banner78
banner25

Suiçmez "biz bu oyunları yemeyeceğiz!"

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez süt fiyatı konusunda açıklamalar yaparak süt ve süt ürünlerinin raflardaki fiyatlarının üreticiye yansımadığını belirterek “arada birileri büyük paralar kazanıyor.Kazanılan paradan üretici yarar görmüyor”dedi.

Suiçmez süt’ün litre fiyatının 1.40 TL olarak açıklandığını ancak bunun yetersiz olduğunu belirten Suiçmez süt’ün litresinin 1.55 TL olması durumunda üreticinin rahat nefes alacağını kaydetti.

Mustafa Suiçmez yaptığı açıklamaların nedenini Ulusal tv kanalarında çıkan haberlerle alakalı olduğunu belirterek “birileri çıkmış sadece ve sadece süt fiyatını konuşuyor.Uzun zamandır ülkede et fiyatları,et ithalatı konuşuluyordu.Şimdi eti bıraktılar süte başladılar.Süt konuşulmaya başladıysa sorun var demektir”dedi.

Edirne ilinde hayvancılık yaparak süt üretimi yapan üreticinin maliyetlerinin tek tek açıklayarak süt üreticisinin kazancını açıklayan Suiçmez “hodri meydan diyerek” “ben tek tek açıklıyorum.Sanayicide rakamları tek tek versin.Bizden 1.40 TL’ye aldığı sütün litresi ile ürettiği ürünleri inanılmaz rakamlara nasıl satıyorlar,nasıl mal ediyorlar açıklasınlar şeklide konuştu.

Bir ineğin ortalama olarak 20 litre süt verdiğini ve bu sütü verirken yonca,silaj yem,saman ve yem yemesi gerektiğini belirterek “ineği sütü verebilmesi için günde 3 kilo Yonca 18 kilogram silaj yemesi lazım. 3 kilo saman yemesi lazım ve en az 8 kilo yem yemesi lazım.Bunları rakamları bellidir.Fiyatları bellidir.Bunların hepsini topladığımızda ineğimiz günde bizden 17,88 TL yem yiyecek bu sütü bize vermesi işin. Bunlara ek olarak bu işletmenin de bir işletme maliyeti var. İşçilik giderleri de inek başına 7 TL. Toplama baktığımızda bizim inekten bu 20 kilogram sütü almamız için günde buna 25,54 TL masraf yapmamız gerekiyor. Bu 25,54 TL'yi 1 litre süte böldüğünüzde 1,28 TL yapıyor. Yani bir inekten 1 litre süt almamız için o ineğe o gün 1,28 TL masraf yapmanı gerekiyor.Ondan sonra o sütü alıyoruz”dedi.

Üreticinin karının yüzde 2 olduğunu ve bu karın 12 ay boyunca olmadığını hatırlatan Mustafa Suiçmez “bu inek bütün 12 ay boyunca süt vermiyor. Bu ineği sağa bildiğin maksimum süre 7 ay.Geri kalan 5 ayında doğurma zamanı falan var.Şimdi bu ulusal kanallarda 2 günden bu yana 40 liraya peynir olduğunu söylüyorlar.Bunlar Fransız yada İtalyan peyniri.Türkiye’nin en büyük marketler zincirlerine bakarak peynir fiyatların ortalamasını aldım.Hiçbirinde bizim yerli Türk Malı peyniri bu rakamlarda görmedim. Ortalama olarak marketlerde 23 TL. İla 26 TL arasında değişiyor.Burada yapılan yayınlarla televizyonda neyin algısı oluşturulmaya çalışıyor onu da bilmiyorum.Gidip yurtdışında İtalyan, Fransız peyniri yiyorsa o onun zevki.Bizim peynirlerimiz bu rakamlarda,bu fiyatlarda değildir.Kaldı ki Edirne'de en kaliteli beyaz peynir Edirne üretilir.Benim üreticim burada yüzde 2 karla çalışırken ulusal kanallarda haber yapanlar veya bu konuda algı oluşturmaya uğraşanlar şuraya bakmaları lazım.Bu parayı üretici kazanmıyor.Biz bu peyniri işletmeden peynir haline geldikten sonra Market rafına gidene kadar oradaki makası da biliyoruz.Orada yüzde 100 veya yüzde 110 luk bir artış var.Bu kar kimin cebine giriyor?”dedi.

Bir bardak çayın satış fiyatının 2 TL’ye kadar çıktığını hatırlatan Suiçmez “bakın bir bardak çay Edirne'de bazı kafelerde 2 liraya içiyoruz.Bir bardak çay bu! Biz bu sütü şu anda litresini 1.40 TL’ye eriyoruz ve bunun emeği çok fazla.Sabahın köründe sabah namazında ağıra giriyorlar akşam namazında çıkıyorlar. Ailede kaç kişi varsa yediden yetmişe hepsi o hayvanlarla ilgileniyor.Biz bu oyunları çok gördük.Bu oyunları kimse kusura bakmayacak yemeyeceğiz. Biz yüzde 2 ile çalışacağız. Allah bin bereket versin diyeceğiz onlar yüzde 100 karla çalışacaklar.Gözleri doymuyorsa ne diyelim artık bunlara.

Türkiye’de et açığını bitirmenin yolunun süt olduğunu aktaran Suiçmez “Eğer biz bir hedef koyduysak kendimize. 5 yıl sonra hayvan ithalatına ihtiyacımız kalmamasını istiyorsak bugün hiç beklemeden sütten başlamalıyız. Süt hayvanında ana danayı üretiyor. Süt hayvanı çoğalacak ki buradan et çıkacak. Süt hayvancılığını yükseltmediğimiz zaman, değer vermediğimiz zaman bu ithalat bitmez. Buradan sanayiciye diyorum ki, bu üreticiyi kollayın. Üreticiye verdiğiniz 5-10 kuruşta gözünüz kalmasın”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30