vardı. Bu yıl 20 milyon ton buğday üretimi öngörülüyor. Türkiye’nin buğdaya ihtiyacı yok. Türk çiftçisi üretiyor. Biz üretmek için varız. Boğazımızı sıkıyorsunuz artık nefes alamıyoruz. İnsanlar para kazanırsa ekerler ve dışa bağımlılık azalır. İnsanlar para kazandığı işi yapar” diye konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30