banner78
banner25

Üretici ithal gelen hububattan dertli!

Yurt dışından getirilen ve Edirne Tren garındaki yükleme yerine boşaltılarak kamyonlarla iç piyasaya sürülen ithal hububat’tan Edirneli üreticiler dertli.Türkiye’nin çeltik ihtiyacının yüzde 50’ye yakın bir bölümünün karşılandığı Edirne bölgesinde çeltik,ayçiçeği ve buğday’ın vagonlarla geldiğini gören üretici ithalatın zamansız yapılmasının kendilerini küstürdüğünü belirttiler.

Üretim ve girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı ekim ve hasat arasındaki süreci zor atlattıklarını belirten çiftçiler ithalatın önünün açılmasıyla ürünün elinde kalma korkusu yaşadıklarını kaydettiler.

Vagonlarla getirilen ürünlerin başında açıklama yapan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu hasat zamanı kendi çiftçimizden 3.5, 4 liraya alınan ayçiçeğinin şimdi Bulgaristan’dan 6 TL’ye alındığını belirterek “Türk çiftçisini desteklemiyoruz,Bulgar çiftçisini destekliyoruz.Yakında Tekirdağ limanından Rusya’dan yine ayçiçeği gelecek,buğday gelecek,soya gelecek yani Türkiye kendi üretebildiği her şeyi ithal ediyor.Biz buna çok üzülüyoruz.Bunun çözümü çiftçiyi desteklemek”dedi.

İlerleyen süreçte Rusya’nın ihraç ettiği tarım ürünlerine de vergi koyacağını belirten Milletvekili Gaytancıoğlu “ yabancı ülkelere bize şunu diyor.Siz alıcı olduktan sonra,biz size satarız.Siz paranızı bize verin.Kendi çiftçinize vermeyin.Kendi çiftçinizi köyden kente göç ettirin,kendi topraklarınız boş kalsın ilerde topraklarınızda biz kiralarız,hatta satın alırız”diyerek Ak parti hükümetinin yanlış bir politika sürdürdüğünü belirtti ve uyardı! “bir an önce çiftçiye destek verelim.Bu ithalat bizi son derece üzüyor.Tabi ki Türkiye ithalat yapmalı ama kendi yetiştireceği ürünleri satın almamalı”dedi.

İthalatın zamansız yapıldığın da dikkat çeken Milletvekili Gaytancıoğlu “çiftçi ürününü satar,borçlarını öder o zaman ithalat yaparsınız.Ama çiftçi tarladan yeni çıkmış,ürününün kurutuyorken,ithalat yapmanız demek büyük bir yanlıştır.Bu yanlıştan bir an önce dönülsün.Şu an ithalat engellensin istiyoruz.En azından bu ay sonuna kadar devam etsin,ondan sonra devam etsin istiyoruz ki,bizim yeni ürünümüz piyasaya çıkacak.270 bin ton stoklarımızda pirinç var ama hala vagonlar pirinç getiriyor”şeklinde konuştu.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ise üreticinin depolarında çeltik sezonuna kadar ihtiyaçları olan çeltikleri olduğunu ve 200 bin ton fazları bulunduğuna dikkat çekerek gümrük ithalat vergilerinin 30 Nisan’a kadar yüzde 5’e düşürüldüğünü ve süreninin ise daha öne alınması gerektiğini söylediklerini ifade ederek “bu konuda taleplerimizi ilettik ancak bir değişiklik olmadı.30 Nisan’a kadar gümrük vergileri yüzde 5 olmak kaydıyla yurt dışından çeltik geliyor.Ki elimizde sezona kadar yetecek çeltik var ve fazlası da var.Bu bizim önümüzdeki sezonda da fiyatlarımızı etkileyecektir.O yüzden bu sürenin daha öne alınmasını ve 30 Nisan’ı da geçmemesi gerektiğini düşünüyorum”dedi.

Tarlada hazırlık yapan ve yurt dışından gelen her ürünün kendilerini ciddi manada etkilediğini savunan çiftçiler ise bir hayli dertli. Uygulanan tarım politikasının yanlış olduğunu ve daha iyi yönetilmesi gerektiğini savunan Edirneli üretici yurtdışından gelen malın iç piyasa fiyatlarına olumsuz yansıdığı bununda üreticiyi mağdur ettiğini ifade etti.

Öte yandan yurt dışından gelen buğdayın Türkiye maliyetinin 2 bin 300,2 bin 400 TL civarında olduğunu belirten üretici Abdullah Sancakçavuşu buğdayın sezonda bin 600-bin 700 TL civarında alımının yapıldığını ve nedense bir anda 2 bin 300-2 bin 400 TL civarına çıktığını söyleyerek “yurt dışından ithal edilen ürüne ödenen para eğer üreticiye ödense ortalama 500 kg ürün aldığımız tarlamızdan verilecek destek ile 700-800 kg lara çıkartırız.Neden?Gübremizi çok kullanırız,sulamamızı yaparız her şeyde kullanırız.Çiftçi desteklenmesi lazım.Hükümet çiftçiyi desteklemiyor.Yurt dışından ithal getirmek zorunda kalıyoruz. İthal buğdayda olsa,çeltikte olsa maliyetler bize göre daha yüksek.Paramız yurt dışına gideceğine çiftçimizi destekleseler bizce daha iyi olur ve daha verimli olur,ülke ekonomisi dışa bağımlı olmaz.Bulgaristan’dan çeltik geliyor ve çok hızlı geliyor.Trakya’da bütün çeltik fabrikaları trenlerle Bulgaristan’dan çeltik getiriyor.Köylünün elinde yüzde 60 çeltik var.Köylünü elindeki çeltik duruyor Bulgaristan’dan ürün alıyorlar.Yani bu nasıl bir mantık anlamış değiliz çiftçiler olarak”dedi.

İthal edilen tarım ürünlerinin çiftçinin aleyhine olduğunu ifade eden çiftçiler yapılan bu hareketin iç piyasayı düşürdüğünü ileri sürdüler.Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan çiftçiler,ithal edilen ürünlerle rekabet edecek güçlerinin olmadığını ve çiftçinin perişan olduğunu savundular.Üretim yaparlar ve destek sağlanırsa hem devletin hemde üreticinin güçleneceğini söyleyen çiftçiler “biz zamanında Rusya’ya buğday satıyorduk Özal zamanında.Şimdi ithal eder duruma geldik”dediler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30