banner78
banner25

Selimiye 24 saat gözlenecek
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi, yerleştirilen 37 güvenlik kamerasıyla 24 saat gözetlenerek korunacak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, yaptığı açıklamada, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, Kapıkule Gümrük Kapısı'nın Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. (GTİ) tarafından işletileceği 2029 yılına kadar Selimiye Camisi'nin bakımlarını üstlenme sözü verdiğini hatırlattı.
Bunun üzerine caminin içine ve avlularına güvenlik kameralarının takıldığını belirten Yardımcı, kamera sisteminin 70 bin dolara mal olduğunu, güvenlik kameralarının caminin en büyük eksiklerinden biri olduğunu kaydetti.
''Selimiye Camisi artık Edirne'nin değil, Türkiye'nin ve dünyanın malı'' diyen Yardımcı, Selimiye Camisi'nin zarar görmesi halinde bu zararın telafi edilemeyeceğine dikkati çekti.
Yardımcı, ''O camiye herhangi bir şey olursa bizi kimse affetmez. Daha önce Muradiye Camisi'nin çinilerine zarar verdiler. Öyle bir şey olursa bize, 'Selimiye'yi bile koruyamadınız' diyeceklerdir. O da bizim ayıbımız olur. Güvenlik kameralarının ve güvenlik görevlilerinin olması çok önemli, o camiye göz bebeğimiz gibi bakmamız lazım. Edirne'ye herkes tarihi eserleri görmeye geliyor'' diye konuştu.
Edirne Müftü Vekili İbrahim Memiş de tarihi miras olan Selimiye Camisi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının ardından değişik güvenlik tedbirlerinin gündeme geldiğini anlattı.

-''7 gün 24 saat gözetlenecek''-

Camide daha önce hırsızlık girişimlerinin olduğunu belirten Memiş, ''Daha önceden bir mermerin altı açılmıştı, üzücü bir olaydı. Güvenlik kameralarının olması, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması açısından çok güzel oldu. İnşallah bundan sonra tarihi şuur ve bilince sahip olmamız, güvenlik kameralarının da devreye girmesiyle hiç olmayacağını düşünüyorum'' ifadesini kullandı.
Memiş, iç ve dış avluda yüksek çözünürlükte 37 güvenlik kamerasının bulunduğunu, 7 gün 24 saat kayıtta olan kameralarla caminin içinde oluşabilecek herhangi bir olayı görme şanslarının olduğunu kaydetti.
Dış ve iç avluda caminin giriş noktalarınına yerleştirilen kameralar, cami içerisinde de aydınlatma lambalarının arasında yer alıyor. Kamera görüntüleri, cami görevlileri tarafından kontrol ediliyor.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30