banner137
banner25

Yerliyiz ama; tohumumuz ithal!

Türkiye’nin önde gelen ham yağ üreticisi konumundaki Trakya Birlik’in yerli marka olmasına rağmen ayçiçeği tohumlarını ithal ettiği ve işleyerek piyasaya sürdüğü gerçeği sosyal medya platformunda da yer aldı.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 2019 itibariyle ayçiçek tohumu ekim alanlarının 648 bin hektar, üretimin ise 1,8 milyon ton olduğu ifade edilirken,aynı yıl üretim Ukrayna’da 15,5 milyon ton, Rusya’da 12,6 milyon ton ve Avrupa Birliği ülkelerinde 9,6 milyon ton olduğu biliniyor.Türkiye’nin ayçiçek tohumu ithalatının 2018-2019 döneminde 780 bin ton olduğu,dünyadaki toplam ayçiçek tohumu ithalatının 2,7 milyon ton olduğu ifade edilirken bu rakamlara göre ülkemiz dünyadaki ithalatın üçte birini yapıyor.İhracat rakamlarına göre ise Türkiye 2018-2019 döneminde 420 bin ton ayçiçek yağı ihraç etmiş.Buna karşılık olarak 550 bin ton ayçiçek yağı ithal edilmiş.Yani ayçiçek tohumu yanısıra Türkiye’de ihraç edilenden daha yüksek oranda ithalat yapılmış oluyor.

Söz konusu bu verilere bakıldığında en acı tablo köklü marka olarak bildiğimiz Trakya Birlik’te karşımıza çıkıyor.Trakya Birlik adıyla bilinen Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği tarafından üretilen Trakyağ markalı ayçiçek yağında da ithal tohum kullanıldığı şişe üzerindeki etikette de açıkça yazıyor.Türkiye’de ayçiçek üretimi açısından Tekirdağ 1,4 milyon dekar alan ve 347 bin ton üretim ile ilk sırada yer alıyor.

Gıda dedektifi olarak sosyal medyada bulunan bir platformda yer alana bilgilere göre Trakya Birlik ürettiği yağın hammaddesi olan tohumu yurt dışından ithal ediyor.Nedeni konusunda yetkili ağızlar bu konuda sessiz kalırken,bazı kişiler üretim konusunda sıkıntı olduğunu bazıları ise yurt dışından ithalatın gümrük vergileri gibi konularda esnek olmasına dayalı maliyetleri dahada ucuzlattığı yönünde.

Söz konusu sosyal medya bilgisine göre alınan ürünlerin etiketlerinin dikkatle incelenmesi gerektiği ifade edilirken Trakya Birlik üretimi olan yağın“yerli ve ithal ham maddeden Türkiye’de üretilmiştir”ibaresinin yer almasının dikkat çekici olduğu belirtiliyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30