banner78
banner25

tarihe saygısızlık!
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri sırasında Osmanlı'nın en önemli yapılarından sayılan Edirne Yeni Saray (Saray-ı Cedid-i Amire) alanının otopark olarak kullanılması tepkiye neden oldu.
Edirne Yeni Saray Kazısı Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer, yaptığı açıklamada, TBMM Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bahçeşehir Üniversitesi desteğiyle Fatih Sultan Mehmed'in babası 2. Murat zamanında yaptırılan Edirne Yeni Saray'da yeni dönem kazı çalışmalarının başladığını söyledi.
Kazı çalışmalarıyla Osmanlı'ya ait en önemli yapıların ayağa kaldırılmaya çalışılmasına rağmen, bazı yanlış uygulamaların da bu çalışmalara zarar verdiğini savunan Özer, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı dönemde saray alanlarının otopark olarak kullanılmasına atıfta bulunarak, ''Dünyada hiç bir SİT alanı içerisinde, hele ki imparatorluk sarayı içerisinde otopark uygulaması yoktur'' dedi.
Özer, Kırkpınar güreşleri sırasında sarayın otopark alanı olarak kullanılması nedeniyle araçların bu alanı işgal etmesinin saray alanlarına zarar verdiğini kaydetti.
SİT alanı olan sarayın otopark olarak kullanılmasının çirkin bir görüntü yarattığını belirten Özer, ''Çözüm yolu basittir, saray alanı dışında bir otopark oluşturulabilir. Böylece hem saray yapıları zarar görmez, hem de ziyarete gelen insanların rahat bir şekilde gezmesi sağlanabilir'' diye konuştu.
Otopark sorunun yanı sıra saray alanı içindeki asfalt yoldan da rahatsızlık duyduklarını anlatan Özer, Fatih ve Kanuni köprülerinden geçen ağır tonajlı araçların saray yapılarına zarar verdiğini sözlerine ekledi.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30