banner137
banner25

Üreticinin sesi olarak "Kuzey bölgesine baraj istiyoruz!"

Edirne yerel siyaset sahnesinde uzun yıllar yer almış ve bölge sorunlarını en iyi bilen siyasetçiler olarak hafızalarda yer etmiş CHP’li Erdal Akgün ve Asım Uyguner bölgede yaşanan kuraklığa alternatif oluşturacak bir fikirle yetkililere seslendiler.

CHP İl Genel Meclis üyesi olarak geçtiğimiz dönemlerde görev alan iki isim bugün Edirne’de görev yapan bazı gazetecilere bir araya gelerek Suakacağı barajı ve Çömlekköy barajına alternatif olacak bir çözümü kamuoyu ile paylaştılar.

Edirne il merkezine yaklaşık 30 km mesafede bulunan ve Bulgaristan ile Türkiye arasında kara sınırı teşkil eden Tunca nehri yakınlarına gelen iki siyasi isim ve beraberindeki gazeteciler burada Kayalıdere adı verilen derenin yanına geldiler.

Yaz aylarında kuru olan ancak kış aylarında arazinin yapısı gereği yoğun bir akışı bulunan derenin bulunduğu havza üzerine yapılacak bir bentle akıl almaz bir suyun arazide tutulabileceğini savunan Asım Uyguner ve Erdal Akgün, yetkililerin bir an önce önerilerini dikkate almalarını istediler.

Lalapaşa’nın Saksağan ve Hüseyin Pınar köyleri arasında bulunan alanın fiziki koşullarından dolayı baraj yapmaya el verişli olduğunu,alanın ovalık değil çataklardan ve tepelerden oluştuğunu belirten Asım Uyguner dere üzerinden kış boyunca su aktığını ancak yaz ayında kurak kaldığını belirterek “yaklaşık 8-10 km lik bir alandan bahsediyoruz.Bu derenin önüne yapılacak bir bentle su tutulması sağlanabilir.Buraları tarım yapılmayan marjinal araziler.yani devletin kamu yararı göz önüne alındığında önü kapatılarak bir baraj olma şansına sahip.2 km aşağıdan ise Tunca nehri geçiyor.Dere zaten Tunca nehrine dökülüyor.Suakacağı barajı yılan hikayesine döndü.Gerekirse buraya nehirden su pompalanarak yaz kış burada su tutulması sağlanabilir”dedi.

Edirne’yi üç bölgeye ayırdığını ve bunun Kuzey,orta ve Güney Edirne olduğunu hatırlatan Uyguner “güneyde Hamzadere barajı yapıldı.Ortada Çakmak barajı var Kuzeyde ise bu maalesef yok.Kuzeydeki üretici mağdur ve susuz kalıyor.Havza inanılmaz derecede müsait neden olması?”dedi.

İl Genel Meclis üyesi Erdal Akgün ise DSİ’nin bu konuya el atmasını ve önerilerine kulak vermesini istediklerini belirterek “burada kurumuş bir dere var.Ama baktığımız zaman biraz ötesinde derede su olduğunu görebiliyoruz.Burası yapılması muhtemel bir bent veya baraj gövdesi ile Tunca nehrinden basılacak suyla doldurulabilir.Kış aylarında kendi akışı yaz aylarında ise Tunca nehrinden basılacak suyla burada bir baraj havzası oluşturulabilir.Çünkü burasının fiziki yapısı buna müsait ve nehrin en son dağlık alanı burası.Bundan sonrasında zaten ovalık bir alan var ve su sıkıntısı Suakacağı köyünden sonra başlıyor.Buraya böyle bir baraj yapılırsa rantabıl bir durum varsa Kuzey bölgemizde ciddi anlamda sulu tarım yapılabilir”dedi.

Buradaki incelemenin ardından üretim yapılan tarlalardaki ayçiçeklerini de inceleyen Erdal Akgün hasadın yeni başlamış olmasına rağmen verimin düşük olduğunu ve durumun hiç iç açıcı olmadığını kaydetti.

Akgün sulamadan başka çare olmadığını ifade ederek “bölgemizde nehirler akıyor ama burada dahi sulama yapma imkanı yok.Her şeyi suluyoruz.Komşu ülke Yunanistan inanılmaz sulu tarım yapıyor.Bu tarladaki ürünle, alınacak mahsulle çiftçimiz borcunu ödeyemez.Çiftçimize destek olunması lazım.Üreticinin işi bu kuraklıktan dolayı çok zor.İnşallah açıklanacak fiyat biraz kurtarır diyeceğiz.Verimi düşük olan üreticin tek kurtuluşu açıklanacak iyi fiyat”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30