banner137
banner25

T.Ü.'nün konuğu Arnavutluk Bakan yardımcısıydı!
Arnavutluk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Edith Harxhi, ''Türkiye ve Arnavutluk arasında insanlık açısından bir birleştirici unsur vardır'' dedi.
Harxhi, Trakya Üniversitesi'nde ''Türkiye - Arnavutluk İlişkileri'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de birçok Arnavut'un yaşamasından dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, Türk ve Arnavutların Türkiye Cumhuriyeti'nde kardeşçe yaşadığını, iki ülkenin ilişkilerinin eski tarihlere dayandığını ifade etti.
Arnavutluk'un 100 yıl önce Osmanlı Devleti'nden ayrılarak bağımsızlığını kazandığını analatan Harxhi, Balkan Savaşları sırasında bağımsızlığını kazanan Arnavutluk'un bu savaşlara direk değil dolaylı olarak etkide bulunduğunu bildirdi.
Harxhi, o zamanlar Arnavutluk'un farklı ülkeler tarafından parçalanır duruma getirildiğini dile getirerek, ''Arnavutluk'un 500 yıl Osmanlı Devleti'yle birlikte yaşaması şu anki Arnavutluk Devleti'nin kurulmasını oluşturmuştur. Belki de bu süreç içerisinde beraber yaşamasaydılar Arnavutluk bu kadar büyük bir ülke olamayacaktı'' diye konuştu.

-''Kosava'nın hikayesi herkes için acıklıdır''-

Özellikle son 20 yılda Arnavutluk Türk ilişkilerinin gelişerek ilerlediğini belirten Harxhi, Kosova'nın hikayesinin herkes için acıklı bir hikaye olduğunu, bunun sadece Türkiye açısından değil bütün dünya için böyle olduğunu kaydetti.
Harxhi, Arnavut Türk ilişkilerinde her gün bir adımın atıldığını Türkiye'de birçok Arnavut'un, Arnavutluk'ta da Türklerin yaşadığını anlatarak, şunları söyledi:
''Bundan 100 yıl önce Osmanlı'dan ayrılmamıza rağmen Arnavutluk'ta bağımsızlık kutlaması yapıldığında Türkiye'nin de buna sevindiğine inanıyorum. Türkiye ve Arnavutluk arasında insanlık açısından birleştirici bir unsur vardır. Bu arada kültür açısından da birliktelik vardır. Mehmet Akif Ersoy ve Şemsettin Sami'nin Türkiye'de birçok eseri vardır. Bunların yanı sıra Atatürk'ün yanında yer almış Arnavut birçok asker arkadaşı vardır.''

-''Arnavutluk, barış için Türkiye'yi destekleyecektir''-

Harxhi, konuşmasının ardından yönelttiğimiz soruya ''Balkan Savaşları'nın Arap yarımadasındaki sıkıntılarla karşılaştırıldığında Balkanların aynı sıkıntıları yaşaması mümkün mü-'' şeklindeki soruya, ''Davutoğlu ile bu konuda aynı düşüncedeyim. 100 yıl sonra Balkan barışı oldu. Elbette ki şu anda farklı bir Balkan var. Kosova, Makedonya, Hırvatistan bağımsız. Çok yakın bir zamanda Avrupa Birliği'ne girilecek. Aynı zamanda Arnavutluk NATO üyesidir. Arnavutluk çok önemli bir devlet. Her sınırda Arnavutlar var. Biz barış için çalışıyoruz. Kosova savaşından bu yana çok çektik'' yanıtını verdi.
Harxhi, Suriye'deki olayların sorulması üzerine de bu olayların çok endişe verici olduğunu, söyledi.
Herkes için aynı soykırımın devam ettiğini dile getiren Harxhi, ''Biz bunu Kosava'da deneyimledik. Türkiye bu bölgenin çok önemli ülkesi olduğu için aynı şekilde büyük bir yük taşıyor. Biz tabi ki Türkiye'yi destekliyoruz. Davutoğlu ve Başbakanınızla konuştuk. Arnavutluk, barış için Türkiye'yi destekleyecektir'' ifadesini kullandı.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30