banner137
banner25

Trakya'nın en büyüğü!

Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan Dahili Birimler servisinde oluşturulan Uyku Laboratuarı faaliyete geçti.Yaklaşık 6’aydan buyana oluşturulması için büyük çaba sarf edilen uyku merkezi Devlet Hastanesi eski binasının olduğu bölümde ki Dahili Birimler Servisi’nde açıldı.

6 yatak kapasitesi bulunan ve Trakya’da tek olan servis uyku problemi olan hastaların sorunlarının tespiti ve çözümü konusunda önem arz ediyor.Trakya Üniversitesi’nde da aynı bölümün hizmet verdiğini ancak yetersiz kaldığı vurgusunu yapan uzmanlar; kazandırılan uyku merkezi sayesinde 4 yatak kapasitesi bulunan Trakya Üniversitenin yükünün azalacağına ve hastaların daha kısa sürede hizmete ulaşmalarının sağlanacağı belirtiliyor.

Açılış İl Müftü yardımcısının duaları ile yapıldı.Açılışa Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran,İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt,İl Sağlık Müdürü Dr.Muhsin Kişioğlu ve diğer ilgililer katıldı.

5 personel ile hizmet veren Uyku Laboratuarı’nda sorumlu uzman doktor olarak Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr.Veli Çetinsu görev yapıyor.Çetinsu yaptığı açıklamada

Uyku ile ilgi problemi olan hastaları yatırıp burada takibini yapıyoruz.Uyku bozuklukları çok çeşitlidir.85 çeşit uyku bozukluğu vardır.Uyuyamadan uykuda nefesin durmasına kadar,uykuda hareket bozukluğuna kadar hastalıklar var.Bunların ne olduğunu anlayabilmek adına hastayı cihazlara bağlıyoruz.Hasta gece uyuduğu zaman beyin dalgaları ile vücuttaki hareketler ile bir çok akımlar görülüyor.Biz bunları buradan takip ediyoruz.Buna uygun bir şekilde de hastaya tedavi uyguluyoruz”dedi.

Uykunun çok ciddi bir sorun olduğunu belirten Dr.Çetinsu trafik kazaların yüzde 15 nedeninin uyku apne sendromu olduğunu kaydetti.

Birimin oluşumunda katkısı bulunan ve kazandırılması için alt yapı çalışmalarına destek veren İl Sağlık Müdürü Dr.Muhsin Kişioğlu ise Trakya Üniversitesi’nde 4 yataklı bir polikliniğin hizmet verdiğini ve yetersiz kaldığını belirterek “hastalara 2019 yılına gün veriliyor.Ben buraya gelirken arayıp randevu almak istediğimde en erken 2019 yılı Mayıs ayına gün verdiler.Biz burasını açarak birlikte büyük bir güç olacağımızı düşünerek Trakya’nın en büyük merkezini hizmete kazandırmış olduk.Biz bu sayede randevu süresini ciddi manada kısaltmış olduk”dedi.

Hasta kişi ilgili servise müracaatı ile uyku sorunu olduğunu bildirerek ilgili hekimin onayı ile bir gece misafir ediliyor.Daha sonra ise bilgisayara kablolar ile bağlanan kişi sabaha kadar hekim gözetiminde kameralar altında kontrole tabi tutuluyor.Hastanın uykuda ki her hareketi kaydedilirken beyin sinyalleri ve uykuya sorun olan nedende bir arıza kaydı gibi bilgisayara aktarılıyor ve tedavi biçimi buna göre uygulanıyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30