banner78
banner25

Suiçmez “süt fiyatları yukarı çıkmazsa konsey dağılır!”

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt piyasasında yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Sürekli olarak süt fiyatları ile alakalı toplantılar yaptıklarını ve üreticinin lehine kararlar aldırmak için gerek siyasi gerekse STK başkanı olarak çalışmalar yaptıklarını belirten Mustafa Suiçmez geçtiğimiz hafta sonu Tekirdağ’da yapılan ve bölgenin tamamını ilgilendiren süt piyasası ile ilgili açıklamalarda bulundu.Suiçmez Trakya’da bir takım farklı uygulamaların olduğunun farkında olduklarını belirterek “geçen Cuma günü Tekirdağ'da Tarım İl Müdürlüğü'nde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinden STK'lar Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında firmaların da katıldığı bir bölge toplantısı yapıldı. Birlik, kooperatif ve damızlık birliği başkanları da toplantıdaydı. Bir buçuk aydır süt piyasasında bir dalgalanma mevcut. Trakya'da da farklı bir takım fiyat uygulamaları var. 15 Kasım'da uygulamaya konulan 2.30, üretici fiyatı 2.20 ve bu fiyatın üzerinde ve altında olan yerler var. Anadolu yakasında 2 - 1.90'larda. Hepsi toplantıda konuşuldu. Sanayicilerde oradaydı. Bu piyasa tek kalemden gitmeli”diyerek Ulusal Süt Konseyi'nin tekrar toplanması ve revize edilmesi için yakın bir sürede bir toplantı daha yapmayı planladıklarını kaydetti.

Kendisinin de hayvancılık yaptığını ev yaşanan sorunları en iyi şekilde bildiğini aktaran Suiçmez,geçtiğimiz günlerde yem fiyatlarına yapılan zammında mantıksız olduğunu belirterek “10 gün önce yem çuvalına 7 Lira zam geldi. 1 ton yemde 140 Lira. Sanayi de aynı olaydan muzdarip. Trakya'da süt üretiminin yüzde 10 - 13 oranında azaldığını daha önce de söyledik. Üretici gerçekten hayvanlarını tam anlamıyla besleyemiyor. Ben de üreticiyim biliyorum tam yem veremiyorum. 25 litre süt verecek hayvan bu yem fiyatlarının yüksek olmasında hayvanın ihtiyacını karşılayamadığımızdan fabrika dediğimiz inek 15-16 litre süt veriyor. Çok ciddi kayıp. En büyük sıkıntı yem maliyetlerinin yüksek olması ve ben bunun kontrol altına alınması gerektiğini söyledim. Üretici de sanayici de konseyin bir an önce toplanmasını istiyor. Çok yakın zamanda konsey toplanacaktır”diyerek süt fiyatlarının yukarı çıkmak zorunda olduğunu ve konseyin bunu dikkate alması gerektiğini belirterek “yukarı çıkmak zorunda yoksa konsey dağılır. Dağılması demek süt piyasası yönetilemez hale gelir”dedi.

Tekirdağ’da ki toplantıda kargas et fiyatının da gündeme getirdiğini belirten Süt Üreticileri Birlik başkanı Suiçmez “Kargas et sınıflandırması olmadığında tüketiciye ve üreticiye bir şey yansımıyor. Sadece aradaki büyük el baronlarının cepleri ekstra dolmuş oluyor”şeklinde konuştu.

Süt işinin düzene girmesi gerektiğini ve üreticinin beklentisinin 2 lira 60 kuruş olduğunu aktaran Suiçmez “Sütün litre fiyatı şu anda en az 2 Lira 60 Kuruş. 40 Kuruş fiyat yükselmeli. Yem fiyatlarını kimse kontrol edemiyor. Üretim düşüklüğünün ana nedenlerinden bir tanesi hayvanların düzgün beslenmemesidir. 25 kilo süt veren bir hayvanın günlük yemesi gereken yem en az 12-13 kilogram. Sanayi yeminden bahsediyorum kaba yemden bahsetmiyorum. Bunu verebilmeli. Biz 5-6 kilo verebiliyoruz. Verdiğin 5-6 kilo yem ile hayvan kendi hayatını idame ettirmek için kullanıyor üretim için kullanamıyor ki. Besleme yem olayına mutlaka çözüm bulunmalı”dedi.

Hassa bir konuya da dikkat çeken Suiçmez bölgede üretilen sütün 2 bin litreye yakın olduğunu,Tekirdağ’da yapılan toplantıda bu sütün yüzde 50’sinin soğuk hava zinciri dışında yani direk elden bazı kişiler tarafından toplanarak İstanbul piyasasına sevk edildiğini ve buradaki marketlerde açık süt şekilden satıldığını ifade etti.Bu şekilde satılan sütün üreticinin lehine olduğunu ve 4 TL’den aşağı alıcısının olmadığını belirten Suiçmez “bakanlığımızın belirlemiş olduğu bir kriter var.Sokak sütünün niteliği belli.Bu kriterlerin dışında bir takım sütler gidiyor oraya.Bunların belgeli ve belirli şartları taşıması lazım.Biz burada bu üretimi yapamazsak biz bunları kaçırırız başka yere.Uzun vadede endişem Trakya için bu!Üreticimiz kesinlikle üretimden vazgeçmemeli.Hayvancılık mutlaka daha karlı hale gelecek”dedi.

İl genelinde 500 ton civarında günlük süt toplandığını belirten Suiçmez il merkezinde 30 ton süt toplandığını ve bu rakamların düşmesinin endişe verici olduğunu sözlerine ekledi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30