banner137
banner25

Saldırı kınandı!

Önceki gün görevi başındayken uğradığı saldırı sonucunda yaralanan ve tedavi altına alınan Sultan 1.Murat devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Tuba Çıkmaz’a hekim arkadaşları sahip çıktı.

Hasta yakını iki kişi tarafından yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarına giderken koridorda saldırıya uğrayan Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Tuba Çıkmaz’a hastane personeli ve hekim arkadaşları sahip çıkarak bugün hastane önünde basın açıklaması yaptılar.Yaşanan olayı kınadıklarını belirten açıklamayı yapan Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu; “Artık çığlık noktasındayız ve bu şiddet sona ersin diyoruz..Sağlık hizmeti verirken biz kendimizden ödün veriyoruz, ailelerimizden ödün veriyoruz. Artık çığlık noktasındayız ve bu şiddet sona ersin diyoruz” dedi.

Kentte bulunan sağlık meslek örgütlerinin de destek verdiği basın açıklaması olayın gerçekleştiği Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi önünde yapıldı. Dr. Çıkmaz'ın çok sayıda mesai arkadaşının da hazır bulunduğu açıklamaya vatandaşlar da destek verdi.

“ÇOK ÜZGÜN VE KIRGINIZ”

Açıklamada ilk olarak konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, oldukça üzgün ve kırgın olduklarını belirterek; “Edirne'de ve Türkiye'de bütün sağlık örgütü ve sağlık çalışanları, yöneticilerimiz, başhekimimiz hep birlikte bugün ne yazık ki yaşadığımız o acı olayı protesto etmek için ve kızgınlığımızı belirtmek için buradayız. Sağlık hizmeti verirken biz kendimizden ödün veriyoruz, ailelerimizden ödün veriyoruz. Yaşamı, hayatı savunan, sağlığı savunan meslek erbabı olarak da gerçekten çok zor durumdayız. Artık çığlık noktasındayız ve bu şiddet sona ersin diyoruz” dedi.

Edirne'de hekime şiddetin bugüne kadar en alt seviyede olduğunu da hatırlatan Dr. Tanrıkulu; “Biz şunu biliyoruz ki, Edirne'de çalışan bütün sağlık emekçileri, sağlık hizmeti veren herkes şaşkınlık ve üzüntü içerisinde. Çünkü biz Edirne'de böyle şeyleri yaşamayı hiç düşünmedik. Her zaman da övündük, dedik ki Edirne'de sağlıkta şiddet en alt düzeyde. Bundan gurur duyduk. Buradaki bütün sivil toplum örgütleri, sendikalar ve bütün meslek örgütleri hep birlikte bunu kınıyoruz, doktor hanıma yapılan bu şiddeti kınıyoruz ve üzgünüz. Bir daha olmaması için uğraşıyoruz” diye konuştu.

Basın açıklamasını okuyan Edirne Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Alper Eker de, son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin bu boyutlara varmasının kaygı ve endişe verici olduğunu belirterek şunları söyledi;

“SAĞLIKTA ŞİDDET MESLEKİ RİSK HALİNE GELDİ”

“Sadece kayıtlı olanlar üzerinden bir değerlendirme yapıldığında bile Türkiye'de günde 31 sağlık çalışanının sağlık hizmeti sunulan alanlarda şiddete maruz kaldığı görülmektedir. Sağlık alanındaki şiddet ister fiziksel, ister sözlü, ister psikolojik olsun sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında ciddi bir sorun ve hekimler ve sağlık çalışanları açısından mesleki bir risk haline dönüşmüştür. Kendini güvende hissetmeyen bir meslek grubu haline geldik. Oysa ki hizmet verdiğimiz hastaneler, aciller, aile sağlığı merkezleri bizim en korunaklı yerlerimiz olmalıdır. Hastalara şifa dağıtırken kendi güvenliğimizden endişe etmemeliyiz.

“ASLINDA HEDEF SAĞLIK SİSTEMİDİR”

Sağlık ortamındaki şiddet sıklıkla hasta ya da hasta yakınlarından sağlık çalışanlarına yönelse de aslında burada hedefin sağlık sistemi olduğu açık olarak görülmektedir. Kanun koyucuların ve yöneticilerin bu sistemi ve ortamı en iyi, bilimsel ve sürdürülebilir hale getirmeleri gerekmektedir. Sağlık sistemimizin dünya ölçütlerinde en iyi hale getirilmesinin ilk koşullarından birisi çalışan memnuniyeti ve güvenliğidir. Artık biz sağlık çalışanları çalıştığımız yerlerde kendimizi güven ve huzur içinde hissetmek istiyoruz. Bunun sağlanması da sağlık yöneticilerinin hedefi ve önceliği olmalıdır. Evlerimizden daha fazla vakit geçirdiğimiz çalışma alanlarının koşullarını sağlamak ta yine yöneticilerin sorumluluğudur. Bir an önce Sağlık Şiddet Yasa Tasarısı gündeme alınıp kanunlaşmalıdır. Varılan bu noktada geçmiş olsun demek, kınamak yetersiz kalmaktadır. Kınamayı ve geçmiş olsun demeyi artık kabul etmiyoruz.”

“DR. TUBA ÇIKMAZ YALNIZ DEĞİLDİR”

Hastanemizde yaşanan son olayın şiddetin artık en güvenli olması gereken ünitelere kadar ulaştığını da gözler önüne serdiğini ifade eden Dr. Eker; hastane güvenli sisteminin yeniden oluşturulup, sağlık çalışanlarının kaderlerine terk edilmemesi gerektiğini ifade etti. Eker; “Dr. Tuba Çıkmaz yalnız değildir. Meslektaşımızla her zaman dayanışma içerisindeyiz. Bu anlamda şiddetin olduğu ortamda hizmetin verilemeyeceğini biliyoruz. Yaşanan bu şiddet olayının akıbetinin takipçisi olduğumuzu belirtir tekrar böyle bir olay yaşanmamasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

EDİRNE DİŞHEKİMLERİ ODASI

Edirne Dişhekimleri Odası Dr.Tuba Çıkmaz’a yapılan saldırıyı kınadı. Odanın açıklaması şöyle:

“Edirne Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu olarak,Edirne Sultan I.Murat Devlet Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Tuba Çıkmaz’a hasta yakınları tarafından yapılan saldırıyı kınıyoruz.Hekimlerimize ve sağlık çalışanlarına yönelik olan şiddetin bu boyutları varması kaygı ve endişe vericidir.Sağlık personeline yönelik artarak devam eden sözlü ya da fiziksel şiddet olaylarına karşı gerekli önlemlerin alınmasını ve tekrar yaşanamamasını arzu ediyoruz.Saldırıya uğrayan hekim arkadaşımıza ve tüm sağlık çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.Sağlık personeline yönelik bu çirkin saldırıların artık bir son bulmasını temenni ediyoruz.”

Öte yandan Beyin Cerrahi Servisinde olayın yaşandığı günden buyana yatarak tedavi gören Dr.Tuba Çıkmaz bugün taburcu edildi.Dr.Çıkmaz’ın aldığı darbeler neticesinde travmaya maruz kaldığı ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.Dr.Tuba Çıkmaz’ın ilerleyen günlerde poliklinik yapıp yapmayacağı konusunda ise yakın kaynaklar “şu an için sadece istirahat edecek.İstifa etmeyi düşünüyor”dediler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30