banner137
banner25

Tarihi tablolar restore ediliyor!

Edirne Belediye Binası'ndaki tarihi tablolardan 5'inin, TBMM Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcılığı Teknik ve Restorasyon Uygulamalar Başkanlığı'nca restore edildiği belirtildi.

Belediyeden yapılan açıklamada, Türkiye'de 118 yıldır kesintisiz belediye binası olarak kullanılan tek binanın Edirne Belediyesi olduğu kaydedildi.

Belediye envanterinde yer alan ve 1900'lü yılları yansıtan yağlı boya tablolardan 5'inin restorasyon için TBMM Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcılığı Teknik ve Restorasyon Uygulamalar Başkanlığı'na gönderildiği bildirilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bu tablolar arasında şehit ressam Hasan Rıza'nın 'Osmanlı'nın Rumeli'ye Geçişi' ve 1903-1904 yıllarında yaptığı 'Karlı Bir Havada Geyikler' isimli tabloları ile ressam Hasan Mehmed'e ait 'Kızıldeniz Manzarası', ressam Topçu Kaymakamı Reşid'e ait 'Geyikli Manzara' ile ressam O. Kurkdjian'in 1902 yılı Edirne Belediye meclis üyelerini resmettiği tablo yer alıyor." ifadelerine yer verildi.

- "Tablolar titizlikle korunacak"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tabloların iki kurum arasında yapılan görüşmeler neticesinde restorasyon için Milli Saraylar'a gönderildiğini belirtti.

Tabloların titizlikle korunacağını aktaran Gürkan, şunları kaydetti:

"Çağdaş Türk sanatının en önemli isimlerinden bir olan şehit ressam Hasan Rıza savaş betimlemeleriyle dikkati çekmiştir. 1896 yılında resmettiği 'Fatih'in Gemileri Karadan Yürütmesi', 'Osmanlı'nın Rumeli'ye Geçişi', 1903 yıllarında resmettiği 'Havuz Başında Gergef İşleyen Kızlar', 1903-1904 yılında resmettiği tahmin edilen 'Kuzular' ve 'Karlı Bir Havada Geyikler' isimli tablolar ziyarete gelenleri büyülemeye devam etmektedir. Hasan Rıza gibi bir ressamın Edirne'de yaşamış olmasından ve onun tablolarının Edirne Belediye binasının duvarlarında yer almasının gururu içerisindeyiz. Yüzyıl önceki yaşamı, çekilen acıları, zaferleri ve yenilgileri resmeden ünlü ressam Hasan Rıza'nın maalesef çok az sayıda tablosu günümüze ulaşmıştır. Böylesi değerli bir ismin bize bıraktığı bu eşsiz mirası sonsuza kadar korumak, bu değere sahip çıkmak ise bizlerin en birincil görevidir."

- Tablolara detaylı işlem

Tablo ve Restorasyon Atölye Sorumlusu Restoratör Hatice Biga, tabloları fotoğraflarla belgelediklerini belirterek, restorasyon çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kızıl ötesi ışınlar ile mikroskop kullanarak tablolar üzerindeki aşınmaları tespit ediyoruz. Çalışmalarımızı 7 kişilik bir ekiple büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Çerçevelerin de restorasyonu ayrı bir birimde yapılıyor. Tablolar atölyeye geldiği andan itibaren ilk olarak belgeleme çalışmasını gerçekleştirdik. Tablolar ilk etapta ultraviyole lambalarla yan ışık çekimleri, eğimli ışık çekimleri gibi farklı çekim teknikler ile belgeleme aşamasından geçiyor. Restorasyon çalışmasına daha sonra başlanıyor. Tabloların arka taraf temizliğini yaptıktan sonra nem ile sabitleme işlemi yapıyoruz. Tabloların arkasına restorasyonları tamamlandıktan sonra bir koruma paneli uygulanacak. Böylelikle tablonun duvardan alacağı nemi, içeri girecek olan atmosferi, kiri önlemesi sağlanacak."

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30