banner78
banner25

Suiçmez sanayiciye seslendi! "yem fiyatlarındaki artış neyin nesi!"

Suiçmez sanayiciye seslendi! “yem fiyatlarındaki artış neyin nesi?”

Süt üreticisinin yaşadığı sıkıntıya dövizdeki dalgalanmalarda eklenince üretici süt fiyatlarında artış beklediğini ifade etti.Süt fiyatlarında artış olmaması durumunda üreticinin üretimden soğuyabileceğini belirten Edirne Süt Üreticileri Birliği başkanı Mustafa Suiçmez “bu ülkeye karşı hepimizin sorumluluğu var.Herkes hak ettiği kar marjı ile çalışsın.Sanayici elini vicdanına koyarak üreticinin hakkını vermeli”dedi.

Süt fiyatının üreticiyi memnun etmediğini ancak beklentinin 2 TL olması gerektiğini her fırsatta dile getiren Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez yem fiyatlarında ki artışın üreticinin belini büktüğünü ve her geçen gün üreticinin üretimden uzaklaştığını ifade etti.

Suiçmez ülke genelinde yaşanan sıkıntıya dikkat çekerek “özellikle maliyet girdilerin de son 2 aydan bu yana çok ciddi artışlar oldu. 2 ay önce 70 lira olan yem şu anda 100 lira sınırlarına dayandı.1.60 TL olan süt maliyeti yem maliyetini kesinlikle karşılamıyor”diyerek Süt Konseyinin bir an önce toplanarak gerekli tedbiri almasını istedi.

Açıklanacak olan fiyatın 2 TL olması gerektiğini altını çizen Mustafa Suiçmez “süt konseyi toplanarak üreticinin alın terinin emeğinin karşılığını alabileceği makul bir fiyat açıklamasını bekliyoruz.Biz afaki fiyat istemiyoruz.Gerçekten bu işletmeyi gördünüz burada üretilen 1 litre sütün maliyeti 1 lira 80 kuruş civarında. Burada yaşam payı da olması lazım.Çünkü emeğimiz var ciddi emek sarf ediyoruz. Gecesi gündüzü yok bu işin.Tatili yok.Pazarı yok.Bizim beklentilerimiz 2 lira civarında olması.Sanayicimize ben sesleniyorum! Biz Aynı gemide yol alıyoruz.Bindiğimiz dalı kesmeyin. Eğer bu para çok kısa zamanda süt üreticisine verilmezse ağacı kökten kesecekler benim endişem bu”diyerek Süt Konseyi’nin 4 ay sonra yapacağı toplantı sonrasında fiyatın 4 lira bile açıklanmış olması ile bir anlamı kalmayacağını kaydetti.

Büyük baş hayvanların meralara salınarak beslenip beslenemeyeceği konusundaki bir soruya ise “meralarımızı tam anlamıyla kullanamıyoruz.Burada hayvanın alabileceği enerji, kalori çok düşük.Buraya giden hayvandan pek bir verin beklemiyoruz. O yüzden dolayı yeni çıkan yem bitkileri ekmeye uğraşıyoruz. Sılaj olmazsa olmaz.Girdi maliyetleri çok yüksek. Bu yüzden açık veya kapalı besi çok fark etmiyor ama açık besi hayvan sağlığı açısından çok önemli”şeklinde konuştu.

Sanayicinin yem ham maddesini ithal etmediğini, yemlerin yerli olduğunu çok iyi bildiğini ve fiyat artışının mantık dışı olduğunu ifade eden Suiçmez “Sanayiciler hammadde ithal geliyor diye mazeret gösteriyorlar.Ben çok doğru bulmuyorum.Hammaddesinin tamamının yurtdışından ithal edildiğine inanmıyorum.Ağustos ayında orak daha yeni bitti.Ayçiçeği hasadımız devam ediyor.Ayçiçeği küspesi bizim yerli küspemiz.Buğdayımız yeterli. Buğdayımız var.Piyasadaki kepekler bizim buralardan hangi birini ithal ettiler de auro ve doları mazeret gösterdiler. Biz yemden kesiyoruz.Yemi azaltmak zorunda kaldık.Yemden kesince de verim azalıyor.Verim azalınca bunun toplamında Türkiye'ye bakınca ülke ekonomisi de bir yerde uzun vadeli etkilenmiş olacak”diyerek herkesin elini vicdanına koyması çağrısında bulundu ve “çay üç lira.Bir litre sütün 1.60'larda olmasını sanayicimiz hala görmüyorsa elimizi vicdanımıza koymamız gerekiyor. Bunun maliyeti var 2 lira 15 kuruş bu üreticinin hakkıdır en büyük sorumluluk burada süt sanayisine düşüyor.Hepimiz bu zor zamanda hak ettiğimiz kar marjı ile çalışalım.Yüksek karlarla değil.Bu sektörü ayakta tutacak bu ülkeyi kritik pozisyona getirecek durumlardan kaçınmamız lazım.Şu anda birlik olma zamanı.Şu anda bu ülkeye karşı hepimizin sorumluluğu var.Onlarda sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmek zorundala”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30