banner78
banner25

Tağşiş yasasının çıkması bekleniyor!

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, ülkenin önemli ayçiçeği yağı üreticisi olarak, "tağşiş yasası"nın çıkmasını beklediklerini belirtti.

Sezen, yaptığı yazılı açıklamada, geniş istihdam oluşturması, insanların beslenme ihtiyacını karşılaması, sanayiye ham madde temin etmesi nedenleriyle yarınların tek çözümü ve en önemli sektörünün tarım sektörü olduğunu ifade etti.

Üretimde artışı sağlayabilmek için tarımın bilimle, teknolojiyle ve sermaye ile buluşturularak, aynı tarım alanlarından daha fazla sağlıklı ürün alınması, üretim miktarlarının gıda güvenliği çerçevesinde sağlıklı olarak arttırılmasının zorunluluk halini aldığını kaydeden Sezen, Türkiye genelinde üretilen yağlık ayçiçeğinin yaklaşık yüzde 20-30’unun Trakya'da, üretilen yağlık ayçiçeğinin de yüzde 50-60’ının, yerli üründen üretim gerçekleştiren en büyük milli üretici konumundaki Trakya Birlik tarafından satın alındığını hatırlattı.

Trakya Birlik'in, ayçiçeği yağı adı altında piyasada düşük fiyatla satılan, rekabeti, toplum sağlığını olumsuz şekilde etkileyen tağşiş ve taklit ayçiçeği yağı üretiminin engellenmesinde önemli bir görev üstlenerek, üreticiden tüketiciye tüm halkın ekonomik menfaatlerinin korunmasında büyük rol oynadığının altını çizen Sezen, şunları dile getirdi:

"Bu doğrultuda Türkiye’de ilk kez Gaziantep’teki mahkemenin firma sahibine, ayçiçeği yağına soya yağı kattığı için kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş ve değiştirilmiş gıda bulundurma gerekçesiyle açılan davada, bilirkişi raporuna dayanarak, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre uyarı ve teşhir etme yerine TCK 186.maddesi’ne istinaden hapis cezası vermesini çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bu karar emsal niteliğinde olup, tağşiş ve taklit yağların varlığı hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesine ve Tağşiş Yasası ile ilgili düzenlemelerin bir an önce uygulamaya konulmasına da katkı sağlamıştır. 

Ayçiçeği hasadından üretime, oradan da sofralara kadar giden süreçte Türk halkının sağlıklı ve güvenilir ayçiçeği yağı tüketmesinde büyük çaba sarf eden Trakya Birlik olarak beklentimiz, uzun süredir gündemde olan ve TBMM’de bekleyen tağşiş yasasının çıkmasıdır. Sektörümüz için hayati derecede önemli olan, hem üreticinin, hem de tüketicinin zarar görmesini önleyecek olan bu yasanın öncelikli düzenlemeler arasına alınacağını bekliyoruz."
 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30