banner137
banner25

Suiçmez “beklentimiz; sanayici 10-15 kuruş daha vermeliydi!”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt tavsiye satış fiyatına 30 kuruş destek verilecek olması başta Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez ve üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Ulusal Süt Konseyinin 2021 Ocak - Nisan ayları için geçerli çiğ süt tavsiye satış fiyatını 2,80 lira/litre olarak açıklamasının ardından 30 kuruş destek verilecek olmasını olumlu karşıladıklarını belirten Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez çiğ süt desteği ile paritenin 1,30’un üzerinde kalmasının da bu sayede sağlanmış olacağını kaydetti.

Gündeme ilişkin gazetecilerle bir araya gelen ve açıklamalarda bulunan Suiçmez, açıklanan rakamın üreticinin beklentilerini karşılamadığını ancak 10-15 kuruşluk bir ilavenin yapılmasıyla beklentilerin karşılanabileceğini kaydetti.Suiçmez açıklamasında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin üreticinin sesine kulak verdiğini belirterek litre başına açıklanan 30 kuruşluk desteğin tatminkar olduğunu ancak sanayicinin bu rakamın üzerine daha 10-15 kuruşluk bir ilaveyi yapmasıyla üreticinin beklentilerine cevap verilebileceğini ifade etti.

Suiçmez “rakamsal olarak baktığımızda yani üreticinin tam olarak fiyat anlamında beklentisini karşılamıştır diyemeyiz. 10-15 kuruş daha olsaydı bizim beklentilerimize cevap verecekti.Ancak burada açıklanan fiyata bir bütün olarak bakarsak üreticinin açıkçası destekler kısmında Ekim,Kasım ve Aralık aylarında daha önceden 40 kuruş olarak açıklandı. Ancak bekleme süresi uzayacak diye sayın bakanımızın talimatıyla bu verilecek 3 aylık 40 kuruş destek Temmuz,Ağustos,Eylül aylarında öne çekildi.Bir an önce üreticiye destek gelsin diye.Bunların ilk 2 ayını Temmuz,Ağustos ayını aldık zaten.Eylül ayını da en kısa zamanda alacağız.Şimdi bu yeni açıklanan fiyatla beraber Ekim,Kasım,Aralık aylarına 30 kuruş ilaveten Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarında da 30 kuruş olarak devam edeceğini yönelik açıklaması bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.”dedi.

Süt üreticileri olarak daha önceleri 1 yıllık fiyat açıklaması yapıldığını, sayın bakanın yaptığı bu açıklamayla üreticinin tavsiyesi olan 6 ayda veya 4 ayda bir fiyat açıklaması yapılamsının daha mantıklı olacağı fikrinin bugün uygulandığını belirten Suiçmez “fiyat 4 aylık bir fiyat.Verilen 50 kuruşluk fark,zam 4 ay geçerli.Yani Nisan sonuna kadar geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan zam ve bize verilen fiyat 30 kuruştu ve bu 30 kuruş 1 yıllık verilirdi.2019 Kasım ayından Aralığın sonu 2020'ye kadar 1 yıl 30 kuruş verilirdi.Burada 4 aylık bir dönem için 50 kuruş fark veriliyor.Bizim istediğimiz neydi? Bugüne kadar hep bunu söyledik.Süt fiyatları konseyin belirleyeceği revize edeceği fiyatlar yıllık bazda değil, 6 aylık mümkünse 4 aylık, yılda 3 periyotta değerlensin diye talep etmiştik.Bu isteğimiz kabul edildi mi? Edildi.Nisan ayında bu ulusal süt Konseyi gıda komitesi Sanayiciler üreticiler tekrar bir araya gelecek.Tekrar o günün şartlarında bu fiyatlar revize edilecek.Hiç kimsenin endişesi olmasın bu fiyatların geri geleceğinden dolayı”diyerek bakanlığın açıkladığı 30 kuruşluk/litre desteğinin çok iyi ve yerinde bir destek olduğu vurgusunu yaptı.

Öte yandan piyasalardaki karkas alım fiyatlarının üreticilerin büyükbaş hayvan üretim maliyetlerinin altında seyrettiğini belirten Suiçmez “Et ve Süt Kurumu, üreticilerin mağduriyetini gidermek için 14 Aralık 2020 Pazartesi günü itibarıyla karkas alım fiyatlarını artırdı. Buna göre, ithal menşeili karkas alım fiyatı 33 kg/liradan 35 kg/liraya; yerli menşeili karkas alım fiyatı 34 kg/TL’den 36 kg/TL’ye çıkarıldı”açıklamasında bulundu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30