banner78
banner25

Tek nefesle rekora imza attı!

2015 yılında Edirne’de yaptığı dalış çalışmaları esnasında söz veren ve Dünya Rekoru kırmak istediğini belirten Milli serbest dalış sporcusu Birgül Erken, "Tek Nefesle Sualtında Bisikletle 60 metre Guinness Dünya Rekoru"nu 2.24.96'lık dereceyle geçerek hem verdiği sözü tuttu hemde dünya rekoru kırdı.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’ncü yılı etkinlikleri kapsamında Çanakkale Anafartalar Olimpik Yüzme Havuzu'na gelen Erken, yaklaşık 2 saat süreyle nefes antrenmanı yaptı.Son hazırlıklarını tamamlayan Birgül Erken, suya indirilen bisiklete binerek rekor denemesine başladı.Erken, 60 metrelik parkuru 2.24.96'lık dereceyle tamamlayarak dünya rekorunu kırmayı başardı.

8 yıldır serbest dalış branşında Milli Takım Forması giyen sporcu Birgül Erken su altında bisiklet sürerek bir dünya rekoruna imza attı.Dünya çapında serbest dalış branşında iki üçüncülüğü bulunan Milli Sporcu uzun zamandır çalıştığı antrenmanlar sonrasında başarıya imza attı.Başarıyı yakalayacağını 2015 yılında Edirne’de hazırlandığı bir antrenmanda inanarak anlatan Erken tüm başvurularını yaptığını ve Guinness temsilcilerinin gözetiminde rekor denemesi yapacağını belirtmişti. Milli Sporcu Birgül Erken; daha önce İtalya’da bir erkek sporcu tarafından kırılan 66 metrelik su altında bisikletle gitme rekorunu 68 metreye çıkartarak Dünya Rekorunun sahibinin Türkiye’de kendisi olacağının sözünü vermişti.

Çalışmalarına aralıksız olarak devam eden ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği görevinide sürdüren Birgül Erken’in ise çalışmalardaki en büyük yardımcısının eşi olan hocası Uzman Hekim Değer Erken olduğunu belirtmişti.

Su altında hareketsiz bir şekilde 5 dakika 15 saniye kalabilen Erken hareketli olarak dip süresinin ise 3 dakika 33 saniye olduğunu belirterek “bu rekor denemesi iki dakikalık rekor denemesi olacak.Bunu kolaylıkla yapabiliyorum.Zaten Türkiye rekorunu 10 metrede 2 dakika 20 saniye ile yaptığım için bunun benim için kolay olacağı düşünüyorum”demişti.

Ciddi bir bütçe ile sponsorlar sayesinde rekor denemesini Çanakkale’de yapan Erken 2.24.96'lık dereceyle havuz içerisinde tek nefeste bisiklet süren tek isim oldu.

Emekli Su Altı Taarruz (SAT) komandosu, judo, sualtı, paraşüt, jimnastik, halter ve yüzme şampiyonu ayrıca etkinlik hakemi Namık Ekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, milli sporcu Birgül Erken'in Türk sporunu dünyaya tanıtmasından çok memnun olduğunu söyledi.

Birgül Erken ise rekorunu Çanakkale şehitlerine ve vatan uğrunda hayatlarını veren tüm şehitlere ithaf ettiğini anlattı.Bu rekorun kendisi için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Erken, şöyle konuştu:

"Bu vatan için canlarını veren nice şehitlerimiz var. Çanakkale Destanı bu topraklarda yazıldı. Bu dünya rekorunu bu özel güne denk getirmeyi özellikle istemiştim. Çünkü ben Çanakkale'de doğup büyümüş, bu ruhu solumuş bir insanım. Bu rekorumu tüm şehitlerimize ithaf ettim. Bu rekorun şu anda vatan savunmasında olan Mehmetçiklerimize bir moral olmasını istiyorum. Çünkü zor günlerden geçiyoruz. Suyun altında bu rekoru kırmak istediğim anlarda hep bu düşünceler içerisindeydim. Değişik duygular. Beni çok heyecanlandırdı. Aynı zamanda bu topraklarda yaşamış olmak beni gururlandırıyor."

Erken daha sonra kendisine desteğe gelenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30