banner78
banner25

Uzmanlar uyardı! Et ve şekere dikkat..

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde uzmanlar kesilen kurban eti başta olmak üzere tüketilecek olan tatlılarda dikkat edilmesi gerektiği vurgusu yaparak uyarılarda bulundular.

Et ve tatlı tüketimi sonrasında Kurban Bayramı tatilinin kabusa dönüşmemesi için uyaran uzmanlar “bayramımızı sağlıklı ve keyifli geçirmek; uykusuzluk, mide ve sindirim problemleri gibi sorunlarla karşılaşmamak için Kurban Bayramında beslenmeye daha fazla özen gösterilmeliyiz”dediler.

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Güler Yılmaz “Bayram tatili ve Bayram ziyaretlerinde tüketilen tatlıların, şekerlerin ve yağlı hamur işlerinin kilo alımına davetiye çıkardığı unutulmamalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme düzenini korumaya özen göstermeli, öğünlerde et grubu, süt grubu, tahıl grubu, sebze ve meyve gruplarından dengeli şekilde tüketilmelidir.Kırmızı et iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitamini içermektedir. Kırmızı ette C ve E vitamini bulunmamaktadır. Bu nedenle et sebzelerle birlikte pişirilmeli ya da yanında C vitamininden zengin sebze/salata tüketilmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir. Bu nedenle etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ekstra yağ eklenmemelidir.Sakatatların da yağ ve kolesterol içeriğinin çok yüksek olduğu unutulmamalıdır. Obezite, Yüksek tansiyon, kalp damar rahatsızlığı, şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları bulunan bireylerin et tüketirken aşırıya kaçmamaya çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bu tarz rahatsızlıkları bulunan yakınlarımıza kesinlikte ısrar etmemeli ona uygun sağlıklı alternatifler sunmaya çalışmalıyız”denildi.

Yeni kesilen Kurban etinde ölüm sertliği (rigor motris) denilen stres kaynaklı bir sertliğin olduğunu hatırlatan uzmanlar “Etin dinlendirilmeden tüketilmesi sindirim problemleri yaşamamıza neden olur kurban kesildikten en az 24 saat sonra et tüketimine başlanmalıdır.Tüketilecek etin pişirme yöntemi de çok önemlidir. Yağlı kavurmalar yerine etin ızgara ve haşlama olarak tüketilmesine özen gösterilmelidir. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kansorejen maddelerin oluşumuna neden olacağından tercih edilmemelidir. Izgara yapılırken ise ateş ile et arasında en az 15 cm mesafe olmalı kömürleşme olmamasına özen gösterilmelidir. Hayvanlardan hastalık bulaşmaması için kurbanın hijyenik yerlerde kesilmesine, etin iyi pişirilmesine ve çiğ et ile pişmiş gıdaların temas etmemesine dikkat edilmelidir”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30