banner78
banner25

T.B. Yönetim kurulu başkanı Akgün "üretici küstürülmemeli,desteklenmeli!"

Türkiye’de yağlık ayçiçeği konusunda söz sahibi olan ve piyasaların belirlenmesinde önemli rolü bulunan Trakya Birlik ayçiçeği üretimin arttırılması için çalışmalar yapıyor.

Özelikle üreticinin desteklenmesi gerektiğini savunan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulunarak Türkiye’nin ayçiçeği üretim kapasitesinin 1 milyon 500 bin ton seviyelerinde olduğunu belirterek iç piyasa ihtiyacının dışarıdan yapılan ithalatla doyurulduğuna dikkat çekti.

İthalatın 3 milyon ton seviyesinde olduğunu belirten Akgün “bizim iç piyasada ürettiğimiz ürün eğer çekirdeklik yani çıtlamalık ayçiçeğini de katarsak 1 milyon 800 bin ton civarında.Ancak bu bize yeterli değil”şeklinde konuştu.

Üreticinin zaman içerisinde açıklanan düşük fiyatlar ve girdi maliyetlerinin artması sebebiyle zarar eden ürün olmasından dolayı ekilmemeye başladığını belirten Akgün “Biz bu seneye baktığımızda biz geçen sene 332 bin ton ayçiçeği almıştık.Bu yıl 264 bin ton ürün aldık.Bu sene fiyatlar öyle bir gelişti ki biz sezonun başında ve Adana bölgesinde 2 bin 700-2 bin 800 lira Ayçiçeği fiyatları duyduğumuzda acaba biz bu fiyatları 3 bin 200 liraya nasıl taşırız diye nasıl üreticimiz kazanabilirin hesabını yaptığımızda pandemi ve kuraklık da etki edince fiyatlar yukarıya gitmeye başladı.Biz burada Trakya birlik olarak bir karar aldık ve her sene tek fiyatla ürünümüzü alıyorduk. Bu yıl 3 bin 240 lira avans fiyatla açtık sonra 3 bin 500 sonradan 3 bin 850 liraya taşıdık fiyatımızı. Tabii bu rakamlarla beraber yağ oranı ile beraber 4 bin 35 liraya çiftçimize üreticimize para ödedik”diyerek söz konusu rakamların altında da satış yapıldığını ve üreticinin bu konuda mağdur olduğunu kaydetti.

Program sunucusu İrfan Donat’ın her yıl yağlık ayçiçeği için yurt dışına 25 milyar Türk lirası ödeme yapıldığını ve Tarım Bakanlığı’nın 2020 yılı desteklemesinin 22 milyar lira,bu yıl içinde 24 milyar lira öngörüldüğünü söylemesi üzerine Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün “tilkiyi kümese müdür olur musun diye sormuşlar oda gülmekte cevap verememiş” diyerek bir durum benzetmesi yaptı ve “insanların üretmesi lazım.Üretmemesi için bir sebep yok. Ancak insanların üretebilmesi için desteklemek gerekiyor Siz ayçiçeğindeki dengeleri kuramazsanız üretici üretimden çekilir.Destekler artarsa üretimde artar”ifadelerine yer verdi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30