banner78
banner25

Süt üreticisi "revize fiyat süresi çok uzun!"

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez Ulusal Süt Konseyi tarafından revize edilen soğutulmuş çiğ inek süt fiyatının 3.20 TL.olmasının üreticiyi memnun ettiğini ancak 6 ay’da bir yapılmasının uzun vadede endişe verici olduğunu kaydetti.

Uzun bir süredir artan girdi maliyetleri karşısında süt üreticisinin,maliyetleri karşılamadığını ve bu yüzden fiyatta bir artış beklentisi içinde olduklarını ifade eden Suiçmez, fiyatın 2.80 TL’den 3.20 TL’ye çıkartılmasının olumlu olduğunu ancak 6 ay’da bir revize edilen fiyatlar karşısında diğer maliyetlerin örneğin, yem fiyatlarındaki artışın sabitlenmemesi veya artış yaşanmasının yapılan zammı önemsiz kılacağını kaydetti.

Suiçmez açıklamasında “Süt fiyatlarında 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Ulusal Süt Konseyi revize yaptı. Açıklanan fiyatlara iki pencereden bakmak istiyorum. Birincisi, 40 kuruş kadar fiyat artışı yapıldı, hayırlısı olsun diyoruz ama burada endişemiz şudur! 3,20 kuruş devam ediyor ama süre çok uzun. Yani 6 aylık tutulması piyasalarda bizi endişelendiriyor. 2021 yılının 2.yarısında dünya ve ülkemiz yeni yeni pandemiden çıkmaya uğraşıyor. Piyasalarda arz-talep dengesizliği var. Belirlenen fiyatlar uzun sürelere yayılmamalıydı. Bizim talebimiz en azından yılsonuna kadar iki ayda bir bu konseyin toplanması ve fiyatların revize edilmesidir”dedi.

Yem fiyatlarına ve yem sanayicilerinin önüne engel koyamadıklarını belirten Suiçmez “bunları sabitleme imkanımız da yok. Süt fiyatları 31 Aralık’a kadar sabitlenmiş oldu. Bu gitmez, gitmemeli de. Süt fiyatları en az 2 ay sonra tekrar revize edilmek zorunda. Çünkü yem sanayisi durduğu yerde durmuyor.Fiyat artışı bizi sevindirdi ama süre çok uzun olunca yem sanayicileri durmuyor bu konuda da endişelerimiz var”diyerek 2 veya 3 ay içinde yeniden revize edilmesinin şart olduğunun altını çizdi.

Yem sanayicisinin girdi maliyetlerindeki yükseklikten dolayı yeme sürekli zam yaptığını,yem sanayisinin ham maddesinin yüzde 60’ını yurt dışından ithal ettiğini belirten Birlik başkanı Suiçmez “yem sanayicilerine dur diyemiyoruz, kimse diyemiyor. Yem sanayisinin ham maddesinin yüzde 60 oranı da ithalatla karşılanıyor. Bunu yapamıyorsak bizim ürettiğimiz ürün de bir pariteye bağlansın. 1,3’ü bile kabul ediyoruz demiştik. 1 litre sütü verdiğimizde, üretici 1,3 kilogram yemi alabilmeli”diyerek önerilerde bulundu.

Üreticilere seslenen Mustafa Suiçmez “Bizim yapacağımız çok önemli şeyler var. Ne yapıp edip kaba yemi bizim çıkarmamız lazım. Meraları devreye sokmamız lazım. Kaba yemin en az yüzde 70-80’lere çıkarmamız lazım. Yem sanayicilerine bu kadar mahkum olmamalıyız.Talebimiz 2 ay sonra bu fiyatlar tekrardan güncellenmesi yönünde”dedi.

Öte yandan Edirne'de 400 ton günlük süt toplayan ve konseyde söz sahibi olan ve üreticinin yanında yer alması gereken Köy-Kop'un sessiz kalması akıllarda soru işaretleri oluşturdu.Üreticiler söz konusu kooperatifin ne zaman konuşacağını veya müdahil olacağını merak ettiklerini söyledi.

Süt üreticisine açıklanan fiyat 3.20 TL olup kilogramda 20 kuruş’ta devlet desteği yapılacak.Konsey toplantısı öncesinde devlet desteği 30 kuruş’tu.Ancak dün akşam yapılan toplantı da desteğin 20 kuruş yapılmasına karar verildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30