banner137
banner25

Tetik “yüzde 40’lık kaybı ortadan kaldırmak için çalışıyoruz!”

Edirne Belediyesi kentin alt yapı sorununu ileri dönük çalışmalarla sürdürürken, bir yandan da yaşanan su sıkıntısını minimize etmek için çeşitli çalışmalar yapıyor.

Alt yapı ihalesi sonrası kentin tamamında devam eden çalışmalarda sona yaklaşılırken yapılan bazı ilaveler ve teknolojik entegrasyonda tüm hızıyla devam ediyor.

Yeni içme suyu hatlarının bazı noktalarda tamamlanması ve abone bağlantılarının yapılması ile su verilmesine başlanırken,yeni hatlarda oluşan basınç su deposu olmayan binaların iç hatlarında da arızalara yol açıyor.Edirne belediyesi tüm bu çalışmalar yaşanırken olası mağduriyetleri de ortadan kaldırmak için yoğun çaba sarf ediyor.

Dünya’da yaşanan kuralık tehdidine karşı vatandaşları bilinçlendirmenin yanında kayıp kaçak ile de mücadeleye hız veren Edirne Belediyesi,barajlardan gelerek kente dağıtılan içme suyu hatlarının eski olmasından kaynaklı yüzde 40’lık su kaybının da önüne geçmek için müdahalelerine hız verdi.

İletişim çağının verdiği avantajları fırsata çevirin Edirne Belediyesi bu sayede su dağıtım merkezi başta olmak üzere arıtma ve diğer tesislerinde tam anlamıyla otomasyona geçti.7/24 kente sağlanan içme suyunun kalite kontrolü,ilaçlanması ve hangi bölgede ne kadar suya ihtiyaç var gibi sorulara anında sistem üzerinde otomatik olarak cevap veren belediye bu sayede hem enerji tasarrufunu hedefliyor hemde kayıp kaçak ile mücadele konusunda önemli bir yol alıyor.

Sistem hakkında bilgi veren Edirne Belediye Başkan yardımcısı Makine Mühendisi Yaver Tetik kente suyun iletimini sağlayan ve belirli bölgelerde bulunan ana depolara ilaveler yaptıklarını ve yapmaya da devam ettiklerini kaydetti.

Kentin değişik noktalarında 9 adet 18 bin metreküplük depolar bulunduğunu bunların enerji maliyetini azaltmada önemli rol üstlendiklerini ve yapılacak 38 bin metreküp seviyeli depolarla suyun kendi cazibesi ile abonelere ulaşarak basınçlarının kontrol altında tutulabileceğini kaydeden Yaver Tetik “bizler bu sayede kentteki tüm su dağılımını an be an görebiliyoruz.Sistem otomasyona bağlı olduğu için ben hangi noktaya su ihtiyacım var bunu görerek müdahale ediyorum ve otomatik olarak ta dağıtım yapılabiliyor.”dedi.

Kentte alt yapı tamamlanana kadar asıl amaçlarının kayıp kaçağı ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Tetik “başkanımızın bize kesin talimatı var! İlk olarak biz Edirne Belediyesi olarak kayıp kaçağı ortadan kaldıracağız.Yüzde 40 olan bir oranımız var.Buda çok yüksek bir oran.Eğer bu zor günlerde biz bunu ortadan kaldırabilirsek ki bunu başarırız; işte o zaman bireysel uygulamalarla suyun tasarruflu kullanılması yönünde çalışmalara başlayacağız”dedi.

Enerji maliyetlerini düşürmek içinde 3 milyon TL’lik bir yatırım atağında olduklarını belirten Başkan yardımcısı Tetik “bildiğiniz gibi yeni yapılan arıtma tesisimi var.Burada her şey otomasyona bağlı.Ancak bir enerjinin doğru kullanılabilmesi için bir proje çalışması yaptık ve bunu İller Bankasına sunduk.Kabul edilmesi an meselesi.Eğer proje onaylanırsa yeni arıtma tesisimizin olduğu alanda 20 bin metreküplük deponun üzerine güneş panelleri koyacağız.340 Kw. gücünde olan bu panellerin üreteceği enerji ile arıtmanın enerji maliyetini düşürmüş olacağız”şeklinde konuştu.

Paşaçayırı su kuyularında 90 metre derinden su çekmeye başladıklarını ve burada aylık 200 bin TL’lik bir enerji maliyetinin olduğunu belirten tetik “su kuyularından suyu çeken motorlar akıl almaz büyüklükte ve enerji harcaması çok fazla.Bu yüzden bizim için çok rantabıl deil fakat şu an mecburuz.Barajdan gelen suda eksilme olursa sistem bunu otomatik olarak algılıyor ve Paşaçayırı su kuyularından su çekerek bahsettiğimiz depolara aktarım yapıyor”diyerek Mimar Sinan modelini uyguladıkları su depolarını su terazisi gibi kullandıklarını ve suyun kendi cazibesi ile abonelere ulaştırma gayretinde olduklarını kaydetti.

Yeni arıtma tesisinin aylık 7-8 bin TL enerji maliyeti olduğunu bunu da kurulacak güneç panelleri sayesinde minimize edeceklerini ifade eden Tetik “halkımız sabırlı olsun.Yıllarca el atılmayan alt yapıya el atarak komple revizyona gitmek kolay bir iş değil.Bazı sıkıntıları olacak.Biz bunu vatandaşlarımıza hissettirmeden yapmaya çalışıyoruz.Ama yaşanan kuraklık hiç kimsenin öngörüsünde yoktu.İnşallah bu zor günleri aşacağız”dedi.

Öte yandan Su ve Kanalizasyon Müdürü Ayhan Özer’de çalışmalar hakkında bilgi vererek tüm ekipleriyle beraber sahada olduklarını ve vatandaşı susuz bırakmamak için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini belirtti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yaver T. 3 yıl önce

Sayın başkan yardımcısı şimdi size sorayım seçim zamanı insanlara kaçak sayaçsız su hattı bağlayanlar yada bağlayanlar CHPli değil miydi siz bu bağlamaların neresinde bulundunuz. Benim balıkçılık hobim var ve kayalı köy barajına sık sık balık tutmaya giderim bu yıl temmuz ayında oluk oluk suyu sulama kanalına kim saldı veya saldırdı bunu kimse konuşmuyosa belediye cehesinde demek ki bu işin suçlusu ve kontrol edememesi sizde, sorumlusu müdürlüğün başında bulunan başkan yardımcısıdır. Sokakta su kanal için özel geldiğin söyleniyordu sen Edirne'nin başına bela gelmişsin ve biz kendi belamiza oy vermişiz yazık ki umarım bu beladan korkulan olmadan kurtuluruz Allah'ın izniyle sizin birşey yapacağınız yok çünkü. Birde su faturalarını kenar mahallelere odetmiyormussunuz bu uygulama gaztas, trepas ve Telekom da varmı neden belediyede var biz ödeyenler enayimiyiz bizim oyumuz oy degilmi

banner30