banner78
banner25

Seslerini duyurmak istiyorlar!

Edirne Merkeze bağlı Demirhanlı ve Hacıumur köylüleri mera alanlarında kurulu olan maden ocağının yarattığı mağduriyetin giderilmesini istiyorlar.

5 yıl önce işletmeye başlanılan eski kömür ocağının köylüye ve köy merasına büyük zararı olduğunu belirten köylüler bugün köy merasında yaşadıkları sorunu aktarmak üzere gazetecilere açıklama yaptılar.

Köyün merasından gelerek geçen Hanım Köprü deresinin ilgili firma tarafından 3 yıldır önüne konulan bent yüzünden akamadığını ve firmanın maden ocağından çıkan kömürü yıkamak için bu suyu tuttuğunu ve kirli suyu deşarj ederek tekrar dereye attığını belirten köylüler yetkililere yaptıkları tüm uyarılara rağmen illegal olan çalışmaların önüne kimsenin geçemediğini iddia ettiler.

80 dönüm alanı kiralayarak işe başlanıldığını ancak bugün 400 dönüm arazinin ocağın uhdesine geçtiğini belirten köylüler meralarını kullanamamaktan ve adeta toprakların gaspından yakındılar.

Köylüler, kömür ocağının merayı kirlettiğini, dere suyunu kullanan ocağının suyu da kirlettiğini ileri sürdüler. Derenin yatağını değiştirdiğini ifade eden köy halkı, dere yatağının değişmesi sonucu ekili tarım arazilerinin sular altında kaldığını da belirttiler. Zararlarının karşılanması isteyen ve doğaya zarar verilmesini istemeyen köy halkı, kömür ocağı yetkilisi ile görüştü.

Demirhanlı Köy Muhtarı Sadullah Biçen, temiz bir doğada yaşama haklarının olduğunu belirterek, “Gerekli yerlere müracaat ettik. Gelip onlarda olayı gördüler. 165 dönüm bir alana tecavüz var. Çevreciler 10 gün önce dere yatağını bozmuş olduğunu tespit ettiler ve ceza yazdılar. Karşılarında muhatap bulamadılar. Mal sahibi başka, imza yetkisi başkasında. Doğayı kirletmeyen bir işletme istiyoruz. Yoksa biz bu işletmeyi istemiyoruz” dedi.

Muhtar Biçen, kömür ocağının dere suyunu biriktirdiği için Demirhanlı ve Musabeyli köylerine ulaşımı sağlayan tarihi köprünün sular altında kaldığını da ifade etti.

Biçen, çevrecilerin yıkanan kömürün suyunu dereye saldıklarını tespit ettiğini belirterek yıkanan kömürün pisliğinin belli bir yerde depolanıp belirli aralıklarla dereye salınması gerektiğini söyledi.

Bazı köylüler de ayçiçeği ekili arazilerinin sular altında kaldığını, ayçiçeği bitkisinin çürüdüğünü ve maddi kayıpları olduğunu söylediler.

Öte yandan Tarım İl Müdürlüğünün kömür ocağına çevreye zarar verdiği gerekçesiyle yüksek miktarda para cezası kestiği ifade edildi.

Firma yetkilisinin oğlu ise ocağa gelen köylülere bilgi vererek önüne bent konularak tutulan suyun iki hafta içinde salınacağını ifade ederek söz verdi.

Köylüler maden ocağından çıkan duman yüzünden evlerinde nefes alamadıklarını ileri sürerek ocağın faaliyetlerinin sonlandırılması veya kanun ve nizamlara uygun hale getirilerek işletilmesinin uygun olacağını savundular.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30