banner78
banner25

Randevuya gelmeyenin aşısı çöpe gidiyor!

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan aşı uygulamasında ilk etapta Sinovac vurulmaya başlanılırken, BioNTech’inde Türkiye’ye gelmesiyle vatandaşlara seçme hakkı tanınarak randevu sistemi üzerinden tercih yapma imkanı sunuldu.

Ülkemize ilk etapta getirilen 2 milyon 800 bin doz BioNTech aşısının güvenilirliği konusunda giderek artan söylemler vatandaşların bu aşıyı tercih etmesine neden olurken, saklama koşulları göz önünde bulundurulduğunda alınan randevuda bir gerçeği gözler önüne serdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilen aşıların alınan randevu sırasına göre vurulması sağlanırken,bazı kişilerin randevuya çeşitli sebeplerden dolayı gelmemesi aşının çöpe gitmesine sebep oluyor.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre,BioNTech aşısının - 60 ila -80 derece arasındaki sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerektiği ifade edilirken,hızlı aşı yapılabilmesi için gelen randevuya göre aşıların dondurucudan çıkartıldığı ve bir flakon tüp ile 6 kişiye aşı yapılabildiği ifade ediliyor.

Sağlık çalışanlarının sistemden gördükleri sayıya göre aşı hazırlaması yaptıkları ve beklemenin önüne geçmek için dondurucudan çıkartılan flakonun uygulanması için hazırlık yapıldığı belirtiliyor.

Yetkililerden edinilen bilgiye göre “randevusuna gelmeyenler olduğu zaman o kişinin aşısı çöpe gidiyor. Çünkü bu aşının saklama koşulları nedeniyle aşı eritildikten sonra tekrar dondurmanız mümkün değil. Mutlaka o anda kullanılması gerekiyor. Kullanılmadığı takdirde boşa gidiyor. Vatandaşlardan ricamız, bu aşılar çok kıymetli, boşa gitmemesi için aşı randevusunu aldığınız zaman mutlaka randevunuza gidin ve aşınızı yaptırın. Çünkü bir flakon 6 kişilik ve dondurulmuş vaziyette. Eritildikten sonra uygulamak zorundasınız.Diyelim ki, o flakondan 4 kişiye aşı yaptınız, geri kalan 2 kişi randevusuna gelmedi. O aşı dozları tekrar kullanılamıyor ve çöpe gidiyor. Dolayısıyla 2 kişinin aşısı boşa gitmiş oluyor. Bu durumda, başka kişilerin de hakkı yenmiş oluyor”dediler.

Edirne'de şu an için ciddi bir sorun gözükmediği,ancak zaman zaman randevuya riayet edilmediğinin gözlemlendiği ifade ediliyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30