banner137
banner25

Üreterek kazanıyorlar!

2015 yılında Edirneli kadınların evlerinde ürettikleri doğal ürünleri pazarlamalarını sağlamak ve Edirne halkı ile buluşturmak adına gerçekleşen “Kırsalın Doğal Pazarı ve Girişimci Kadınlar Projesi”meyvelerini vermeye başladı.

2 yıl önce yapılan girişim ile TOBB Edirne İl Kadın Girişimciler Kurulunun Projesine Edirne Valiliği, Edirne Belediye Başkanlığı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Edirne Ticaret Borsası destek vererek Kırsalın Doğal Pazarı ve Girişimci Kadınlar Projesini hayata geçirdi.

Cumartesi pazarı olarak bilinen Pazar yerinde evde ürettikleri doğal ürünlerin satışını yaparak kendilerine gelir kapısını aralayan kadınlar kazandıkça gelişti,geliştikçede adlarından söz ettirir hale geldiler.Edirnelilerin uğrak noktalarından biri haline gelen Cumartesi pazarında tezgah açan ve bir çok kesime ürettikleri ürünler ile hitap eden kadınlar Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan himayesinde bugün düzenlenen toplantıda bir araya geldiler.Üretilen ürünlerin satışının yapıldığı Pazar yerinin iyileştirilmesi için düzenlenen toplantıya ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren,Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu, Edirne İl KGK İcra Komitesi Başkanı Elmas Aslan, Başkan Yardımcılarından İlknur Özcan,Berna Tanyolaç, Nil Öztürk, Seval Gemici, Kurul Üyeleri ve Kırsalın Doğal Pazarı Kadın Esnafları katıldı.

300 kadar üretici kadının eşleriyle beraber katıldığı ve 4’ncüsü gerçekleşen doğal ürünler pazarının iyileştirilmesi amacı ile pazar kuralları bilgilendirme toplantısında konuşan Edirne İl KGK İcra Komitesi Başkanı Elmas Aslan “2015 yılında destekleri ile temellerini attığımız Kırsalın Doğal Pazarı Girişimci Kadınlar Projesine başlarken amacımız köy kadınlarımızı evlerinden çıkarmak, Edirne'nin değerli ve verimli topraklarını değerlendirmek, köylümüze destek olmak, köyde yaşayan ve üreten siz değerli kadınlarımızı ekonomiye kazandırmaktı. Sizlerin sayesinde bizlerin çabaları ile bu amacımıza kısa sürede ulaştık. Hatta Türkiye'nin çoğu İline rol model olarak örnek gösterildik. Bunların hepsini TOBB Edirne İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun çalışmaları ve sizlerin emekleri ile gerçekleştirdik”dedi.Pazarın kalitesinin arttırılması amacı ile hijyen ve temizlik kuralları, giriş çıkış saatleri, fiyat birliği, tezgah düzeni, tek tip etiket sistemi ve pazar kuralları hakkında bilgilendirme yapan Aslan, Pazar alanına satış saatleri içerisinde araç alınmaması, tezgah başında pazara kaydı olmayan herhangi bir şahısın bulunamayacağı, kendi ürünleri dışında başka bir ürün satılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ETSO Yönetim Kurulu Başkanı recep Zıpkınkurt ise yaptığı konuşmada Kırsalın Doğal Pazarının tüm Türkiye'de örnek olarak gösterilmesinden dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Çalışmalarından dolayı TOBB Edirne İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyelerini, üretimde ve pazarda gösterdikleri emeklerinden dolayı ise Kırsalın Doğal Pazarı Girişimci Kadınlarını tebrik ederek başarılı çalışmalarının devamını diledi.

2015 yılında hayata geçirilen projede amaç köy kadınlarını evlerinden çıkarıp girişimci yapmak.Ayrıca Edirne'nin değerli ve verimli topraklarını değerlendirmek, köylüye,üreticiye destek olmak, köyde yaşayan ve üreten kadınlarımızı ekonomiye kazandırmak ve İlimizin değerine değer katmak başlıca amaçları arasında yer alıyor.Edirne’ye bağlı 28 köyü tek tek gezerek, köylerde yaşayan kadınlar ve köy muhtarlarıyla defalarca görüşen Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Elmas Aslan yapılan çalışmalar neticesinde 15 kadının katılımı ile hayata geçen projede 128 kadının projeye dahil edildiğini söyledi.

Her pazar günü kurulan Kırsalın Doğal Pazarı'nda; köylü kadınların kendi bahçelerinde ürettikleri sebze ve meyveler ile evlerinde hazırladıklar el emeği göz nuru ürünler satılmakta. Bu ürünler arasında tarhana, reçel çeşitleri, salça, kuskus, ekmek, erişte, sirke,bal,akıtma, gözleme, lokma, katmer, baklava ve ayran gibi yöresel el yapımı lezzetler yer almakta.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30