banner137
banner25

Vali Canalp “Edirne’yi müzelerin başşehri yapacağız!”

Edirne Valiliği ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında 15 Temmuz 2020 yılında imzalanan protokol sonrasında hayata geçirilen “Fatih Sultan Mehmet Müzesi” projesi ve ihyası 10 ay sonra kapılarını turizme açtı.

“Saatli Medrese”olarak bilinen ve Edirne’de doğan Edirneli Fatih Sultan Mehmet’in de eğitim ve öğretim gördüğü iddia edilen tarihi medrese, adına yakışacak şekilde müze haline getirildi.Türkiye’de Fatih Sultan Mehmet Han'ın adına açılan tek müze olarak ta bilinen müze,

Bugün düzenlenen anlamlı bir törenle hizmete açıldı.29 Mayıs İstanbul’un fethi hazırlıklarının da Edirne’de başlaması ve Fatih Sultan Mehmet’in Edirneli olması nedeniyle anlamlı bir tarihte yapılması planlanan açılış pandemi nedeniyle bir gün önce açıldı.Açılışa Ak Parti Edirne Milletvekili Dr.Fatma Aksal,Edirne Valisi Ekrem Canalp,Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Erhan Tabakoğlu,Ak Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba,CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı,Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı,Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ve diğer ilgililer katıldı.

Açış konuşmaları öncesinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal marşımız hep bir ağızdan okundu.Müze hakkında bilgilerin verildiği konuşmalarda büyük katkısı bulunan ve yol gösterici konumda olan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı yaklaşık bir yıl önce verilen sözün tutulmasının verdiği bir memnuniyetin ifadesi olarak böylesi bir eseri açmanın memnuniyetini dile getirdi.Prf.Dr.Andı “Fatih Sultan Mehmet’te en az kendi çağında ki inşa edici rolü kadar,kimliği kadar bugün bizim toplumumuzu yapan şahsiyetlerin başındadır.O yüzden böyle büyük,böyle etkili ve işlevsel bir şahsiyeti bugünün insanlarına,bugünün gençlerine,bugünün toplumuna ne kadar iyi anlatabilirsek topluma o kadar çok hizmet yapmış oluruz”dedi.

Edirne Ak Parti Milletvekili Dr.Fatma Aksal ise Fatih Sultan Mehmet’in Edirne için önemine değinerek “bizler için ne büyük gurudur ki;İstanbul’un fethi Edirne’de başlamış,bütün planları Edirne’de yapılmış ve İstanbul fethedilmiş”diyerek kurulan müzenin Edirne’den daha doğru bir şehir olamayacağını kaydetti.

Göreve geldiği günden bu yana Edirne turizminin önemine değinen ve gelişimi için pandemi koşullarında bile gayret gösteren Edirne Valisi Ekrem Canalp ise Edirne’yi müzeler şehri yapmak istediklerini ve 12 müzenin Edirne’nin hizmetine kazandırılarak müzeler zinciri kurma düşüncesinde olduklarını ifade ederek, Türkiye’de ilk fatih’in müzesini açan il’in Edirne olduğunu belirtti.Turist sayısını yıllık 820 bin ziyaretçiden 5 milyon ziyaretçi sayısına çıkartacaklarını söyleyen Vali Canalp “29 Mayıs 1453 Türk tarihi açısından da İslam tarihi açısından dönüm noktalarından bir tanesidir.Türk milletinin yıldızının parladığı günlerden bir gündür 29 Mayıs.Biz bugün burada 29 Mayıs’ın arifesinde Türk tarihinin müstesna şahsiyetlerinden bir tanesine fatih Sultan Mehmet’e millet olarak vefamızın bir yansıması olarak Türkiye’de ilk defa olmak üzere onun adına bir müzeyi açmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz.Fatih’i yetiştiren burası.Her insan içinde yetişmiş olduğu bir kültürün yansımasıdır.İçinde yaşamış odluğu coğrafyanın bir yansımasıdır.Fatih’te bu coğrafyanın,bu iklimin Edirne’nin yansıması olan Fatih’i yetiştiren bir il olan Edirne’nin yansıması olan bir şahsiyettir aynı zamanda .Biz bugün bu Saatli Medreseyi Fatih müzesi haline getirdik.Ama tarihi kayıtlarda ve rivayetlerde Fatih’in ilk eğitimlerini almış olduğu Medresedir burası aynı zamanda”ifadelerini kullandı.

Müze konuşmaların ardından il protokolü ziyareti ile resmen açılmış oldu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30